Kasdien reikėtų išgerti bent po 4 puodelius kavos. Paaiškino, kodėl

Jeigu kasdien išgeriate bent po keturis puodelius kavos, nesigraužkite dėl to. Netgi priešingai – turėtumėte džiaugtis, kad elgiatės teisingai.

Nebijokite gerti daugiau kavos. Pasirodo, kad tai – naudinga.<br> 123rf.com nuotr. 
Nebijokite gerti daugiau kavos. Pasirodo, kad tai – naudinga.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 7:49 AM

Ypač tokį kiekį per dieną rekomenduojama išgerti senjorams. Nes tai, kaip parodė naujausias tyrimas, gali padėti apsaugoti ir pagerinti širdies sveikatą.

Tyrimas parodė, kad tiek kofeino, kiek yra keturiuose puodeliuose kavos, gali padėti apsaugoti širdies kraujagysles ir pagerinti širdies veiklą po patirto infarkto.

Stimuliuojanti veiklioji medžiaga suaktyvina baltymą, kuris yra atsakingas atkuriant širdies ląsteles ir kuris taip pat jas galėtų apsaugoti nuo pakenkimo.

Pastebėta, kad kofeinas padeda sumažinti tokių susirgimų, kaip širdies ligos, 2 tipo diabetas ir insultas, riziką, bet kol kas nebuvo žinoma, kaip.

Vokietijos tyrėjai dabar mano, kad kofeinas gali padėti ląstelėms, dengiančioms arterijas ir venas, būti atsparesnėms pažeidimams arba po jų atsistatyti.

Mokslininkai teigė, kad jų atradimai gali padėti rasti geresnių būdų, kaip apsaugoti širdies raumenis. Kitų ekspertų nuomone, šie rezultatai yra labai įdomūs.

Mokslininkai mano, kad kofeinas gali būti ypač naudingas vyresniems žmonėms, kurių širdis yra natūraliai silpnesnė ir jai labiau gresia pažeidimai, rašoma interneto svetainėje „MailOnline“.

Tai, kad kofeinas gerina širdies kraujagyslių sveikatą, pastebėjo Diuseldorfo Heinricho Heinės universiteto ir IUF-Leibniz aplinkos medicinos tyrimų instituto Vokietijoje tyrėjai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad šis preparatas, taip pat esantis arbatoje ir tokiuose saldžiuose gėrimuose, kaip kokakola, pagerina širdį ir kraujagysles dengiančių ląstelių veiklą, skatindamas į ląsteles judėti gyvybiškai svarbų baltymą, vadinamą p27.

Kofeinas taip pat sustiprina mitochondriją, aprūpinančią ląsteles energija. Taip jos gali lengviau išlikti sveikos ir apsaugotos.

Su laboratorinėmis pelėmis atliktas eksperimentas parodė kad kofeinas apsaugojo pelių, kurioms diagnozuotas prediabetas, taip pat nutukusių ir senų gyvūnų širdį.

Tyrėjai spėjo, kad tai gali turėti tokio pat poveikio ir vyresniems žmonėms, kurių širdžiai labiau gresia pažeidimai ir kurių ląstelės gali būti silpnesnės.

Profesorė Judita Haendeler, viena iš tyrimų autorių, sakė: „Mūsų rezultatai siūlo naują požiūrį į kofeiną – jis padidina apsaugą ir padeda išgyti širdies raumeniui.

Šie rezultatai turėtų lemti geresnes strategijas, kaip apsaugoti širdies raumenį nuo pažeidimo.

Su pagarba senesniems žmonėms, mūsų duomenys parodė, kad kofeinas gerina senos širdies mitochondijų tūrį“.

Tyrėjai pridūrė, kad pagerinus vyresnių žmonių širdies sveikatą galima padėti jiems gyventi ilgiau ir sveikiau.

Taip pat profesorė pridūrė: „Kavos ar kofeino, kaip tokio, vartojimas gali būti papildomas apsauginis vyresnių žmonių mitybos veiksnys.

Tyrimai suteikė įrodymų, kad nuolatinis gėrimų, turinčių kofeino, vartojimas vyresniems žmonėms sumažina mirties nuo širdies ligų riziką“.

Kofeinas apskritai laikomas labai naudingu sveikatai. Įskaitant tai, kad jis padeda žmonėms nepriaugti svorio, sužadindamas medžiagų apykaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.