Atskleidė tiesą apie kiaušinius: ką apie juos sako trynio spalva

Visi mes žinome, kad kiaušiniai yra ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Juose yra daug maistingųjų medžiagų. 

Vienų kiaušinių trynys būna ryškiai geltonas, beveik oranžinis, kitų – blyškesnis. <br> 123rf.com nuotr.
Vienų kiaušinių trynys būna ryškiai geltonas, beveik oranžinis, kitų – blyškesnis. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 7:59 AM

Ką apie kiaušinį sako jo trynio spalva? Juk visi esame matę ir ryškiai, ir šviesiai geltoną, ir oranžinių atspalvių turintį trynį. Ar kuriuose nors iš jų daugiau naudingųjų medžiagų? Ir ar tai turi įtakos kiaušinio skoniui? 

Nors dar daug žmonių klaidingai mano, neva rudi kiaušiniai sveikesni arba natūralesni už baltus, iš tikrųjų lukšto spalva nieko nereiškia, kai kalbama apie maistingąsias medžiagas. 

Skirtingų spalvų kiaušinius sudaro tokios pat pagrindinės maistinės medžiagos.

O ką apie kiaušinį mums sako trynio spalva?

Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento atliktas tyrimas parodė, kad trynio spalva taip pat neturi įtakos kiaušinių maistinei vertei.

Visuose tryniuose, lyginant su baltymais, yra mažiau vandens, daugiau riebalų ir šiek tiek mažiau baltymų. Tačiau didžioji dalis  vitaminų ir mineralų yra būtent trynyje. Tai geležis, vitaminas A, vitaminas D, fosforas, kalcis, tiaminas ir riboflavinas.

Kiaušinių tryniams įtakos turi tai, kuo lesinamos vištos. Bonnie Taub-Di, knygos „Perskaitykite tai prieš valgydami – nuo etiketės iki stalo“ autorė, palygino: vištų lesalas taip pat turi įtakos trynio spalvai, kaip ir burokėlių valgymas paveikia žmogaus šlapimo spalvą. 

„Vištos mityba turi įtakos kiaušinių trynių spalvai. Kai ji lesa augalus, turinčius geltonų ar oranžinių pigmentų, tryniai gali būti labiau oranžinės spalvos. Jei vištų lesalą sudaro kukurūzai arba kviečiai, jų trynių spalva gali būti blyškesnė“, – „USA TODAY Food“ sakė B.Taub-Di.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.