Nepamirškite kasdien suvalgyti bent šaukštą šių sėklų – štai kodėl

Įvairios sėklos turėtų dominuoti mūsų racione dėl gausaus skaidulų kiekio, mineralinių medžiagų ir vitamino E, kuris yra vienas naudingiausių antioksidantų.

 Ispaninio šalavijo sėklos naudingos ir sveikiems, ir sergantiems.<br> 123rf nuotr.
 Ispaninio šalavijo sėklos naudingos ir sveikiems, ir sergantiems.<br> 123rf nuotr.
 Svarbu – ispaninio šalavijo sėklas būtina išmirkyti.<br> 123rf nuotr.
 Svarbu – ispaninio šalavijo sėklas būtina išmirkyti.<br> 123rf nuotr.
 Tautvilė Šliažaitė.
 Tautvilė Šliažaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

Tautvilė Šliažaitė, „Stilius“

Sep 15, 2018, 8:03 AM, atnaujinta Sep 17, 2018, 1:46 PM

Norime atsikratyti svorio, sergame cukriniu diabetu, vargina odos ligos, kenčiame nuo padidėjusio cholesterolio ar kamuoja virškinimo sistemos problemos, tokios kaip pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas, – valgykime sėklų, taip palengvinsime ar visai išspręsime šias sveikatos problemas.

Šį kartą aptarsiu vienas mėgstamiausių – ispaninių šalavijų, dar kitaip žinomų kaip „chia“, – sėklas.

Nors stengiuosi nevartoti sąvokos „supermaistas“, nes ja sumaniai žaidžia rinkodaros bendrovės, džiaugiuosi, kad ispaninių šalavijų sėklos pamažu užkariauja ne tik sveiko maisto parduotuvių, bet ir prekybos centrų lentynas.

Ne vienas mano pacientas reguliariai valgo ispaninių šalavijų košę, nes tai ne tik greiti ir sveiki pusryčiai – toks maistas suteikia sotumo, pagerina virškinimo sistemos darbą ir leidžia atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Kaip patvirtina atliktos studijos, šios sėklos mūsų žarnyne išbrinksta net iki 10 kartų, suteikdamos sotumo jausmą, todėl per dieną suvalgysime mažiau maisto.

Dėl ispaninių šalavijų sėklose esančių skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų jos puikiai tinka asmenims, kenčiantiems nuo cukrinio diabeto, vidurių užkietėjimo, tiems, kurie turi odos problemų, imuninės sistemos sutrikimų.

Šiose sėklose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios suteikia uždegimą slopinančių savybių, padedančių atsikratyti kraujotakos ligų, sumažinti cholesterolio kiekį, pagerinti imuninės sistemos darbą. Asmenims, kurių gerasis cholesterolis yra žemiau negu norma, irgi naudinga įtraukti į racioną daugiau šių sėklų – jos padidins didelio tankio lipidų kiekį (gerojo cholesterolio).

Be to, jas ypač rekomenduoju išmėginti visiems, nevalgantiems žuvies. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad vis dėlto geriausias omega-3 riebalų rūgščių šaltinis yra riebios žuvys.

Dėl gausaus antioksidantų kiekio ispaninių šalavijų sėklos puikiai apsaugo odos ląsteles nuo senėjimo. Besirūpinantiems sveikais kaulais ispaninių šalavijų sėklos yra puikus kalcio ir borono šaltinis.

Nustatyta, kad reguliariai valgant ispaninių šalavijų sėklas sumažėja cukrinio diabeto rizika, o asmenims, kuriuos kamuoja antrojo tipo cukrinis diabetas, šios sėklos padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir pasijusti geriau. Jų vartojimas siejamas su laibesniu liemeniu ir sumažėjusiu poodiniu riebalų sluoksniu.

Turiu nuliūdinti tuos skaitytojus, kurie apsidžiaugė šiomis studijomis, nes mano, kad ir toliau galės valgyti nesveiką maistą ar šokoladinius batonėlius, bet pakaks šaukšto ispaninių šalavijų sėklų ir vėl jausis puikiai.

Stebuklingų maisto produktų nėra, bet stebuklų tikrai galime pasiekti, jei daug dėmesio skirsime sveikai gyvensenai ir aprūpinsime organizmą kuo didesniu naudingų maisto medžiagų kiekiu.

Pabaigoje norėčiau pabrėžti, kaip tinkamai vartoti šias sėklas, nes jos mūsų organizme išbrinksta iki 10 kartų. Būtinai rekomenduoju jas mirkyti prieš vartojant arba įmaišyti jų į kokteilius.

Priešingu atveju ispaninių šalavijų sėklos, keliaudamos jūsų organizmu, trauks vandenį, todėl gali sukelti vidurių užkietėjimą ar net dehidrataciją. Nustokime jas barstyti ant valgio, geriau išbrinkinkime ir visada turėkime šaldytuve.

Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.