Vieną faktą apie bananus sužinojusi vilnietė nebežiūri į jų pusę

Vilnietė Virginija labai mėgdavo bananus. Žinodama, kiek juose yra naudingų medžiagų, valgydavo šiuos nebrangius vaisius kasdien – ir pusryčiams, ir užkandžiams.

Bananai – vieni pigiausių, bet kartu maistingiausių vaisių.<br> 123rf.com nuotr.
Bananai – vieni pigiausių, bet kartu maistingiausių vaisių.<br> 123rf.com nuotr.
 Bananuose yra daug cukraus, bet tai labai naudingi vaisiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Bananuose yra daug cukraus, bet tai labai naudingi vaisiai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-02-17 08:53, atnaujinta 2019-02-01 19:04

Tačiau sužinojusi, kiek juose yra cukraus, išsižiojo iš nuostabos. Nuo tol moteris net nebežiūri į jų pusę.

Bananai – iš tiesų labai naudingi organizmui. Iš kitos pusės, dėl didelio cukraus kiekio jie pelnė prastą reputaciją.

Tad ar teisi Virginija, atsisakiusi bananų? Skaičiuojame visus „už“ ir „prieš“.

Pirmiausia – bananuose nebūtinai yra daug didesnė cukraus koncentracija nei kituose vaisiuose.

„Mes visada pirmiausia atkreipiame dėmesį į angliavandenius, kurie organizme virsta gliukoze (tai – įmantresnis cukraus pavadinimas)“, – pastebėjo dietologė, mitybos konsultantė ir asmeninė trenerė Alix Turoff.

Kaip interneto svetainei „Popsugar“ sakė A.Turoff, vidutinio dydžio (maždaug 118 g) banane yra apie 27 g angliavandenių.

Be to, bananai turi aukštą glikemijos indeksą.

Anot tinklaraščio „Kuras Kūnui“ autorės Emilijos Miliauskės, prinokusių bananų glikemijos indeksas siekia net 72, tuo metu rafinuoto balto cukraus – 68, ryžių – 55, o žemės riešutų – 14.

Aukštas bananų glikemijos indeksas sukelia staigus gliukozės lygio kraujyje svyravimus, kurie gali lemti energijos trūkumą.

O paprastųjų angliavandenių perteklius bananuose gali nulemti antsvorį.

Dažnai tada, kai stengiamės numesti svorio, angliavandeniai yra tai, ko vengiame. Tačiau juk angliavandeniai yra pats geriausias energijos šaltinis.

„Bananų nauda – beribė. Juose daug mums būtinų vitaminų ir mineralų, tokių, kaip kalis, kalcis, magnis, geležis, folio rūgštis, niacinas, riboflavinas ir B6“, – paaiškino mitybos specialistė Bonnie Taub-Dix interneto svetainei „Popsugar“.

Maistinė vertė

Dauguma mūsų nesame pakankamai aprūpinti kalciu – maistine medžiaga, kuri svarbi mūsų raumenų, įskaitant širdį, veiklai.

„Vienas vidutinio dydžio bananas turi tik 105 kalorijas ir neturi riebalų (informacija tiems, kuriuos riebalai vis dar gąsdina)“, – sakė B.Taub-Dix.

Skaidulos

Viename banane yra apie 3 gramai skaidulų. Taigi, nors kai kuriems žmonėms šis vaisius gali kietinti vidurius, kitiems skaidulos gali būti naudingos.

„Sergantiems diabetu turėtų būti įdomu tai, kad neprinokusių, žalių bananų angliavandeniuose yra tai, kas vadinama „atspariu krakmolu“, kuris gali padėti sureguliuoti cukraus lygį, – teigė B.Taub-Dix. – Jeigu skaičiuojate kalorijas, bananai yra puikus užkandis, kuris suteikia pasitenkinimą, yra puikaus skonio, kreminės tekstūros“.

Tačiau jeigu stebite kraujo cukrų, pasistenkite prinokusį bananą valgyti su kokiu nors baltyminiu produktu, pavyzdžiui, arbatiniu šaukšteliu migdolų sviesto ar varške. Tai sulėtins angliavandenių įsisavinimą.

Angliavandeniai

Angliavandenių grynasis svoris apskaičiuojamas iš bendro angliavandenių kiekio atėmus skaidulų kiekį. Tai kur kas tikslesnis būdas sužinoti, kaip angliavandeniai paveiks cukraus lygį jūsų kraujyje ir svorį.

Paimkime vidutinio dydžio bananą.

„Jame yra 27 g angliavandenių ir 3 g skaidulų, – sakė A.Turoff. – Jeigu iš tų 27 gramų atimsime 3 gramus skaidulų, viso turėsime 24 g angliavandenių. Tai reiškia, kad 24 gramai šių angliavandenių organizme bus paversti cukrumi“.

Cukrus

Tačiau viename banane yra ir 14 gramų fruktozės arba vaisių cukraus.

Pridėjus ją prie 24 grynojo svorio angliavandenių paaiškėja, kad bananai – išties „cukringas“ vaisius.

Bananai – geras ar blogas vaisius?

Priklauso nuo asmeninių poreikių.

„Jeigu laikotės ketogeninės dietos, bananas nėra tinkamas pasirinkimas.

Jeigu per dieną suvartojate po 200 gramų angliavandenių, tada, be abejonės, galite įtraukti bananus į savo dietą.

Jie yra puikus kalio šaltinis ir taip pat padeda organizmą greitai aprūpinti angliavandeniais. Taigi tai – puikus užkandis prieš treniruotę“, – mano A.Turoff.

Kaip valgant bananus nepriaugti svorio?

Jeigu norite, kad bananai suteiktų viską, ką turi geriausio, bet nenorite priaugti svorio, E.Miliauskė patarė juos derinti su žemo ar vidutinio glikemijos indekso produktais (pvz., su jau minėtais rudaisiais ryžiais ar žemės riešutais).

Taip iš šių vaisių gausite tolygiai energijos.

„Įvertinus tai, puikūs deriniai pusryčiams būtų bananai su rudaisiais ryžiais arba blyneliai su migdolų miltais ir bananais.

Desertui idealus pasirinkimas ir skonio, ir glikemijos indekso požiūriu, – bananai su kokosų drožlėmis arba bananai su natūraliu žemės riešutų sviestu.

Neatsisakykite bananų – jie naudingi ir širdžiai, ir žarnynui, ir gerai psichikos sveikatai.

Tiesiog valgykite juos derindami su tinkamai parinktais produktais“, – rekomendavo „Kuras kūnui“ autorė.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų vasario 17 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.