Kas nutinka, kai organizmui trūksta angliavandenių

Populiarėjant baltymų ir keto (riebalų) dietoms, angliavandeniai  dažnai dalinai ar net visiškai išstumiami iš mitybos raciono. 

Žmonės atsisako valgyti grūdus ir jų produktus, vaisius, ankštinius, bulves, pasirinkimą grįsdami tuo, neva angliavandeniai lemia svorio augimą. <br> 123rf.com nuotr.
Žmonės atsisako valgyti grūdus ir jų produktus, vaisius, ankštinius, bulves, pasirinkimą grįsdami tuo, neva angliavandeniai lemia svorio augimą. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Mar 8, 2018, 8:14 AM

Žmonės atsisako valgyti grūdus ir jų produktus, vaisius, ankštinius, bulves, tokį pasirinkimą grįsdami tuo, neva angliavandeniai lemia svorio augimą. 

Taip gali nutikti, jei angliavandenių bus valgoma per daug. Tačiau angliavandeniai žmogaus organizmui yra būtini. 

Jeigu mityboje trūksta angliavandenių, gali sutrikti bendra medžiagų apykaita, ypač – baltymų apykaita. Kai trūksta angliavandenių, baltymai (mėsa, paukštiena, žuvis, pieno produktai) pradedami naudoti kaip energijos šaltinis. 

Angliavandenių atsargas būtina papildyti kasdien. 

Pažymėtina, kad angliavandeniai kaupiami glikogeno pavidalu kepenyse ir raumenyse. Šios atsargos yra išnaudojamos per 12-14 valandų (sportuojant – greičiau). 

Jeigu angliavandenių trūksta nuolat, glikogeno atsargos pilnai išnaudojamos, kepenyse pradeda kauptis riebalai, sutrinka kepenų funkcija. Tuomet energijos gamybai pradedami naudoti ne tik baltymai, bet ir riebalai. Ilgainiui tai rūgština organizmą (organizmo acidozė), nes vyksta riebalų oksidacija, ketoninių kūnų gamyba. Smegenims ima trūkti gliukozės. 

Požymiai, rodantys, kad organizmui gali trūkti angliavandenių:

nuotaikų svyravimai; 

susikaupimo stoka; 

sumažėjęs darbingumas; 

mažas energijos lygis;

potraukis greitam maistui; 

potraukis saldumynams; 

dažnėjantys persivalgymo priepuoliai. 

Jeigu pastebėjote aukščiau išvardintus simptomus, atidžiai peržiūrėkite savo mitybos racioną. Gali būti, kad jame trūksta angliavandenių. 

Reikėtų rinktis vadinamuosius geruosius angliavandenius ir jais papildyti savo gaminamus patiekalus. Tai rudieji ryžiai, ilgagrūdžiai ryžiai, avižos, grikiai, ankštiniai (pupelės, lęšiai, avinžirniai), viso grūdo miltai ir jų produktai, baltosios ir saldžiosios bulvės.

„Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.