Kas nutiks, jei kasdien suvalgysite po kiaušinį?

Kiaušiniai dėl aukšto cholesterolio kiekio jau dešimtmečius yra laikomi tabu maisto produktu kraujotakos sistemos ligomis sergantiems pacientams, tačiau naujausias mokslinis tyrimas rodo, kad jie yra kur kas sveikesni nei manote.

Kiaušinių mėgėjams mokslininkai turi gerų žinių.<br> 123rf nuotr.
Kiaušinių mėgėjams mokslininkai turi gerų žinių.<br> 123rf nuotr.
  Lietuvoje kraujotakos sistemos ligos sudaro 56,1 proc. visų mirčių priežasčių.<br> 123rf nuotr.
  Lietuvoje kraujotakos sistemos ligos sudaro 56,1 proc. visų mirčių priežasčių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2018, 6:29 AM, atnaujinta Aug 28, 2018, 2:26 PM

Mokslininkai iš Kinijos nustatė, kad asmenys, vidutiniškai per dieną suvalgantys vieną kiaušinį, turėjo mažesnę širdies ligų riziką, lyginant su tais, kurie visai nevalgė kiaušinių.

Kiaušiniai – lietuvių pamėgtas produktas, nesvarbu virti jie ar kepti, tad mums tai labai svarbi naujiena, nes Lietuvoje kraujotakos sistemos ligos sudaro 56,1 proc. visų mirčių priežasčių.

Tyrime dalyvavo beveik pusė milijono Kinijos gyventojų. Jie turėjo užpildyti anketas su klausimais apie savo kiaušinių valgymo įpročius. Dalyvių širdies sveikata buvo stebima maždaug devynerius metus.

Asmenys, kurie teigė, jog kasdien valgo kiaušinius, patyrė 11 proc. mažesnę širdies ligų riziką, o mirtingumas nuo jų irgi sumažėjo 18 proc. Be to, pavojus, kad dėl kraujavimo gali kilti infarktas, taip pat sumažėjo 26 proc., o dėl krešulių – 10 proc.

Naujienų svetainėje „Time“ rašoma, kad rezultatai prisidėjo prie besikeičiančio mąstymo dėl kiaušiniuose esančių riebalų bei cholesterolio naudos sveikatai.

Taigi, pastarieji tyrimai įrodė, kad vartojant maisto produktus, kuriuose yra nemenkas cholesterolio kiekis, nebūtinai gali padidinti nesveiko cholesterolio lygį kraujyje, kuris keltų grėsmę širdies sveikatai.

Nepaisant to, kad kiaušiniai gali turėti bendrą aukštą cholesterolio kiekį, didžioji jo dalis yra DTL „gerasis“ cholesterolis. DTL gali kovoti su aterosklerozės procesu – riebalų susikaupimu kraujagyslių sienelėse. Tai irgi mažina širdies ligų vystymosi pavojų.

Kiaušiniai taip pat yra geras baltymų šaltinis, malšinantis alkį bei mažinantis nutukimo riziką – kitą galimai širdies ligas iššaukiantį veiksnį. Be to, šis produktas turi gausybę maistinių medžiagų, apsaugančių nuo uždegimo.

Tyrimas neįrodo, kad būtent kiaušinių valgymas gali apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, tačiau daugelio žmonių rezultatai parodė, kad jie nėra tokie piktadariai, kokiais buvo laikomi.

Kiaušiniuose randamos širdies sveikatai reikalingos sudedamosios dalys yra gerokai svarbesnės nei cholesterolis, kuris praeityje sulaukė tiek daug neigiamos kritikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.