Dietologė atskleidė, kaip sulieknėti valgant duoną ir bulves

Dažniausiai norintys sulieknėti asmenys visų pirma iš savo valgiaraščio išbraukia angliavandenius, tokius, kaip duona, makaronai ar bulvės.

 Norint sulieknėti visai nebūtina atsisakyti bulvių.<br> 123rf.com nuotr.
 Norint sulieknėti visai nebūtina atsisakyti bulvių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 8:30 AM, atnaujinta Feb 26, 2018, 9:31 AM

Juk esame tiek kartų girdėję apie tai, kad būtent šie produktai yra kalti dėl padidėjusio kūno svorio.

Ir nors prielaidą, kad valgant mažiau angliavandenių, galima numesti keletą kilogramų, daro ir kai kurie mokslininkai, dietologė iš Australijos Lyndi Cohen siūlė neišbraukti šių produktų iš mitybos raciono.

„Visada, vos tik atsisakome vienos maisto grupės, pradedame daugiau valgyti kitos grupės maisto. Taip pažeidžiama pusiausvyra“, – paaiškino dietologė „Daily Mail“ interneto svetainės skyreliui „Femail“.

Anot specialistės, naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad dieta, praturtinta angliavandeniais, ypač lėtai įsisavinamais ir mažai perdirbtais, kaip tik gali padėti numesti svorio.

Kompleksinius angliavandenius, galinčius padėti numesti svorio, sudaro rudieji ryžiai, viso grūdo makaronai, juoda duona, ankštinės daržovės, bolivinės balandos ir krakmolingos daržovės, tokios, kaip bulvės.

Šiuos produktus mūsų kūnas perdirba lėčiau, todėl negresia staigūs energijos šuoliai.

Išties dėl padidėjusio svorio kalti paprastieji angliavandeniai, tokie, kaip balta duona, balti makaronai, saldūs kepiniai, balti ryžiai, taip pat daug cukraus turintys gėrimai.

Taip yra todėl, kad jie organizme greitai virsta cukrumi ir, jeigu nėra sudeginami, gali būti kaupiami kaip riebalai.

L.Cohen pastebėjimu, žmonės dažnai tiki, kad atsisakius tam tikros maisto produktų grupės, pavyzdžiui, angliavandenių, galima numesti svorio.

Tačiau taip elgtis nederėtų. Juk angliavandeniai yra svarbi subalansuotos dietos dalis.

„Be angliavandenių sunku pakankamai apsirūpinti skaidulomis, kurios yra svarbios, nes gali apsaugoti nuo žarnyno ir virškinimo sistemos ligų, taip pat vėžio“, – įspėjo ekspertė.

L.Cohen taip pat sakė, kad atsisakius angliavandenių nauda bus trumpalaikė ir pasiektų rezultatų ilgai išlaikyti nepavyks.

„Galbūt sėkmingai išsiversite be duonos mėnesį ar net pusmetį, bet greičiausiai nenugyvensite viso gyvenimo išvis be duonos ar makaronų.

Taigi, net jeigu numesite svorio, vėl pradėję valgyti angliavandenius jūs jį vėl susigrąžinsite“, – teigė dietologė.

Norintiems numesti svorio L.Cohen turi geresnį pasiūlymą, nei atsisakyti angliavandenių.

Užuot pasistengus valgyti mažiau angliavandenių specialistė siūlė verčiau mažiau vartoti cukraus ir alkoholio.

„Gabalėlis skrudintos viso grūdo duonos pusryčiams nėra tai, dėl ko priaugama svorio. Verčiau stenkitės nevalgyti per daug saldumynų“, – teigė L.Cohen.

Specialistė patarė vartoti lėtai įsisavinamus angliavandenius. Anot jos, tokie angliavandeniai turi didžiausią poveikį energijai ir gerai savijautai.

„Kai pradėsite valgyti lėtai įsisavinamus angliavandenius, galėsite kur kas aktyviau ir sistemingiau sportuoti.

Tai ne tik visai dienai suteiks daugiau energijos, bet ir pagerins žarnyno veiklą. Turėsite energijos geriau susikoncentruoti ir dienos metu nesijausite apsnūdę“, – paaiškino L.Cohen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.