Atskleidė, kuo mums naudingas pomidorų padažas

Pomidorų padažu dažnas mėgstame skaninti patiekalus.

 Virtą pomidorų padažą valgyti net naudingiau, nei žalius pomidorus. <br> 123rf.com nuotr. 
 Virtą pomidorų padažą valgyti net naudingiau, nei žalius pomidorus. <br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2018, 6:19 PM, atnaujinta Oct 29, 2019, 7:57 AM

Yra įvairiausių nuomonių, sveika jį vartoti, ar ne. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad virtas pomidorų padažas padidina gerųjų bakterijų žarnyne kiekį.

Ispanų mokslininkai aptiko, kad pomidorai žarnyną veikia kaip probiotikai, bet ne tada kai valgomi švieži, o tuomet, kai yra virtame pomidorų padaže.

Nors sveikosios žarnyno bakterijos trukdo įsisavinti kai kuriems pomidorų padaže esantiems antioksidantams, pats padažas padidina tų pačių gerųjų bakterijų veiksmingumą.

Tyrėjų teigimu, žarnyno sveikatai yra naudingesnis virtas pomidorų padažas, o ne žali pomidorai. Pasirodo, verdant šiuos vaisius išsaugojamos svarbios cheminės medžiagos, suteikiančios pomidorams raudoną spalvą.

Žinios apie tai, kaip virimas ir virškinimas paveikia maisto tiekiamą naudą, anot tyrėjų, gamintojams padės pagaminti sveikatą gerinančių produktų.

Ispanijos Valensijos technikos universiteto mokslininkai tyrė, kaip virškinimas paveikia pomidorų padaže esančius antioksidantus, kurie mūsų ląsteles apsaugo nuo pažeidimų.

Pomidorai laikomi ypač sveiku produktu, nes juose yra toks antioksidantas, kaip likopenas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą.

Tyrėjai pastebėjo, kad verdant pomidorus likopeno gerosios savybės sustiprėja. Tai reiškia, kad suvirškinus išlieka didesnis jo kiekis, taigi mes jo daugiau įsisaviname.

Dėl to padidėja probiotinis pomidorų poveikis, kas paskatina sveikųjų bakterijų augimą žarnyne.

Tuo pačiu metu tyrėjai aiškinosi, kas valgant pomidorų padažą, nutinka su viena svarbiausių sveiko žarnyno bakterijų lactobacillus reuteri, kuri natūraliai atsiranda organizme.

L. reuteri trukdo organizmui įsisavinti kai kuriuos pomidoruose esančius antioksdatus. Bet šie antioksidantai sustiprina tos pačios bakterijos teigiamą poveikį, jeigu valgomas virtas pomidorų padažas.

Tyrėja Ana Belen Heredia sakė: „Tyrėme ir žalius, ir virtus pomidorus, kad suprastume, kaip apdorojimas gaminant juos paveikia. Pastebėjome, kad patiekalai, gausiai pagardinti virtu pomidorų padažu, padidina probiotinį poveikį“.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Journal of Funtional Foods“.

Ne paslaptis, kad pomidorai yra sveika daržovė.

Ankstesni tyrimai parodė, kad juos valgant gali sumažėti skrandžio vėžio rizika, o pomidorų padažas gali sumažinti vyrams riziką susirgti prostatos vėžiu.

Pernai buvo tiriama, kaip pomidorai, valgant vien tik juos, veikia organizmo ląstelių augimą.

Pasak tyrėjų, šie atradimai gali paskatinti kitus tyrimus apie skrandžio vėžio prevenciją.

Taip pat gali padėti suprasti, kaip pomidorų įtraukimas į mitybą gali pagerinti tradicinių gydymo metodų rezultatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.