4 daržovės, kurias naudingiau valgyti virtas, o ne žalias

Nuo mažens mus mokė: valgykite žalias daržoves, mat jose – daugybė vitaminų, mineralų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Pomidoruose yra daug likopeno, tačiau ši medžiaga išsiskiria tik pakaitinus pomidorus.<br>123rf nuotr.
Pomidoruose yra daug likopeno, tačiau ši medžiaga išsiskiria tik pakaitinus pomidorus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2018, 10:57 AM

Tačiau ši taisyklė tinka ne visoms daržovėms. Mitybos specialistai teigia, kad kai kurias daržoves reikia šiek tiek apdoroti karščiu – tuomet organizmas lengviau pasisavina daržovėse esančias naudingąsias medžiagas.

Pomidorai, špinatai, morkos, smidrai – štai šios keturios daržovės, kurias valgydami virtas gautume daugiau naudos.

Portalui „Daily Mail“ mitybos specialistė Mel Wakeman teigė: „Daugelį naudingųjų medžiagų, esančių augaluose ar daržovėse, žarnynas sunkiai pasisavina. Jas apdorojus karščiu, organizmas lengviau jas pasisavina – kitaip tariant, karštis padidina daržovių naudą“.

Pomidorai. Tai daržovės, kuriose yra daug likopeno. Likopenas vertinamas kaip medžiaga, galinti padėti užkirsti kelią prostatos vėžiui. Tyrimai dar atliekami, tačiau manoma, kad likopenas gali būti naudingas ir širdies ligų profilaktikai.

Tačiau valgydami žalius pomidorus likopeno gausite nedaug – šios medžiagos kiekis padidėja pomidorus apdorojus karščiu.

Tačiau specialistė pataria nepulti į kraštutinumą – nevalgyti vien tiktai keptų ar virtų pomidorų. Juos apdorojant karščiu sunaikinamos kitos vertingos medžiagos, ypač vitaminas C, todėl nereikėtų pamiršti ir žalių daržovių.

 

 

Špinatai. Juose yra daug oksalo rūgšties, kuri trukdo įsisavinti kalcį ir geležį.

„Špinatus pakaitinus ženkliai sumažinamas oksalo rūgšties kiekis“, – patarė M.Wakeman. Ji priminė, kad labai svarbu nepervirti špinatų – tik pakaitinti.

Norėdami išsaugoti naudingąsias medžiagas nuplautus špinatus sudėkite į užvirusį vandenį, palaikykite minutę ir tuomet greitai atšaldykite – sumerkite į ledinį vandenį. Išgriebkite ir gerai nuspauskite.

Morkos. Jose yra daug karotenoidų – medžiagų, reikalingų geram regėjimui. Morkas šiek tiek pavirus ar patroškinus jos tampa dar vertingesnės – organizmas lengviau pasisavina karotenoidus iš virtų morkų. Tačiau ir vėl galioja ta pati taisyklė – nepervirkite.

„Morkas geriau ne virti burbuliuojančiame puode, o patroškinti nedideliame vandens kiekyje“, – patarė specialistė. Kaip ir pomidorų, ji pataria nepamiršti valgyti ir žalių morkų.

Smidrai. Jų mitybinė vertė taip pat padidėja juos pakaitinus. „Polifenoliai, kurių yra smidruose, yra itin galingi antioksidantai, saugantys nuo širdies ligų ar vėžio“, – teigė mitybos ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.