3 nuostabios priežastys valgyti žirnius

Jeigu dėl kokių nors priežasčių vengėte valgyti žirnius, jums verta pakeisti nuomonę.

Žirniai ne veltui vadinami naująja „superdaržove“.<br> 123rf.com nuotr. 
Žirniai ne veltui vadinami naująja „superdaržove“.<br> 123rf.com nuotr. 
Žirniai ne veltui vadinami naująja „superdaržove“.<br> 123rf.com nuotr. 
Žirniai ne veltui vadinami naująja „superdaržove“.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2018, 10:31 AM

Nes tai – nepaprastai maistinga, kupina vitaminų, geležies, skaidulų, antioksidantų ir baltymų daržovė.

Pastaruoju metu juos netgi pradėjo vadinti superdaržovėmis!

Teigiama, kad žirniai yra vienodai naudingi, tiek valgomi švieži, tiek ir šaldyti. Tad laikas juos iš naujo atrasti. Juk tai – vienas iš puikių baltymų šaltinių.

Interneto svetainė „MailOnline“ išvardijo 3 nuostabias priežastis valgyti kuo daugiau žirnių.

Štai jos:

1. Žirniai – nuostabus vitamino K šaltinis.

Į vitaminą K dažnai per mažai kreipiame dėmesio, bet jis yra gyvybiškai svarbus mūsų kaulų sveikatai.

Mums reikia šio vitamino, kad gamintųsi osteokalcinas, sustiprinantis mūsų kaulus, sukietindamas kalcį, kuris naudojamas kaulų atsinaujinimo procese.

2. Žirniuose gausu antioksidantų

Žirniai yra puikus vitaminų C ir E, cinko bei kitų komponentų, vadinamų polifenoliais, šaltinis.

Polifenoliai padeda palaikyti imuninę sistemą, taigi mums mažiau gresia peršalimas ir infekcijos.

3. Žirniuose yra daug naudingų širdžiai maistinių medžiagų.

Žirniai yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios rūgštys padeda palaikyti sveiką kraujotakos sistemą ir sumažina kraujo krešulių riziką.

Taip pat žirniuose daug B grupės vitaminų, kurie yra svarbūs reguliuojant aukštą homocisteino lygį, dėl ko gali kilti širdies ir kraujagyslių ligos.

Prie viso to pridėjus natūralias prieuždegimines žirnių savybes akivaizdu, kad juos valgyti naudinga širdžiai.

Kaip žirniai didina energingumą?

Žirniuose yra ne tik gausu baltymų, bet ir skaidulų. O tai yra idealus derinys, padedantis išlaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje.

Taigi žirniai jus gali ilgiau išlaikyti energingus ir padėti išvengti staigaus energijos sumažėjimo, dėl ko imame jaustis pavargę ir suirzę.

Taip pat žirniai yra nuostabus geležies šaltinis.

Kaip sveikiausia valgyti žirnius?

Geriau juos ne virti dideliame kiekyje vandens, o lengvai apskrudinti ant trijų valgomųjų šaukštu vandens apie 3 minutes. Tai padės išvengti vitaminų B ir C ištirpimo vandenyje.

Jeigu įmaišysite saują žirnių į savo glotnutį, galėsite padidinti baltymų ir skaidulų kiekį. Tai taip pat padės neutralizuoti vaisiuose esančio cukraus neigiamą poveikį.

Taip pat galite šviežių žirnių įmaišyti į salotas. Jie pridės natūralaus saldumo ir paįvairins jų skonį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.