Įrodyta: ši sriuba gali atstoti brangius vaistus

Šią sriubą mamos nuo seno duoda vaikams, kai šie suserga. Ir pasirodo, kad ne be reikalo.

 Tikima, kad sultinys padeda įveikti peršalimo ligas. Pasirodo, taip manoma ne be pagrindo. <br> 123rf.com nuotr. 
 Tikima, kad sultinys padeda įveikti peršalimo ligas. Pasirodo, taip manoma ne be pagrindo. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2017, 11:06 AM

Mokslininkai tik patvirtino tai, ką turbūt dauguma mūsų jau seniai žinojome – vištienos sriuba yra geriausias vaistas nuo peršalimo ligų.

Atlikę tyrimą mokslininkai nustatė, kad vištienos sultinys gali palengvinti būklę sergant viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, nes jame yra priešuždegiminių medžiagų. 

O sriubos aromatas, prieskoniai ir nuo jos sklindantis karštis gali numalšinti bendrus peršalimo simptomus.

JAV Nebraskos universiteto mokslininkai ištyrė tradicinio sultinio, kuriuos verda mamos ir močiutės, receptą, kad išsiaiškintų, ar šios sriubos veiksmingumas gydant peršalimo ligas nėra mitas.

Apie vištienos sultinio naudą prabilta prieš daug šimtmečių. Egipte gyvenęs žydų kilmės gydytojas ir filosofas Moshe'as ben Maimonas dar XII amžiuje savo užrašuose vištienos sriubą rekomendavo vartoti pajutus peršalimo simptomus. 

Nuo tada šilto sultinio receptai buvo perduodami iš kartos į kartą, tikint, kad ši sriuba gali padėti įveikti peršalimą.

Daktaras Stephenas Rennardas ištyrė tris grupes sultinių, kurių sudėtyje yra vištienos, svogūnų, bulvių, pastarnokų, ropių, morkų, salierų stiebų, petražolių, druskos ir pipirų. 

Jis ištyrė, ar neutrofilų – vienų iš labiausiai paplitusių kraujo kūnelių, kurie apsaugo organizmą nuo infekcijų – judėjimas bus sustabdytas ar pagreitintas, valgant vištienos sultinį. 

Įtariama, kad neutrofilų judėjimas gali sumažinti tai, kas viršutiniuose kvėpavimo takuose sukelia į peršalimą panašius simptomus. 

Paaiškėjo, kad vištienos sriuboje gali būti priešuždegiminių komponentų, kurie gali palengvinti peršalimo simptomus ir sutrumpinti viršutinės  kvėpavimo takų infekcijos laiką.

Tačiau kol kas buvo tirti ne žmonės, o tik jų baltieji kraujo kūneliai. 

Daktaras S.Rennardas pridūrė, kad dėl psichologinio ir fizinio komforto, kurį suteikia sriuba, gali atsirasti ir placebo efektas.

Jau kone prieš keturiasdešimt metų atlikus tyrimą buvo išsiaiškinta, kad vištienos sultinio aromatas, karštis ir prieskoniai gali padėti išvalyti sinusus ir sumažinti nosies užsikišimą, suardydami gleives ir atverdami kvėpavimo takus.

Floridoje gyvenanti terapeutė daktarė Gail van Diepen interneto svetainei „Daily Mail Online“ sakė: „Peršalus svarbu vartoti daugiau skysčių“.

Jie reikalingi, nes peršalę dėl gausesnio prakaitavimo ir bėgančios nosies netenkame daug skysčių.

Taigi sergant reikia papildyti prarastų skysčių atsargas organizme, ir sultinys, anot dr. G. van Diepen, tai padeda padaryti.

Nors kol kas mokslininkai nenustatė, kurios būtent sriubos sudėtinės dalys padeda įveikti peršalimą, jie mano, kad sultinys gali būti veiksmingas dėl skirtingų ingredientų kombinacijos. Esą naudą jie teikia veikdami kartu. 

Pasak dr. S.Rennardo, sriuba gali pagerinti skysčių susigrąžinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą organizme. 

Daugumos sriubų sudėtinės dalys yra labai maistingos. O daugiau nei penkiose tradicinio vištienos sultinio daržovėse yra gausu skaidulų, vitamino C ir antioksidantų.

Suvalgę visą lėkštę sultinio galite gauti maistinių medžiagų, kurios skatina imuninę sistemą kovoti su peršalimo simptomais, dienos normą. 

Beje, peršalimo simptomus gali padėti įveikti nebūtinai naminis sultinys. Pasak dr. S.Rennardo, daugybė parduotuvėse parduodamų sultinių taip pat turi peršalimo ligas slopinantį poveikį. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.