Holivudo žvaigždės pametė galvą dėl 8 valandų dietos

Pastaruoju metu kūno rengybos guru ir mitybos specialistai vis dažniau svaičioja apie naują 8 valandų dietą.

 8 valandų dieta susideda iš 8 val. trunkančio valgymo periodo ir 16 valandų badavimo. <br> 123rf.com nuotr. 
 8 valandų dieta susideda iš 8 val. trunkančio valgymo periodo ir 16 valandų badavimo. <br> 123rf.com nuotr. 
 Nejausti alkio padės, jei valgysite kokybišką maistą. <br> 123rf.com nuotr. 
 Nejausti alkio padės, jei valgysite kokybišką maistą. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2017, 7:53 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 10:33 AM

Ši dieta, dar žinoma kaip 16:8, dabar yra ant bangos Holivude. Teigiama, kad ją pamėgo ne viena Holivudo žvaigždė, tarp jų – Nicole Kidman ir Hugh Jackmanas.

8 valandų dietos principas yra toks: žmonės turi valgyti 8 valandas per dieną, o tada 16 valandų badauti, kad priverstų organizmą deginti riebalus.

Tie, kurie laikosi šios dietos, paprastai pusryčiauja 10 val., pietauja 14 val. ir vakarieniauja 18 val. 

Kitą dieną pusryčius valgo vėl 10 val., kad nuo paskutinio valgymo būtų praėję 16 valandų.

Ar ši dieta išties veikia?

Dieta, kurios laikomės visi

Mitybos specialistė iš Australijos Lee Holmes komentavo interneto svetainėje „Daily Mail“ : „Mintis apie badavimą su pertraukomis gali atrodyti nepriimtina, neįmanoma ir netgi kai kam baugi. Bet turiu jums paslaptį. Tai darome kiekvienas, kasdien.“

Pasak specialistės, vos užmigę vakare, iki pabusdami ryte mes pradedame badauti. Tačiau tos natūralios pertraukos iki pusryčių mes nevadiname pasninko pertrauka.

„Taigi, jūs laikotės vienos populiariausių šio meto dietų to nė nežinodami“, – pastebėjo specialistė.

Kad dieta būtų sėkmingesnė, tereikia padidinti tarpą tarp vakarienės bei pusryčių.

„Jeigu keletu valandų paankstinsite badavimo pradžią, lengvai galėsite pradėti labai madingą ir ypač nuoseklią 8 valandų dietą“, – patarė L.Holmes.

Dietos nauda

Dėl tokio 16 val. trukmės badavimo jūsų organizmas ir virškinimo traktas turės laiko suvirškinti maistą, pailsėti ir susireguliuoti.

Badavimas, tiesą sakant, sušvelnina virškinamojo trakto apkrovas ir leidžia jam optimaliai dirbti. Jis taip pat pagerina apsivalymo procesą“, – paaiškino mitybos specialistė.

„Naujausi tyrimai parodė, kad badavimas su pertraukomis gali paspartinti ląstelių regeneraciją, o tai sumažina uždegiminius procesus organizme.

Tai reiškia, kad galime pradėti mažiau sirgti, jausti mažiau skausmo ir būti mažiau linkę į ligas“, – vardijo naudą dietologė.

Anot L.Holmes, toks badavimas taip pat sumažina į insuliną panašaus augimo veiksnio (IGF-1), susijusio su senėjimu, auglių progresavimu ir vėžio rizika, lygį.

„Kadangi laikantis 8 valandų dietos reikia pavalgyti per ribotą laiko tarpą, valgymams lieka mažiau laiko ir daugiau laiko turite numesti kelis kilogramus.

Badavimas su pertraukomis padeda pagreitinti svorio metimą ir kartu sutvarko organizmą, sumažina kraujo spaudimą, padidina energijos kiekį ir suderina alkio hormonus, kas padeda geriau kontroliuoti apetitą.

Tačiau nesileiskite apgaunami! Vien tai, kad badaujate, nereiškia, kad būsite alkani.

Jeigu valgysite sotų, skanų, neapdorotą maistą, nejausite alkio per dieną. Užuot pasirinkę kaloringą šlamštmaistį, verčiau pagalvokite apie gerųjų riebalų ir baltymų šaltinius“, – patarė dietologė.

Vienas iš tokių produktų gali būti kopūstas.

