Bulvės išteisintos: mokslininkai netgi ragina valgyti jų daugiau

Dešimtmečius bulvės buvo vadinamos nesveiku maistu, dėl kurio priaugama svorio ir rekomenduota per daug jų nevalgyti. Bet dabar tyrėjai sako, kad bulvės – toks lietuviams artimas produktas – yra mums netgi naudingos. Tiesą sakant, jie netgi teigia, kad jeigu visą likusį savo gyvenimą valgysite bulves ir nieko daugiau, išliksite gana sveiki, rašoma interneto svetainėje „Daily Mail“.

Pagaliau įrodyta, kad bulves valgyti sveika.<br>123rf.com nuotr.
Pagaliau įrodyta, kad bulves valgyti sveika.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2018, 9:51 AM, atnaujinta Mar 8, 2019, 7:17 PM

60 puslapių apimties ataskaitoje mokslininkai atskleidė, kad bulvės gali sumažinti infarkto tikimybę ir net apsaugoti nuo silpnaprotystės. Jameso Huttono instituto Škotijoje profesorius Derekas Stewartas sakė: „Tyrimai, kuriuos peržiūrėjome, atskleidė, kad bulvės teikia be galo daug naudos. Jeigu turėtumėte visą likusį gyvenimą valgyti tik kurį nors vieną dalyką, galėtumėte rinktis bulves ir išlikti gana sveiki.

Ne apie tiek ir daug pasėlių būtų galima pasakyti tą patį.

Bulvės yra puikus šaltinis daugybės vitaminų, makro- ir mikromineralų, kurių nemažai žmonių tikisi gauti, leisdami pinigus papildams.

Taip pat jos turi karotenoidų ir polifenolių – galingų medžiagų, taip pat pakankamai gerų maistinių skaidulų“.

Profesorius D.Stewartas, kalbėdamas apie bulvių naudą, tęsė: „Daugybei žmonių buvo atlikti epidemiologiniai tyrimai, aiškinantis, kaip bulvės veikia širdies ir kraujagyslių ligas.

Paaiškėjo, kad mėsą pakeitus daržovėmis ir bulvėmis galima sumažinti suaugusiųjų infarkto tikimybę.

Kiti tyrimai parodė, kad seniems žmonėms valgant bulves pagerėja jų pažinimo funkcija“.

Pažinimo funkcijų sumažėjimas gali lemti silpnaprotystę.

Ant tyrėjų, tai svarbu, nes silpnaprotyste sergančių žmonių artimiausiu metu gali smarkiai padidėti.

60 puslapių mokslininkų ataskaitoje rašoma, kad bulvės yra puikus vitaminų C, B6 ir B9 šaltinis. Visi šie vitaminai padeda sumažinti degeneracinių ligų atsiradimą.

„Bulvės turėtų būti iš naujo įvertintos, kaip maistinių medžiagų ir naudingų cheminių elementų šaltinis. Taip pat, kaip maistas.

Bulvės dažnai laikytos prastesniu vitaminų ir mineralinių šaltiniu, palyginti su vaisiais, mėsa ir lapinės daržovėmis. Tai ne tiesa.

Iš pateiktos informacijos aišku, kad bulvės yra svarbi sveikos mitybos dalis ir turėtų būti laikomos daug maistinės naudos tiekiančiu šaltiniu“.

Ataskaita taip pat parodė, kad bulvių lupenos yra ypač maistingos.

Bulvėse esantys mineralai išlieka ir apdorojus jas įvairiais metodais: sutrynus, iškepus ar po gruzdinimo.

Tačiau tyrėjai įspėjo, kad reikėtų vengti per daug piktnaudžiauti gruzdintomis bulvėmis, kurios dėl jų ruošimo būdo gali lemti nutukimą.

Taip pat mokslininkai priminė, kad bulvė turi didelį sotumo indeksą, palyginti su kitais tiek pat angliavandenių turinčiais produktais. Tad, kaip ir visada, – geriau likti saikingiems ir nepersivalgyti.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų kovo 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.