Rūgštynės yra nepaprastai naudingos, bet kai ką reikėtų žinoti

Kiekvieną pavasarį mus džiugina rūgštynės, dar vadinamos pavasario karalienėmis. Šiuolaikinės šeimininkės mielai jas deda į salotas ar verda iš jų sriubą.

Rūgštynės ne veltui vadinamos pavasario karalienėmis.<br>123rf.com nuotr.
Rūgštynės ne veltui vadinamos pavasario karalienėmis.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 8:22 AM

Kulinarijoje rūgštynės naudojamos nuo senų laikų. Dar viduramžiais iš šio augalo gamindavo sriubas, padažus ar pyragus, kuriuos tiekdavo ir ant karalių stalo.

Rūgštynės yra visiškai nekaloringas žalumynas – 100 gramų rūgštynių yra tik 21 kcal, o nauda, kurią jos teikia organizmui, yra milžiniška.

Ar žinote, kad rūgštynės yra vienas iš pačių naudingiausių žmogaus organizmui augalų, galinčių mums aprūpinti įvairiais naudingais vitaminais ir mikroelementais bei dėl unikalios savo sudėties išspręsti daugybę mūsų sveikatos bėdų?

Kaip rašoma interneto svetainėje „Polza i Vred“, rūgštynėse yra gausu C, K, E ir B grupės vitaminų, taip pat biotino, beta karoteno, eterinų aliejų, taninų, oksalo ir kitų rūgščių. Be to, rūgštynėse yra tokių mineralų, kaip magnis, kalcis, fosoras, geležis ir kita.

Dėl tokios vitaminų ir mineralų gausos jos gali padėti sumažinti pavasarinę avitaminozę.

Gana turtinga ir rūgštynių maistinė sudėtis: 100 g šviežių rūgštynių yra 2,3 g baltymų, 91,3 g vandens, 0,4 g riebalų, 0,8 g skaidulų ir 1,4 g pelenų.

Rūgštynės neretai minimos ir liaudies medicinoje. Gydymui naudojamos visos augalo dalys.

Teigiama, kad rūgštynės padeda gydyti skorbutą, avitaminozę ir anemiją. Taip pat jos rekomenduojamos tiems, kam yra sumažėjęs skrandžio rūgštingumas.

Anot liaudies medicinos atstovų, rūgštynių lapų ir šaknų antpilai yra puiki kraują atstatanti ir priešuždegiminė priemonė. O jaunų lapelių nuoviras pagerina tulžies, kepenų ir žarnyno veiklą bei veikia kaip priešnuodis apsinuodijus.

Rūgštynės naudojamos ir širdies bei kraujagyslių ligoms gydyti. Teigiama, kad jose esanti rūgštis sumažina blogojo cholesterolio kiekį organizme ir padeda palaikyti raumenų ir nervų tonusą.

Į šį augalą ypač reikėtų atkreipti dėmesį moterims per menopauzę, nes jos padeda sumažinti kraujavimą, prakaitavimą, galvos skausmus ir sureguliuoti kraujo spaudimą.

O B grupės vitaminai, kurių yra rūgštynėse, pagerina nervų sistemos veiklą ir padeda ląstelėms atsinaujinti.

Taip pat šio augalo skaidulos stimuliuoja žarnyno darbą, pašalina toksinus ir šlakus iš organizmo.

Nepaisant visų šių naudingųjų savybių, rūgštynėmis piktnaudžiauti nereikėtų.

Per daug jų vartojant inkstuose gali pradėti kauptis akmenys.

Taip pat rūgštynių nerekomenduojama valgyti sergant inkstų ar žarnyno uždegimu, gastritu, kai yra padidėjęs rūgštingumas, turint skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opą ar sutrikus vandens ir druskų pusiausvyrai organizme.

Svarbu žinoti ir tai, kad rūgštynės trukdo organizmui įsisavini kalcį, dėl ko gresia osteoporozė.

Taip pat valgant per daug rūgštynių dėl per didelio oksalo rūgšties kiekio gresia podagra ir uremija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.