Kada geriausia valgyti duoną ar bulves? Atsakymas gali nustebinti

Žinomas britų gydytojas, dažnai pasirodantis televizijos apie sveikatą laidose, Michaelas Mosley atskleidė, kada geriausia valgyti angliavandenius.

 Norint nesustorėti anglaivandeniais verčiau nepiktnaudžiauti.<br> 123rf.com nuotr. 
 Norint nesustorėti anglaivandeniais verčiau nepiktnaudžiauti.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-22 08:44

Jis pastebėjo, kad norintiems sulieknėti makaronus, duoną ir kitus daug angliavandenių turinčius produktus geriau valgyti vakare, o ne ryte.

Anksčiau specialistai manė, kad angliavandenius geriausia vartoti ryte, kai organizmas turi daugiau laiko sudeginti gliukozę, kurią išskiria daug angliavandenių turintys produktai.

Jeigu angliavandenių sudeginti nepavyksta, organizmas išskiria insuliną, kad atstatytų tinkamą cukraus kiekį kraujyje. Tai padaroma cukraus perteklių paverčiant riebalais. Todėl priaugama svorio.

Tačiau naujas tyrimas, kurio rezultatai pristatyti BBC laidoje „Trust me I'm doctor“, parodė, kad angliavandenius geriausia valgyti vakare, nes tuo metu, jeigu per dieną nebuvo vartojama daug krakmolingo maisto, kraujo cukraus kiekis ne taip smarkiai padidėja, kaip vartojant juos per pusryčius.

Tai paaiškėjo daktarui M.Mosley su Surėjaus universitete dirbančiais kolegomis ištyrus sveikus savanorius, kurių paprašyta didžiąją dalį per dieną suvalgomų angliavandenių suvartoti arba ryte, arba vakare.

Visi tyrimo dalyviai valgė tą patį angliavandenių kiekį kasdien. Tai buvo duona, makaronai ir daug angliavandenių turinčios daržovės.

Pirmąsias 5 dienas didžiąją angliavandenių dalį savanoriai suvartodavo per pusryčius, tada 5 dienas maitinosi įprastai, o paskutines 5 dienas daugiausia angliavandenių suvartodavo vakarienės metu.

Viso tyrimo metu mokslininkai stebėjo eksperimento dalyvių cukraus kiekį kraujyje.

Kaip pranešė BBC, paaiškėjo, kad per pusryčius suvartojant mažai, o vakarienės metu daug angliavandenių, gliukozės kiekis kraujyje būdavo mažesnis nei tuomet, kai dalyviai daugiausiai angliavandenių suvartodavo rytais ir mažiau vakarais.

Surėjaus universiteto mokslininkai šį eksperimentą ketina pakartoti su didesne žmonių grupe.

O daktaras M.Mosley patarė žmonėms apskritai stengtis nepiktnaudžiauti angliavandeniais ir vengti jų pertekliaus bet kuriuo paros metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.