Inspektoriai tikrino, kaip laikomi maisto produktai: pažėrė pastabų

Kasmet karštuoju metų laiku Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sustiprina šaltųjų sandėlių, turgaviečių, prekybinių kioskų, automobilinių ir nedidelių kaimo parduotuvių kontrolę. Šiame sektoriuje, palyginti su didelėmis prekybos įmonėmis, yra didesnė maisto produktų laikymo sąlygų pažeidimo rizika. Šių metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais VMVT inspektoriai atliko daugiau kaip 2000 patikrinimų maisto tvarkymo įmonėse.

 Šių metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais VMVT inspektoriai atliko daugiau kaip 2000 patikrinimų maisto tvarkymo įmonėse.<br> 123rf nuotr.
 Šių metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais VMVT inspektoriai atliko daugiau kaip 2000 patikrinimų maisto tvarkymo įmonėse.<br> 123rf nuotr.
 Šių metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais VMVT inspektoriai atliko daugiau kaip 2000 patikrinimų maisto tvarkymo įmonėse.<br> 123rf nuotr.
 Šių metų balandžio–rugpjūčio mėnesiais VMVT inspektoriai atliko daugiau kaip 2000 patikrinimų maisto tvarkymo įmonėse.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2018, 7:10 PM

Planinių patikrinimų metu buvo vertinama, kaip užtikrinamos maisto produktų laikymo sąlygos. Inspektoriai didelį dėmesį skyrė temperatūros palaikymui, vertino, ar nebuvo pertraukta vadinamoji šalčio grandinė. Buvo tikrinama, ar maisto produktai sandėliuojami, perdirbami, transportuojami, prekybos vietoje laikomi tinkamoje temperatūroje.

Daugeliu atvejų, net 96 proc. visų tikrinimų, temperatūros režimų pažeidimų nebuvo nustatyta. Vis dėlto, pastabų atidžiau stebėti ir užtikrinti tinkamą temperatūrą išsakyta mažmeninės prekybos įmonių atstovams (maisto prekių parduotuvėms, turgaviečių prekiautojams, kioskų ir automobilinių parduotuvių pardavėjams).

Pavyzdžiui, pasitaikė atvejis, kad turgavietės prekeivio vitrinoje, kurioje laikyta šaldyta ir rūkyta žuvis, užfiksuota +15 °C temperatūra. Nustatytas ne vienas atvejis, kuomet automobilinėse parduotuvėse buvo prekiaujama mėsa ir mėsos gaminiais, pieno produktais, žuvies gaminiais neturint šaldymo įrangos

„Šią vasarą ne kartą buvo fiksuota ir atvejų, kuomet dėl karšto oro parduotuvėse (+29,6 °C), kuriose nebuvo kondicionierių, prekybos salėje tirpo šokoladas, šokoladiniai saldainiai, šaldymo įranga buvo prišerkšnijusi, šaldytos žuvies pakuotės pilnos šerkšno, o valgomieji ledai deformuoti, minkšti, nes šaldiklių temperatūra -10 °C, o turi būti -18 °C.

Įmonių atsakingiems asmenims buvo duoti atitinkami nurodymai, uždrausta prekiauti nesaugiais, netinkamoje temperatūroje laikytais produktais. Dauguma jų sureagavo ir nedelsdami pašalino trūkumus. Vis dėlto pasitaikė ir piktybinis atvejis – vienos įmonės veiklą dėl nepašalintų trūkumų teko laikinai sustabdyti“, – sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Aurelija Načienė.

Pasak specialistės, visų patikrinimų metu dėl temperatūrinių režimų neužtikrinimo uždrausta tiekti į rinką 0,804 t maisto produktų, daugiausia iš jų mėsos ir mėsos gaminių (0,263 t).

Per minėtą laikotarpį dėl maisto produktų laikymo sąlygų VMVT gavo 22 vartotojų skundus dėl prekybos mėsa, mėsos, pieno produktais neužtikrinant temperatūrinio režimo. Iš jų 7 skundai pasitvirtino. Nekokybiškus produktus buvo uždrausta tiekti į rinką, atsakingiems asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

VMVT primena, kad maisto produktams tinkamumo vartoti terminą nustato gamintojas, tačiau produktas išlieka saugus ir kokybiškas, jei visose maisto tvarkymo etapuose (sandėliuojant, transportuojant, prekiaujant) griežtai laikomasi gamintojo nustatytų produktų laikymo sąlygų (atitinkama temperatūra, drėgmė ir t. t.).

Pavyzdžiui: šviežia paukštiena turi būti laikoma ne žemesnėje kaip -2 °C ir ne aukštesnėje kaip +4 °C, pienas, pieno produktai nuo 0 iki +6 °C temperatūroje ir kt. Atkreiptinas dėmesys, kad jei greit gendantys produktai (pienas, mėsa, žuvis, paukštiena ir kt.) laikomi aukštesnėje temperatūroje nei nurodyta gamintojo, atsiranda sąlygos daugintis patogeniniams mikroorganizmams ar susidaryti toksinams.

Renkantis greitai gendantį produktą VMVT rekomenduoja:

atkreipti dėmesį, ar jis parduodamas iš šaldymo įrenginio;

atkreipti dėmesį, ar veikia šaldymo įrenginys;

patikrinti produkto ženklinimo etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą;

patikrinti, ar nepažeista produkto pakuotė;

jei įmanoma, fiziškai įvertinti produkto kokybines savybes (kvapą, spalvą);

išsaugoti pirkimo kvitą, jei pasirodys, kad įsigijote nekokybišką prekę ir norėsite ją grąžinti;

įsigijus nekokybišką prekę, pamačius netinkamai tvarkomus maisto produktus parduotuvėse, prekybiniuose kioskuose, turgavietėse pranešti VMVT nemokamu tel. 8 800 40403 arba užpildant formą internete https://vmvt.lt/anketos/nekokybiski-maisto-produktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.