Dietologijos klinikos „Dietos sistema“ vadovė, doc. dr. gydytoja dietologė Edita Gavelienė, teigia, kad tinkama mityba neturi sezoniškumo. Visus metus reikia matyti ką valgom, kaip valgom, maistas turi būti įvairus, reguliariai paskirstytas dienoje, porcijos – atitikti poreikį. Tačiau dietologė sutinka, kad rudens sezonas yra ypatingesnis tuo, kad šiuo metu turime daugiau šviežių vaisių bei daržovių ir galime juos gauti praktiškai tiesiai iš sodo ar daržo.
Neprivalgysi visiems metams
„Deja, neįmanoma vaisių, uogų ar daržovių privalgyti visiems metams į priekį. Jei per daug valgysime vieno produkto, tuomet nebus suvalgyta kito maisto, nukentės maisto produktų įvairovė ir jokios naudos sveikatai, kurios tikisi žmogus valgydamas gausiau, tai neatneš. Kilogramais vaisiai neturi būti valgomi. Rekomenduotinas vaisių kiekis dienai yra 300-400 gramų“, – pataria gydytoja.
Išsilaiko iki naujo derliaus
Lietuviški obuoliai, pasak E. Gavelienės, žavūs tuo, kad jų turime ištisus metus. Lietuvoje auginamų šiuolaikinių veislių obuoliai gerai išsilaiko iki naujo derliaus. Tinkamai laikomi jie praranda labai nedaug biologiškai aktyvių medžiagų, išlieka naudingi sveikatai.
Obuoliai turtingi vandenyje tirpiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis. Suvalgęs vieną, vidutinio dydžio obuolį, žmogus gauna apie 11 procentų paros vitamino C normos, apie 17 procentų paros skaidulų normos. Obuoliai turtingi polifenoliais, kurie svarbūs organizmui kaip antioksidantai.
Ieškokite ženkliuko „Kokybė“
Kalbėdama apie lietuviškų obuolių kokybę Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vyr. specialistė Fausta Viktorija Osičnaitė pataria atkreipti dėmesį į ženklinimą ant obuolių pakuotės. Daugelis Lietuvos verslinių sodų obuolius augina pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.
„Tokie vaisiai auginami laikantis griežtesnių, nei privalomieji, reikalavimų, jie yra sertifikuoti nepriklausomos sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ ir žymimi Nacionalinės kokybė produktų ženklu „Kokybė“. Šį ženkliuką pirkėjai gali rasti ant obuolių pakuotės. Jei prekiaujama nefasuotais sertifikuotais obuoliais, pirkėjams matomoje vietoje turėtų būti laikomas tam augintojui išduotas kokybę patvirtinantis sertifikatas“, – kaip atskirti sertifikuotus lietuviškus obuolius, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus reikalavimus, aiškina Žemės ūkio ministerijos specialistė.