Tačiau pasirodo, bulvės gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, kartu neaugindamos svorio.
Tokia mokslininkų išvada buvo paskelbta moksliniame žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.
Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad per dieną suvalgant po dvi porcijas bulvių (tirtos buvo violetinės „Violetinės didybės“ rūšies bulvės), per dieną galima apie 4 proc. sumažinti kraujo spaudimą, nepriaugant svorio.
Pasak tyrėjų, nors šis pokytis mažytis, jo pakaktų potencialiai sumažinti riziką susirgti tam tikromis širdies ligomis.
Mokslininkų dėmesį patraukusios violetinės bulvės pastaruoju metu vis labiau populiarėja įvairiose pasaulio šalyse. Jas augina ir kai kurie Lietuvos ūkininkai.
Šių bulvių sudėtyje yra sveikatai naudingų antioksidantų. O Korėjos liaudies medicinoje šios bulvės laikomos vaistu prieš antsvorį.
Joe Vinsono vadovaujama mokslininkų komanda nusprendė išsiaiškinti, kaip bulvės veikia mūsų organizmą. Jie ištyrė 18 savanorių, kurių dauguma buvo nutukę ir turėjo aukštą kraujospūdį, duodami jiems kasdien dukart per dieną suvalgyti po 6-8 nedideles violetines bulves, paruoštas mikrobangų krosnelėje.
Dalis savanorių keturias savaites valgė bulvės, po to dar keturias savaites nevalgė. Kiti priešingai – iš pradžių nevalgė, po to valgė bulves.
Visą tą laiką tyrėjai stebėjo eksperimento dalyvių sistolinį ir diastolinį kraujospūdį, matavo kūno svorį ir stebėjo kitus sveikatos rodiklius.
Vidutiniškai diastolis kraujo spaudimas valgant bulves nukrito 4,3 proc., o sistolinis – 3,5 procento. Įdomu tai, kad nė vienas tyrimų dalyvis nepriaugo svorio.
Kol kas neaišku, ar ir kitų rūšių bulvės turi tokį pat poveikį.