5 didžiausios klaidos, daromos per pusryčius

Tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie valgo pusryčius, paprastai sveria mažiau už tuos, kurie jų atsisako. 

Sveiki pusryčiai – puiki dienos pradžia. Jeigu rytais valgysite subalansuotą maistą, tikėtina, kad likusios dienos metu taip pat maitinsitės sveikiau.<br> 123rf.com nuotr.
Sveiki pusryčiai – puiki dienos pradžia. Jeigu rytais valgysite subalansuotą maistą, tikėtina, kad likusios dienos metu taip pat maitinsitės sveikiau.<br> 123rf.com nuotr.
 Pusryčius galia pasiruošti ir iš vakaro.<br> 123rf.com nuotr.
 Pusryčius galia pasiruošti ir iš vakaro.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-10-03 07:38, atnaujinta 2017-10-03 07:42

Taip yra todėl, nevalgantys pusryčių per pietus ir vakarienę linkę rinktis kaloringesnį maistą.

Tačiau net jeigu ir valgote pusryčius, gali būti, kad pirmąjį dienos patiekalą pasirenkate ar valgote neteisingai.

Štai penkios didžiausios pusryčių klaidos. Pasitikrinkite, ar jų nedarote.

1 klaida: pusryčiaujate pakeliui į darbą

Užuot pasiruošę pusryčius, jūs vis spaudžiate „snausti“ mygtuką, kai žadintuvas ima skambėti. O po to nusiperkate kažką pakeliui į darbą ir paskubomis sušlamščiate.

Atrodytų, negi tai blogai? Juk nesvarbu, ar valgome už stalo, ar kur nors skubėdami.

Išties svarbu yra ne tai, kur valgome, bet kaip susitelkiame į maistą. Susitelkę į pusryčius žmonės linkę valgyti gerokai sąmoningiau.

Mokslinių tyrimų rezultatai parodė, kad ėjimas mus išblaško, todėl suvartojame daugiau kalorijų, jei eidami valgome. 

Be to, lėkdami mes nepakankamai sukramtome maistą, dėl ko gali kilti virškinimo bėdų, įspėjama interneto svetainėje „Runtastic“.

Patarimas: jeigu neturite laiko rytais ar esate linkę ilgiau pamiegoti, pasiruoškite sveikus pusryčius iš vakaro. Pavyzdžiui, galite iš vakaro pasiruošti puikų vanilinį ispaninio šalavijo sėklų pudingą, kurio receptą rasite čia:

2 klaida: vengiate skaidulų

Jeigu per pusryčius suvartosite daug cukraus, po valandos ar dviejų vėl pasijusite alkani. Kodėl?

Vos pavalgius cukraus kiekis kraujyje pakils, bet greitai ir vėl nukris. 

Maistas, kuriame gausu paprastųjų angliavandenių, turinčių daug cukraus, yra lengvai suvirškinamas. Bet kūnas energija aprūpinamas tik trumpai, o vėliau mes vėl pasijuntame alkani.

Taip yra todėl, kad virškinimo sistemai nereikia daug dirbti. Šie angliavandeniai tiesiai iš žarnų patenka į kraujotaką paprasčiausia forma (kaip monosacharidai ar paprastieji cukrūs). 

Daug cukraus paprastai turi pienu, sultimis ar jogurtu užpilami pusryčių dribsniai.

O štai daug skaidulų turintys produktai (pavyzdžiui, avižos, viso grūdo produktai, ankštinės kultūros, daržovės ir pan.) turi priešingą poveikį. 

Jų suvalgę jausitės ilgiau sotūs, nes skaidulos skrandyje išbrinksta ir ilgiau keliauja į žarnyną.

Skaidulos naudingos žarnyno sveikatai. Jos sumažina diabeto riziką ir, kaip parodė tyrimai, gali apsaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio.

Patariama kasdien suvartoti po 30 g produktų, kuriuose gausu skaidulų.

3 klaida: negaunate pakankamai baltymų

Skaidulos – ne vienintelis dalykas, kuris jus pasotins. Sotumui svarbūs ir baltymai. Pakankamai vartojant baltymų gali sumažėti alkio priepuoliai.

Taigi, pasistenkite, kad gautumėte pakankamai šių maistinių medžiagų per pusryčius.

Kas yra geriausi baltymų šaltiniai? Omletas su daržovėmis ir viso grūdo duona, avižų košė su sojų ar graikišku jogurtu ir vaisiais arba viso grūdo duonos skrebutis su riešutų sviestu, bananais ir ispaninio šalavijo sėklomis.

4 klaida: pamirštate riebalus

Riebalai storina? Ne viskas taip paprasta!

Jau nebe tie laikai, kai valgantiems sveikai buvo rekomenduojami kuo liesesni produktai.

Produktai, kuriose gausu riebalų, turėtų būti įtraukti į mūsų racioną taip pat, kaip ir angliavandeniai bei baltymai.

Reikėtų nuolat valgyti sveikus riebalus per pusryčius. Jų yra riešutų svieste, sėklose, avokaduose ar natūraliuose jogurtuose. 

Riebalai užtikrina sotumo jausmą ir puikų skonį. 

5 klaida: valgote nepakankamai

Sveiki pusryčiai – puiki dienos pradžia. Jeigu rytais valgysite subalansuotą maistą, tikėtina, kad likusios dienos metu taip pat maitinsitės sveikiau.

Nebijokite valgyti gausių pusryčių. Kad rytais geriau veiktų medžiagų apykaita, reikia dieną pradėti nuo natūralių produktų, paminėtų aukščiau. Tokiu būdu paruošite organizmą likusiai dienai, o skrandis nepradės urgzti, belaukiant pietų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.