Ką valgyti, kai karšta: produktai, kurie vėsina, o kurie padidina karščio pojūtį

Kai karšta, daugeliui nesinori valgyti, tačiau nieko nevalgyti taip pat ne išeitis – nevalgęs žmogus gali greičiau pasijusti išsekęs. Lygiai taip pat išsekimą gali paspartinti netinkamas maistas.

Per karščius rinkitės ne mėsą, o vandeningas daržoves.
Per karščius rinkitės ne mėsą, o vandeningas daržoves.
Per karščius rinkitės ne mėsą, o vandeningas daržoves.<br>123rf nuotr.
Per karščius rinkitės ne mėsą, o vandeningas daržoves.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 28, 2018, 4:54 PM

Ką valgyti ir ko – ne, kai kamuoja karščiai? Kai kurie produktai gali padėti ne tik atsigaivinti, bet ir padėti organizmui susidoroti su karščiu. Pataria „The Telegraph“.

Kas padės įveikti karštį?

Vanduo. Jis būtinas per karščius. Kai gausiau prakaituojate, prarandate organizmo skysčius, kraujas tirštėja, dėl to gali užsikimšti kraujagyslės. Dėl skysčių stokos kenčia visi organai.

Arbūzai. Jie ne tik maloniai vėsina, gaivina ir malšina troškulį – arbūze yra likopeno, medžiagos, kuri, pasirodo, veikia kaip savotiška apsauga nuo saulės spindulių.

Salotos ir daržovės. Žalialapiai valgomieji augalai, salierai, ridikėliai, o ypač agurkai yra vertingi tuo, kad daugiau nei 95 proc. jų sudaro vanduo. Juos virškinti organizmui nėra sunku, o nauda – didžiulė. Gausite ir reikalingų mikroelementų, ir aprūpinsite organizmą skysčiais.

Itin naudingi ir salierai – jie gerina virškinimą, ramina nervų sistemą ir teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.

Kiviai. Juose yra daug vitamino C, taip pat medžiagų, reguliuojančių kraujospūdį ir širdies ritmą.

Juodieji serbentai. Viena geriausių vasaros uogų, kurioje daug mineralinių medžiagų ir vitaminų. Jie tonizuoja, gerina kraujo sudėtį, valo kraujagysles

Ko vengti?

Alkoholis. Jeigu sėdėjimas pavėsyje su alaus ar kito gėrimo taure atrodo puikus būdas įveikti karštį, turėtumėte susimąstyti – alkoholis yra diuretikas, kitaip tariant, jis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, ypač tvyrant dideliam karščiui. Lygiai taip pat veikia kava, arbata, gazuoti gėrimai.

Mėsa. Be kepsnių neįsivaizduojame vasaros vakarų. Tačiau per karščius geriau mėsos vengti. Kodėl? Mėsos baltymų virškinimas pareikalauja nemažai energijos, ir tai sukuria procesą, vadinamą termogeneze – organizmas ima generuoti šilumą. Geriau valgyti daugiau angliavandenių turinčius produktus – jų virškinimas pareikalauja kur kas mažiau energijos, tad mažiau pakyla kūno temperatūra.

Aštrūs valgiai. Aitriųjų paprikų mėgėjai tegu palūkėja vėsesnių laikų – kapsaicinas, esantis aštriuose pipiruose, dar labiau padidina kūno temperatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.