„Turiu pripažinti, kad iš pradžių badauti nėra taip lengva pradėti.

Mes gyvename pasaulyje, kuriame yra daug užkandžių ir galimybių piktnaudžiauti. Taigi iš pradžių gali būti sunku tam atsispirti“, – paaiškino Lee.

Tačiau specialistė nuramino: „Vos įveiksite sunkiausias pirmąsias dvi savaites, tokia mityba taps jūsų gyvenimo būdo dalimi ir, tiesą sakant, pasidarys gana maloni. Galite išties pradėti jausti pokyčius ir jais mėgautis“.

Tykantys pavojai

Tačiau dieta gali neigiamai paveikti organizmą, jeigu jos laikysitės netinkamai.

„Kai kurie tradiciniai badavimo būdai gali neigiamai paveikti moteriškus hormonus, siųsdami organizmui ženklą, kad prasidėjo badmetis ir skatindami stabdyti vaisingumą“, – įspėjo mitybos specialistė.

Todėl būtina organizmą kasdien pamaloninti kokybišku maistu, tokiu kaip kiaušiniai ir gerieji riebalai. Tai bus ženklas organizmui, kad aplinka saugi ir toliau vyks tinkama hormonų sintezė.

Dietologės teigimu, vieninteliai, kuriems ji nerekomenduotų laikytis šios dietos, yra tie, kurie anksčiau kentė nuo valgymo sutrikimų.

Trys patarimai

L.Holmes ne vienintelė palaiko 8 valandų dietą.

Gydytojas terapeutas Josephas Mercola patarė nepamiršti trijų taisyklių: privalu atsisakyti vieno valgymo per dieną, vengti valgyti vėlai vakare ir nepamiršti vartoti pakankamai skysčių.

„Nesvarbu, kurio valgymo atsisakysite – pusryčių ar vakarienės. Svarbu, kad kažko nevalgytumėte“, – anksčiau yra sakęs dr. J.Mercola Australijos interneto puslapiui „New Idea“.

Pasak gydytojo, svarbu nevalgyti kelias valandas prieš miegą, kad organizmas nesistengtų virškinti maisto tada, kai yra mažiausiai aktyvus.

Nebekankina alkio priepuoliai

Kiti besilaikantieji dietos sako, kad tiesiog valgo normaliai tas 8 val., kai tai daryti galima.

41 m. Joanne Peters, dviejų vaikų mama iš Melburno (Australijos), labai tiki 8 valandų dietos nauda.

Ji pradėjo laikytis dietos sverdama 62 kilogramus. 8 val. dieta jai padėjo numesti 5 kilogramus.

„Laikytis dietos tapo lengva ir tikrai nesijaučiu alkana, – teigė moteris interneto puslapiui „Daily Mail Australia“. – Badauti su pertraukomis yra gerokai lengviau, kai tai darai kasdien, o ne kartais.

Pastebėjau, kad, pavalgiusi vėlai vakare, kitą rytą pabusdavau alkana. Bet nustojusi valgyti apie 20 val., kitą dieną nepajuntu alkio iki maždaug 12 val.

Neskaičiuoju kalorijų ar maisto sudedamųjų dalių. Tiesiog renkuosi neperdirbtą maistą, kuriame yra sveikų baltymų, angliavandenių ir riebalų“.

Joanne džiaugėsi, kad badavimas su pertraukomis padėjo sumažinti alkį, kurį jausdavo.

„Labiausiai badavime su pertraukomis man patinka tai, kad aš tiesiog nebegalvoju apie maistą taip, kaip anksčiau.

Anksčiau pabusdavau, galvodama apie pusryčius. Tada mankštindavausi, galvodama apie tai, ką suvalgysiu po mankštos. Ir pusė maisto, kurį po to suvalgydavau, paversdavo niekais mano mankštą“, – juokavo moteris.

Pasak Joanne, labai svarbu laikantis dietos įprasti sekti laiką. Valgyti galima tuo metu, kuris jums labiausiai.

„Jūsų organizmas nežino, kiek valandų. Jis tik žino, kad kurį laiką negavo maisto ir pradeda naudoti sukauptus riebalus kaip kurą“, – paaiškino moteris.

Taigi, valgymo ciklą galite pasirinkti, priklausomai nuo jūsų gyvenimo būdo. Galite valgyti nuo 11 iki 19, nuo 9 iki 17 val. ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.