Pigūs, bet naudingi pusryčiai: 10 priežasčių, kodėl verta taip pradėti dieną

Pastaruoju metu sveikos gyvensenos šalininkai pamėgo įvairiausias egzotiškas supermaistu vadinamas sėklas – ispaninio šalavijo, bolivinių balandų ir kitas. 

 Avižinė košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Avižinė košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Avižinė košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Avižinė košė.<br> 123rf.com nuotr.
 Avižos ir avižų dribsniai.<br> 123rf.com nuotr.
 Avižos ir avižų dribsniai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 17, 2018, 7:48 AM

Tačiau pusryčių karaliaus titulo nusipelno dar mūsų protėvių pamėgtos paprastos ir pigios avižos, rašo BBC.

Harvardo universiteto studija atskleidė, kad tokios kruopos, kaip avižos, gali būti raktas į ilgaamžystę, tad nėra geresnio meto palepinti jomis organizmą, kaip pusryčiai.

Avižos ne veltui laikomos viena vertingiausių grūdinių kultūrų pasaulyje. Pusryčiams valgydami avižas ne tik gaunate energijos dienos pradžiai, bet ir suteikiate organizmui naudingų medžiagų.

Jei norite būti sveiki ir žvalūs, ryte netingėkite pasigaminti avižinę košę, kurią paskaninti galite riešutais, vaisiais, cinamonu ar bet kuriuo kitu sveikatai naudingu produktu. 

O kad avižinės košės norėtųsi dar labiau, pateikiame 10 faktų, atskleidžiančių avižų naudą organizmui.

10 priežasčių, kodėl dieną verta pradėti avižine koše

1. Avižos turi žemą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad jos pasisavinamos lėtai, todėl košė ilgam suteikia sotumo jausmą. 

2. Dėl žemo glikemijos indekso avižinė košė padeda sumažinti diabeto išsivystymo riziką, o taip pat yra puikiai tinkamas maistas jau sergantiems.

3. Avižose yra betagliukano, kuris padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

4. Tas pats betagliukanas padeda reguliuoti kraujo spaudimą, sumažina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų.

5. Avižos itin naudingos žarnynui, nes jose yra prebiotikų, gerinančių žarnyno mikloflorą ir jo veiklą.

6. Avižos gerina virškinimą ir greitina medžiagų apykaitą, padeda didinti raumenų masę.

7. Tai puikus geležies, kalio, magnio, fosforo, chromo, jodo, vitaminų A, B1, B2, B6, E, P šaltinis.

8. Avižos gerina protinę veiklą.

9. Avižinė košė padeda tiems, kurie patiria stresą ar net depresiją.

10. Kad ir kokia būtų naudinga avižinė košė, joje yra nedaug kalorijų. Žinoma, jeigu nepadauginsite įvairiausių priedų.

Kaip ruošti košę ir kuo paskaninti?

Pirmiausia – rinkitės kuo mažiau apdorotus, viso grūdo avižinius dribsnius. Kuo mažiau jie paveikti – tuo naudingesni. 

Košę galima virti vien iš kruopų ir vandens. Jeigu tai skamba ne itin patraukliai, pilkite vieną dalį vandens ir vieną dalį pieno. Arba virti vien tik piene. O pienas – pagal jūsų pasirinkimą: karvių, sojų, riešutų ar tų pačių avižų. 

Jeigu norite dar sveikesnės košės, įberkite porą šaukštų ispaninio šalavijo sėklų. 

Norintiems paįvairinti košių racioną dar vienas pasiūlymas – išvirę košę į ją įmaišykite šaukštą ar du riešutų sviesto, berkite cinamono, muskato riešuto, kokosų drožlių.

Jeigu norite saldžiau, neberkite cukraus – verčiau gardinkite košę medumi, agavų sirupu. Arba bananais, trintu obuoliu, šviežiais ar šaldytais vaisiais ir uogomis.

Jeigu mėgstate skrudintus dribsnius – granolą – jie taip pat puikiai tinka su avižine koše.  

Skanių ir naudingų pusryčių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.