Obuoliai iš Petronio sodo – su kokybės ženklu

Jau daugiau nei 17 metų Anykščių rajone sodininkaujantis Vitalijus Petronis augina kokybiškus lietuviškus obuolius. Sodininkystę pradėjęs nuo juodųjų bei raudonųjų serbentų auginimo, šiuo metu vyras 28 hektarų ūkyje augina ne tik šias uogas, bet ir obuolius.

Petronis soduose augina šiuo metu Lietuvoje pačias populiariausias obuolių veisles.
Petronis soduose augina šiuo metu Lietuvoje pačias populiariausias obuolių veisles.
Obuoliai soduose skinami rankomis.
Obuoliai soduose skinami rankomis.
NKP ženklas „Kokybė“ reiškia, kad obuoliai yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro.
NKP ženklas „Kokybė“ reiškia, kad obuoliai yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 2:51 PM

Augina populiariausias veisles

„Šiuo metu auginame 9 veislių obuolius. Pirmus metus savo sode pradėjome auginti „Šampion“, „Ligol“, „Rajka“ veislių obuolius. Vėliau plėtėmės – įsigijome „Auksis“ bei „Delikates“ veislių obelų. Džiaugiamės, kad šiuo metu mūsų auginamos veislės pačios populiariausios ir paklausiausios Lietuvoje“, – pasakoja V. Petronis

Pasak ūkininko, visos obuolių veislės turi savo išskirtinius bruožus: „Šampion“ – yra vidutiniško dydžio obuoliai, jų odelė žalsvai geltona su beveik susiliejančiais dryželiais didesnėje vaisiaus dalyje. Tuo tarpu „Ligol“– žalios odelės ir gana stambūs obuoliai. „Rajka“ veislės vaisiai geltoni su išsiliejusiu raudoniu.

Dirba visa šeima

28 hektarų ploto ūkininko sode nuolatos dirba dešimt darbuotojų. Kadangi obuoliai yra skinami rankomis, derliaus nuėmimas reikalauja daug laiko. Šiuo metu obuolių skynimo sezonas jau yra prasidėjęs ir dėl to komandą papildė apie 10 sezoninių darbuotojų. „Dažnai papildomų darbuotojų ir nereikia. Viską susitvarkome mes patys. Ypatingai, jeigu būna šilti, saulėti orai“, – V. Petronis.

Sodininkystės ūkyje dirba visa šeima. Kaip atvirauja Vitalijus, jo žmona Rasa – jam didžiausia patarėja, o 3 vaikai patys geriausi obuolių ragautojai ir vertintojai.

Šiemet derlius mažesnis

V. Petronis savo ūkyje nuolat atnaujina vaismedžius. Pasenusias ar gamtos sąlygų pažeistas obelis ūkininkas atsodina tos pačios arba naujos veislės vaismedžiais.

Vidutiniškai sezono metu ūkininkas sode užaugina apie 400-500 tonų desertinių obuolių. Sodininko spėjimu, šių metų derlius turėtų būti gerokai mažesnis ir sudaryti vos 70 procentų ankstesnių metų derlius.

Norinčius įsiveisti obuolių sodą ūkininkas perspėja, jog tai reikalauja didelės kantrybės ir nemažai laiko. „Visų pirma, reikia paruošti žemę. Šis procesas užtrunka apie 2 metus. Tik tada galima pradėti užveisti obelis. Pradžioje, patarčiau, pasisodinti 3 skirtingų veislių obelis ir stebėti jas 3 metus. Per tą laikotarpį stebėti kaip jos auga, ar duoda derlių“, – patarimais dalinasi ūkininkas.

Kokybės ženklas

V. Petronio ūkyje užauginti obuoliai yra sertifikuoti ir žymimi Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“. Tai reiškia, kad obuoliai yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Tokių obuolių augintojai turi laikykis kur kas aukštesnių kokybės reikalavimų, nei sodininkai, kurie augina obuolius įprastu būdu. Pirmiausia nacionalinės kokybės obuolius auginantys sodininkai, užpuolus kenkėjams, cheminius preparatus renkasi iš kur kas trumpesnio leidžiamų priemonių sąrašo, o ir purškimų skaičius ribojamas, be to, negalima purkšti, jei iki obuolių skynimo pradžios liko mažiau nei mėnuo.

Pasak sodininko V. Petronio, yra reikalavimų ir dėl paties sodo. Jis negali būti per arti sąvartynų sanitarinių apsaugos zonų ir gamyklų, magistralinių ir krašto kelių.

„Aišku, auginti obuolius laikantis minėtų visų reikalavimų nėra lengva, bet tiktai įmanoma. O vartotojas, kuris renkasi obuolius pažymėtus NKP ženklu „Kokybė“, – laimi. Pirmiausia dėl to, kad atliekant įvairius šių obuolių kokybės tyrimus beveik neaptinkama jokių cheminių medžiagų pėdsakų“, – pastebi sodininkas V. Petronis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.