Išaiškino, kokie produktai skatina vėžį, o kokie padeda jo išvengti

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie tai, kad vėžinių ląstelių gyvybę ir plitimą palaiko cukrus.

 F. Coy'aus mitybos sistemoje leidžiama kasdien valgyti įvairią mėsą, žuvį, paukštieną, jūros gėrybes, kiaušinius, įvairias nekrakmolingas daržoves, žalumynus, grybus, riebius pieno produktus, aliejus, taukus, steviją. <br> 123rf nuotr.
 F. Coy'aus mitybos sistemoje leidžiama kasdien valgyti įvairią mėsą, žuvį, paukštieną, jūros gėrybes, kiaušinius, įvairias nekrakmolingas daržoves, žalumynus, grybus, riebius pieno produktus, aliejus, taukus, steviją. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Sep 5, 2018, 6:13 AM

Ne tik įprastas cukrus, bet ir cukrus, gaunamas iš saldžių šviežių ir džiovintų vaisių, o taip pat cukrus, gaunamas iš produktų, apie kuriuos net nepagalvotume – tai bulvės, miltai, ryžiai ir kiti krakmolingi produktai, mat krakmolas organizme taip pat virsta cukrumi.

Šią teoriją dar prieš 80 metų pirmą kartą paskelbė žymus vokiečių biochemikas O. Warburgas (1883-1970). Mokslininkas konstatavo, kad sveikos ląstelės, perdirbdamos angliavandenius į gliukozę, naudoja deguonį, ir šiame procese išsiskiria energija, o vėžinės ląstelės gauna energijos per glikolizę – procesą, kuriam nereikalingas deguonis. 

1966-aisiais, likus keletui metų iki mirties, O. Warburgas paskaitoje Nobelio premijos laureatams savo kolegoms mokslininkams aiškino: „Svarbiausia vėžio priežastis yra ta, kad vietoj kvėpavimo deguonimi, kaip tai normaliai vyksta organizme, vyksta cukraus fermentacijos procesas.“ 

Vadinasi, sveikos organizmo ląstelės gali gyventi be cukraus (energiją gaminti iš baltymų ir riebalų), o nesveikos – negali. Joms būtinas cukrus. 

Gamtos mokslų daktaras, biologas, vėžio tyrinėtojas ir TKTL1 (TKTL1 yra visiškai naujas atradimas, iki šiol nežinomo žmogaus geno iššifravimas) apykaitos būdo atradėjas F. Coy'us, parašęs knygą „Naujoji priešvėžinė mityba“, nurodo, kad labai svarbu užtikrinti, jog cukraus lygis kraujyje stipriai nesvyruotų.

Todėl baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekį turime išdalinti taip, kad gautume jų per keletą tolygių valgymų. Reikia didinti baltymų, gerųjų riebalų (avokadų, alyvų ir kokosų aliejaus, lašišos ir kt.), skaidulinių medžiagų suvartojimą, o angliavandenių – mažinti. 

Svarbus ir maisto glikeminis indeksas (toliau GI). Šis indeksas parodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Daug angliavandenių (krakmolingų daržovių, grūdų ir jų produktų, saldžių vaisių ir pan.) turinčio maisto produktų glikeminis indeksas yra aukštas. Jų suvalgius cukraus kiekis kraujyje kyla labai greitai. 

Žemo GI angliavandeniai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujyje, todėl išsiskiria mažiau insulino.

Skiriamos trys GI grupės: aukšto GI – nuo 70 ir daugiau, vidutinio GI – nuo 50 iki 69 ir žemo GI – nuo 49 ir mažiau. 

Priešvėžinė mityba ragina išbraukti iš valgiaraščio visus aukšto GI produktus. Rinktis daugiausia žemo ir kartais šiek tiek vidutinio GI produktų. Ivairių produktų GI galima rasti internete. 

F. Coy mitybos sistemoje leidžiama kasdien valgyti įvairią mėsą, žuvį, paukštieną, jūros gėrybes, kiaušinius, įvairias nekrakmolingas daržoves, žalumynus, grybus, riebius pieno produktus, aliejus, taukus, steviją. 

Iš vaisių, kuriuos galima vartoti kasdien – tik citrinos ir avokadai. Taip pat galima valgyti nesaldžias uogas. Geriausia - sezono metu ir negausiai (1 porcija apie 100 g uogų). 

Žemo ir vidutinio glikeminio indekso vaisiai (greipfrutai, obuoliai, apelsinai ir pan.) valgomi kartais, po pusę ar vieną per dieną. 

Patarimais pasidalino „Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.