Geriausios raugintų kopūstų savybės, apie kurias net neįtarėte

Rauginti kopūstai yra vieni iš mums naudingiausių produktų. Apie jų naudą žinoma jau seniai.

 Raugintus kopūstus gali drąsiai valgyti tie, kurie nori sulieknėti.<br> 123rf.com nuotr.
 Raugintus kopūstus gali drąsiai valgyti tie, kurie nori sulieknėti.<br> 123rf.com nuotr.
 Raugintus kopūstus gali drąsiai valgyti tie, kurie nori sulieknėti.<br> 123rf.com nuotr.
 Raugintus kopūstus gali drąsiai valgyti tie, kurie nori sulieknėti.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 4, 2017, 8:52 AM

Pradėkime nuo to, kad jie yra idealus produktas tiems, kurie svajoja sveikai sulieknėti. Egzistuoja net raugintų kopūstų dieta, kuri padeda numesti svorį nepakenkiant organizmui.

Taip yra todėl, kad nors rauginant pasikeičia jų skonis, išlieka visos naudingosios savybės.

Žinoma, raugintų kopūstų nauda yra kur kas didesnė. Štai kelios naudingiausios šio nuostabaus produkto savybės, apie kurias greičiausiai net nenutuokėte.

1. Manoma, kad rauginti kopūstai gerina virškinamojo trakto veiklą. O vitaminas B6, kurio yra šiame produkte, puikiai skaldo baltymus. Taigi galite drąsiai valgyti kopūstus su mėsos patiekalais, rašoma interneto puslapyje „Liza“.

2. Rauginti kopūstai sumažina blogojo cholesterolio kiekį organizme ir pagerina širdies bei kraujagyslių veiklą.

3. Raugintuose kopūstuose yra vitamino U, kuris puikiai padeda kovoti su sezonine depresija, atsistatyti nervų sistemai ir tapti atsparesniais stresui.

4. Kadangi raugintuose kopūstuose gausu vitaminų A, B, C, K, U, o taip pat kalio, cinko, geležies ir dar daug kitų makro– bei mikroelemetų, šis produktas yra puiki profilaktinė priemonė nuo daugelio peršalimo ligų.

5. 100 gramų raugintų kopūstų yra vos 19 kilokalorijų. Taigi raugintus kopūstus galima drąsiai valgyti tiems, kurie nori sulieknėti. O kopūstuose esanti tartrono rūgštis apsaugo nuo riebalų kaupimosi ateityje.

6. Raugintuose kopūstuose yra daug skaidulų, tačiau labai mažai fruktozės ir sacharozės. Todėl šį produktą naudinga valgyti ir sergantiems diabetu.

7. Neretai rauginti kopūstai naudojami kosmetologijoje, kaip veido kaukė, padedanti kovoti su akne. Taip pat jie padeda atsikratyti pigmentinių dėmių. O dėl vitamino PP jie padeda sustiprinti plaukus ir nagus.

8. Rauginti kopūstai padeda išvalyti organizmą. Jie skatina ląstelių generaciją ir aprūpina jas maistinėmis medžiagomis. Tai lemia organizmo atsinaujinimą.

Kam nevertėtų valgyti raugintų kopūstų?

Žmonėms, kuriuos kamuoja padidintas rūgštingumas ar gastritas, reikėtų gerokai apriboti raugintų kopūstų vartojimą.

Taip pat jų nereikėtų valgyti turintiems skrandžio opą ar sergantiems kepenų, inkstų arba kasos ligomis.

Šalutinis poveikis, kurį gali sukelti rauginti kopūstai, yra pilvo pūtimas, patinimas ar net silpni skrandžio skausmai.

Verta prisiminti, kad naudingiausi kopūstai, kuriuose nėra cukraus ar acto. Todėl rinkitės juos apdairiai.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.