Jis pastebėjo, kad norintiems sulieknėti makaronus, duoną ir kitus daug angliavandenių turinčius produktus geriau valgyti vakare, o ne ryte.
Anksčiau specialistai manė, kad angliavandenius geriausia vartoti ryte, kai organizmas turi daugiau laiko sudeginti gliukozę, kurią išskiria daug angliavandenių turintys produktai.
Jeigu angliavandenių sudeginti nepavyksta, organizmas išskiria insuliną, kad atstatytų tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Tai padaroma cukraus perteklių paverčiant riebalais. Todėl priaugama svorio.
Tačiau naujas tyrimas, kurio rezultatai pristatyti BBC laidoje „Trust me I'm doctor“, parodė, kad angliavandenius geriausia valgyti vakare, nes tuo metu, jeigu per dieną nebuvo vartojama daug krakmolingo maisto, kraujo cukraus kiekis ne taip smarkiai padidėja, kaip vartojant juos per pusryčius.
Tai paaiškėjo daktarui M.Mosley su Surėjaus universitete dirbančiais kolegomis ištyrus sveikus savanorius, kurių paprašyta didžiąją dalį per dieną suvalgomų angliavandenių suvartoti arba ryte, arba vakare.
Visi tyrimo dalyviai valgė tą patį angliavandenių kiekį kasdien. Tai buvo duona, makaronai ir daug angliavandenių turinčios daržovės.
Pirmąsias 5 dienas didžiąją angliavandenių dalį savanoriai suvartodavo per pusryčius, tada 5 dienas maitinosi įprastai, o paskutines 5 dienas daugiausia angliavandenių suvartodavo vakarienės metu.
Viso tyrimo metu mokslininkai stebėjo eksperimento dalyvių cukraus kiekį kraujyje.
Kaip pranešė BBC, paaiškėjo, kad per pusryčius suvartojant mažai, o vakarienės metu daug angliavandenių, gliukozės kiekis kraujyje būdavo mažesnis nei tuomet, kai dalyviai daugiausiai angliavandenių suvartodavo rytais ir mažiau vakarais.
Surėjaus universiteto mokslininkai šį eksperimentą ketina pakartoti su didesne žmonių grupe.
O daktaras M.Mosley patarė žmonėms apskritai stengtis nepiktnaudžiauti angliavandeniais ir vengti jų pertekliaus bet kuriuo paros metu.