Žinomas italų dietologas Vilniuje dalinosi sveikiausios dietos paslaptimis

Praėjusiais metais „Bloomberg“ pasaulinio sveikatos indeksas paskelbė Italiją sveikiausia šalimi pasaulyje, o tai didžiąja dalimi yra sveika Viduržemio jūros regiono mityba, kurioje gausu daržovių, vaisių, visų grūdų produktų, žuvies bei alyvuogių aliejaus.

Viduržemio jūros regiono mityboje gausu alyvuogių aliejaus.<br> 123rf.com nuotr.
Viduržemio jūros regiono mityboje gausu alyvuogių aliejaus.<br> 123rf.com nuotr.
Anot profesoriaus P.A.Migliaccio, reikia vartoti įvairų maistą, t.y. tokį, kuriame būtų ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų, nes nėra nė vieno produkto, kuris turėtų pakankamai visų šių naudingų medžiagų.<br> Organizatorių nuotr.
Anot profesoriaus P.A.Migliaccio, reikia vartoti įvairų maistą, t.y. tokį, kuriame būtų ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų, nes nėra nė vieno produkto, kuris turėtų pakankamai visų šių naudingų medžiagų.<br> Organizatorių nuotr.
Anot profesoriaus P.A.Migliaccio, reikia vartoti įvairų maistą, t.y. tokį, kuriame būtų ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų, nes nėra nė vieno produkto, kuris turėtų pakankamai visų šių naudingų medžiagų.<br> Organizatorių nuotr.
Anot profesoriaus P.A.Migliaccio, reikia vartoti įvairų maistą, t.y. tokį, kuriame būtų ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų, nes nėra nė vieno produkto, kuris turėtų pakankamai visų šių naudingų medžiagų.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Gavelienės teigimu, moksliniais įrodymais pagrįsta, jog Viduržemio jūros dieta turi teigiamos įtakos mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Gavelienės teigimu, moksliniais įrodymais pagrįsta, jog Viduržemio jūros dieta turi teigiamos įtakos mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Gavelienės teigimu, moksliniais įrodymais pagrįsta, jog Viduržemio jūros dieta turi teigiamos įtakos mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Gavelienės teigimu, moksliniais įrodymais pagrįsta, jog Viduržemio jūros dieta turi teigiamos įtakos mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.<br> Organizatorių nuotr.
 Į kovo 9 d. vykusią konferenciją rinkosi dietologai, restoranų vadovai, šefai ir sveikos gyvensenos ekspertai.<br> Organizatorių nuotr.
 Į kovo 9 d. vykusią konferenciją rinkosi dietologai, restoranų vadovai, šefai ir sveikos gyvensenos ekspertai.<br> Organizatorių nuotr.
 Į kovo 9 d. vykusią konferenciją rinkosi dietologai, restoranų vadovai, šefai ir sveikos gyvensenos ekspertai.<br> Organizatorių nuotr.
 Į kovo 9 d. vykusią konferenciją rinkosi dietologai, restoranų vadovai, šefai ir sveikos gyvensenos ekspertai.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Gavelienė, P.A.Migliaccio ir I.Gaižutytė.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Gavelienė, P.A.Migliaccio ir I.Gaižutytė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-03-12 10:22

„Tai, kad Viduržemio jūros regiono dieta yra įtraukta į UNESCO nematerialaus pasaulio paveldo sąrašą, manau, yra pakankamas šios dietos naudingumo įrodymas“, – kalbėjo vienas autoritetingiausių Italijos dietologų, Italijos mitybos mokslo draugijos garbės prezidentas, Profesorius Pietro A. Migliaccio, Italijos Ambasados, kartu su Italijos prekybos agentūra ICE ir Italijos-Lietuvos prekybos rūmais surengtoje konferencijoje. 

Į kovo 9 d. vykusią konferenciją susirinkę dietologai, restoranų vadovai, šefai ir sveikos gyvensenos ekspertai turėjo galimybę pasiklausyti vieno garsiausių Italijos dietologų, prof. Pietro A. Migliaccio ir Vilniaus universiteto docentės, Santaros klinikų gydytojos dietologės, doc. dr. Editos Gavelienės pranešimų, kuriuose buvo nagrinėjamos pagrindinių Viduržemio jūros regiono dietos principų bei lietuvių mitybos įpročių temos. 

„Maistas yra esminis ne tik žmogaus kasdienio gyvenimo aspektas, bet ir labai svarbus kultūrinis elementas.Viduržemio jūros regiono dieta yra tikriausiai viena sveikiausių ir labiausiai paplitusių pasaulyje, – atidarydamas konferenciją kalbėjo Italijos ambasadorius Lietuvoje Francesco Fransoni,  – tačiau neretai ji yra klaidingai interpretuojama, kai patiekalus gardinant parmidžanu ar alyvuogių aliejumi jie jau laikomi šios dietos pavyzdžiais“. 

Anot profesoriaus P.A.Migliaccio, labai svarbu, kad žmonėms reikia vartoti įvairų maistą, t.y. tokį, kuriame būtų ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų, nes nėra nė vieno produkto, kuris turėtų pakankamai visų šių naudingų medžiagų.

„Įprastinė žmogaus dienos sunaudojamų kalorijų vertė turėtų būti lygi 2000, tačiau šis skaičius gali skirtis vaikams, besilaukiančioms moterims ir t.t., – teigė rofesorius. – Ne mažiau svarbu ir valgyti reguliariai, vartoti vietinius produktus ir užsiimti fizine veikla“. 

Doc. dr. E.Gavelienė į dažnai keliamą klausimą, ar Viduržemio jūros regiono dieta yra tinkama ir lietuviams, teigė, kad, net jei Lietuvoje įprasta maitintis gerai ir sočiai, nuo seno lietuvių virtuvėje naudojami produktai:  grūdai, mėsa, miško gėrybės ir daržovės – užima labai svarbią vietą ir Viduržemio jūros regiono dietoje. Taip pat moksliniais įrodymais pagrįsta, jog ši dieta turi teigiamos įtakos mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

„Tai tikriausiai yra pati nuostabiausia dieta pasaulyje, nes nėra drastiška, yra naudojami puikūs ir skanūs produktai, iš kurių pagaminami gomurį pradžiuginantys patiekalai. Ši dieta tikrai nereiškia, kad reikės badauti ar kažko nenatūraliai atsisakyti. 

Ji ypatinga dar ir tuo, kad čia labai svarbus ir kultūrinis elementas, laikas, praleistas valgant kartu – tai tarsi filosofija, gyvenimo stilius“, – kalbėjo viena iš organizatorių ir renginio moderatorė, Italijos-Lietuvos prekybos rūmų prezidentė Ieva Gaižutytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.