12 produktų, kurie privers žarnyną dirbti tiksliai lyg laikrodis

Ar esate iš tų, kuriuos kamuoja nemalonūs pilvo pojūčiai, susiję su vidurių užkietėjimu?

Ką valgyti, norint, kad žarnynas veiktų darniai lyg laikrodis?<br> 123rf.com nuotr.
Ką valgyti, norint, kad žarnynas veiktų darniai lyg laikrodis?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 5:35 PM, atnaujinta May 13, 2019, 2:41 PM

Vokietė mikrobiologė Giulia Enders knygoje „Žarnyno žavumynai“ tvirtina, kad viduriai užkietėja, kai žarnyno nervai ir raumenys ne taip darniai siekia tikslo.

„Dažniausia virškinimas ir transportavimas dar vyksta normaliu greičiu – tik pačiame storosios žarnos gale jau nebesutariama, šalinti iškart ar ne.

Vidurių užkietėjimą daug patikimiau rodo ne lankymosi tualete dažnis, o kaip žmogus ten ką nors ištupi. Tiesą sakant, laiką toje vietelėje turėtume leisti kuo labiausiai atsipalaidavę, o jei taip nėra, kyla visokių nepatogumų.

Viduriai užkietėja nevienodai: būna laikinų užkietėjimų keliaujant, sergant ar patiriant stresą, bet pasitaiko ir tokių, kurie tampa ilgalaike problema“, – rašo G.Enders.

Žmonės, kuriems neilgai ar nesmarkiai užkietėję viduriai, ji pataria nedidelėmis gudrybėmis vėl padrąsinti savo žarnyną, kad tas imtųsi darbo.

Pirmiausia – valgyti daugiau maistinių skaidulų, kurios pabaksnoja žarnyno sienelę ir motyvuoja ją dirbti – šalinti turinį.

Paranku žinoti: vandenyje netirpios skaidulos sužadina energingesnius žarnyno judesius, tačiau dažniau sukelia ir pilvo skausmus. Vandenyje tirpios skaidulos ne taip stipriai skatina judesius, bet daro maisto košę glotnesnę ir yra geriau toleruojamos.

„Gamta viską labai gudriai sutvarkė: augalų luobelėse dažniausia būna daug vandenyje netirpių skaidulų, o minkštimas pateikia daugiau vandenyje tirpių“, – rašo vokietė.

Tad ką valgyti, norint, kad žarnynas veiktų darniai lyg laikrodis?

Pataria delish.com

1. Visų grūdų dalių duona

Visadalių grūdų duonoje yra daug skaidulų. Kai jų valgote pakankamai, galite būti ramūs – viduriai neužkietės.

2. Uogos

Vienas skaniausių būdų išvengti vidurių užkietėjimo. Uogose yra daug sėklų, o sėklos – tai skaidulos. Pusėje puodelio mėlynių ar aviečių yra 4 g skaidulų, o tame pat kiekyje braškių – 2.

3. Brokoliai

Tai ne tik mažai kalorijų ir daug naudingų medžiagų turinti daržovė. Tai daržovė, kuri priverčia žarnyną dirbti kaip laikrodis. Norint gauti daugiau skaidulų patartina valgyti kuo mažiau apdorotus brokolius, tačiau tinka ir lengvai apvirti ar garuose troškinti brokoliai.

4. Pupelės

Ar žinojote, kad pupelėse yra dvigubai daugiau skaidulų nei bet kokiose daržovėse? Tad kuo daugiau jų valgysite, tuo mažiau turėsite vargo dėl vidurių užkietėjimo. Tinka bet kokios pupelės.

5. Šviežios ir džiovintos slyvos, kriaušės, obuoliai

Nieko nenustebinsime pasakę, kad užkietėjus viduriams padeda džiovintos slyvos. Panašaus poveikio turi ir kiti džiovinti vaisiai, nes juose yra sorbitolio – būtent ši medžiaga laisvina vidurius.

O kalbant apie šviežius vaisius – ar žinojote, kad pati naudingiausia šių vaisių dalis – odelė? Būtent joje slypi daugiausiai netirpių skaidulų, o mikštime – tirpių.

6. Špinatai

Špinatus dėkite į salotas, kokteilius, sriubas ar antruosius patiekalus.

Tai ne tik vienas pagrindinių ingredientų gaminant sveikas salotas, bet ir vienas geriausių skaidulų šaltinių. Viename dubenėlyje špinatų – 4 g.

7. Kava

Štai ir dar vienas įrodymas, koks puikus gėrimas yra kava. Pasirodo, kofeinas stimuliuoja žarnyno veiklą, veikia kaip laisvinamieji. Tad kava padeda ne tik atsibusti, bet ir paskatina apsilankyti tualete.

8. Jogurtas

Jame esančios natūralios gerosios bakterijos (probiotikai) skatina žarnyne gyvenančių bakterijų veiklą. Dėl to spartėja virškinamojo trakto veikla, neužkietėja viduriai.

9. Ispaninio šalavijo sėklos

Apie jų naudą taip pat esame rašę anksčiau. Berkite porą valgomųjų šaukštų šių sėklų į kokteilį, ant salotų – su šiuo kiekiu gausite 5 g skaidulų. Jei tai darysite kasdien, pamiršite vargus dėl vidurių užkietėjimo.

10. Avižiniai dribsniai

Tai puikus tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų šaltinis. Netirpiosios, kaip ir tirpiosios skaidulos priverčia sparčiau judėti žarnyno turinį, tad tualete neteks užsisėdėti.

11. Kukurūzų spragėsiai

Taip taip! Tie patys spragėsiai, kuriais mėgaujatės žiūrėdami filmus kine ar namuose. Tai vienas labiausiai neįvertintų skaidulų šaltinių. Tik, žinoma, rinkitės kuo mažiau riebius ir turinčius mažiau druskos.

12. Vanduo

Ir galiausiai – dar vienas svarbus patarimas. Nesvarbu, kiek slyvų ar brokolių suvalgėte, nepamirškite ir vandens! Iš skaidulų naudos nedaug, jei žmogus nepakankamai geria: be vandens skaidulos tėra kieti gniutulai. O vanduo jas suminkština ir padeda pašalinti.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų vasario 9 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.