Rado būdą, kaip sužinoti kiekvienam tinkamiausią kavos kiekį

Jeigu jūs kas rytą siekiate kavos puodelio, greičiausiai tikitės, kad šis gėrimas padės jums lengviau susidoroti su dienos užduotimis, pažadinti kūrybiškumą ar susikoncentruoti. 

Tiksliai nustatyti, kiek kavos visiems padeda pasiekti aukščiausią veiksmingumą, neįmanoma, nes mūsų organizmai ir miego poreikiai skiriasi.<br>123rf.com nuotr.
Tiksliai nustatyti, kiek kavos visiems padeda pasiekti aukščiausią veiksmingumą, neįmanoma, nes mūsų organizmai ir miego poreikiai skiriasi.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 7:05 AM

Tiksliai nustatyti, kiek kavos padeda pasiekti didžiausią veiksmingumą, neįmanoma, nes mūsų organizmai ir miego poreikiai skiriasi.

Bet, ką jūs pasakytumėte sužinoję, kad įmanoma nustatyti, kiek jums asmeniškai reikia išgerti kavos, kad jaustumėtės geriausiai?

Tyrėjas Jaque'as Reifmanas sukūrė algoritmą, kuris leidžia kiekvienam susidaryti geriausią asmeninį kofeino vartojimo tvarkaraštį. 

Šis algoritmas paremtas anksčiau patvirtintu Bendruoju veiklos rezultatų modeliu, padedančiu nuspėti, kaip jus paveikia kofeinas, atliekant psichomotorinio budrumo užduotis (PBU). 

PBU, kaip aiškinama interneto svetainėje Inc.com,  yra testas, leidžiantis nustatyti jūsų reakcijos laiką į pamatytą objektą. 

Astronautai tokius testus atlieka, kad išliktų saugūs Tarptautinėje kosmoso stotyje. 

Remiantis Bendruoju veiklos rezultatų modeliu, į algoritmą įvedamas asmeninis žmogaus miegojimo ir būdravimo tvarkaraštis, taip pat didžiausias leistinas kofeino kiekis. 

Tai padeda nustatyti, kokios kofeino dozės yra naudingiausios kiekvienam asmeniškai ir kada geriausia gerti kavą.

Kad įsitikintų šio algoritmo veiksmingumu, J.Reifmanas palygino gautus rezultatus su kito algoritmo sudarytų kofeino dozavimo strategijų, sukurtų, remiantis keturių ankstesnių dalinio ar pilno miego trūkumo tyrimų, rezultatais. 

Kompiuterinės simuliacijos įrodė, kad, laikantis naujojo algoritmo sudaryto tvarkaraščio, net ir suvartojant tiek pat kavos, psichomotorinio budrumo užduočių atlikimo rezultatai pagerėjo 64 procentais. 

Naujoji algoritmo sukurta strategija leido kofeino suvartojimą sumažinti 65 procentais, bet budrumo užduočių rezultatai dėl to nepablogėjo. 

Paprastai tariant, šis algoritmas gali padėti pagerinti rezultatus, net ir  neišgeriant daugiau kavos, taip pat padeda išlaikyti aukštus rezultatus, mažinant išgeriamos kavos kiekį.

Tiesa, šitoks algoritmas buvo sukurtas ne paprastiems žmonėms. J.Reifmanas jį sukūrė tam, kad padėtų kariams, kurie dažnai patenka į situacijas, kai miegas tampa prabanga. 

Geriau žinodami, kada jiems naudingiausia gerti kavą, kariai gali sumažinti potencialių klaidų kiekį, efektyviau veikti ir išlikti saugesni. 

Tikėtina, kad ateityje šis algoritmas taps ir visuotinai prieinamas. Juk nemažai technologijų, kurios buvo sukurtos vyriausybinėms agentūroms, ypač NASA, ilgainiui tapo prieinamos visiems. 

Ir pats J.Reifmanas tikisi, kad šis algoritmas taps visuotinai prieinamu.

Taigi greičiausiai netolimoje ateityje šis algoritmas bus susietas su mūsų kavos aparatais ir asmeniniais kalendorais. Tai leis aparatui paruošti mums kavą tiksliai tada, kada mums jos labiausiai reikia, kad būtume žvalūs tinkamiausiu tam momentu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.