Štai kas nutiks, jei per savaitę suvalgysite po dvi jogurto porcijas

Jogurtas yra skanus ir sveikas patiekalas. Tai žinome visi. Bet ar žinote, kas nutiks jūsų organizmui, jei mėgausitės jogurtu bent dukart per savaitę?

 Jogurtas gali padėti apsisaugoti nuo insulto, infarkto ar depresijos.<br> 123rf.com nuotr. 
 Jogurtas gali padėti apsisaugoti nuo insulto, infarkto ar depresijos.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2018, 8:45 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:57 AM

Kaip parodė naujausi moksliniai tyrimai, jogurtas padeda net 30 proc. sumažinti infarkto ar insulto tikimybę tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį. Maža to, jogurtas gali padėti sumažinti depresiją arba nerimą.

Tyrėjai ištyrė 55 tūkst. 898 moteris nuo 30 iki 55 metų iš Slaugių sveikatos tyrimo ir 18 tūkst. 232 vyrus nuo 40 iki 75 metų iš Sveikatos profesionalų stebėjimo tyrimo.

Tiriamieji pildė klausimynus apie mitybą, pagal kuriuos tyrėjai įvertino, kiek šie žmonės vidutiniškai suvartodavo jogurto.

Paaiškėjo, kad sergančioms hipertenzija moterims, kurios suvalgydavo bent po dvi jogurto porcijas per savaitę, insulto ar infarkto tikimybė sumažėjo 30 proc., o vyrams – 19 procentų.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „American Journal of Hypertension“.

Tyrėjų nuomone, žmonėms, kuriems gresia širdies ligos, naudą teikia natūralios jogurto fermentacijos ir jame esančio kalcio derinys.

Ankstesni tyrimai aprodė, kad kalcis yra svarbus normaliam širdies ritmui ir atsipalaidavimui, o probiotikai, kurių yra raugintuose produktuose, sietini su sumažėjusiu kraujospūdžiu.

Tyrimo autorius Justinas Buendia iš Bostono universiteto interneto svetainei „Daily Mail“ sakė: „Mūsų tyrimo rezultatai davė svarbių naujų įrodymų, kad jogurtas gali turėti naudos širdies sveikatai vartojamas vienas, arba būdamas mitybos, praturtintos vaisiais, daržovėmis ir viso grūdo produktais, dalis“.

Jogurtas gali padėti kovoti su depresija. 2017 metų gegužę atliktas tyrimas parodė, kad vadinamosios „gerosios“ bakterijos, esančios jogurte, gali palengvinti psichinės ligos simptomus.

McMasterio universiteto Kanadoje tyrėjai 10 savaičių tyrė 44 suaugusius sergančius dirgliosios žarnos sindromu ir lengva arba vidutine nerimo arba depresijos forma.

Pusė tiriamųjų kasdien gaudavo probiotikų, žinomų, kaip bifidobacterium longum NCC3001, o kiti – placebo.

Apie 64 proc. suaugusiųjų, sirgusių dirgliosios žarnos sindromu ir turėjusių depresijos simptomų, pastebėjo, kad jų psichinė sveikata pagerėjo vos po šešių savaičių, kasdien vartojant „gerąsias“ bakterijas, arba probiotikų papildus.

Tuo metu tik 32 procentai pacientų, gavusių placebą, teigė pajautę pagerėjimą.

Ištyrus probiotikų gavusius asmenis magnetinio rezonanso tomografu pastebėti pokyčiai tose smegenų dalyse, kurios sietinos su nuotaika.

Probiotikų paprastai yra jogurte ir kituose raugintuose produktuose, tokiuose, kaip rauginti kopūstai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?