Ragina neatsisakyti šių produktų – tereikia žinoti keletą dalykų

Visuomenėje sklando mitai, neva kai kurie maisto produktai ir gėrimai kenkia mūsų sveikatai bei kūno linijoms.  Tačiau asmeninis fitneso treneris Paulius Ratkevičius kartu su kulinaru Donatu Dabrovolsku paneigs tam tikrus mitus bei pasidalins puikiais receptais, kurie praturtins jūsų valgiaraštį.

Daugybė žmonių vengia kiaušinių ir bulvių, tačiau žinovai teigia, kad šie produktai nekenkia sveikatai ir figūrai – tereikia žinoti keletą dalykų.<br> 123rf nuotr.
Daugybė žmonių vengia kiaušinių ir bulvių, tačiau žinovai teigia, kad šie produktai nekenkia sveikatai ir figūrai – tereikia žinoti keletą dalykų.<br> 123rf nuotr.
 P.Ratkevičius.
 P.Ratkevičius.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 17, 2018, 8:44 AM, atnaujinta Sep 17, 2018, 11:45 AM

Bulvės: kada jos tukina, kada – ne?

Dažnai kalbama, kad bulvės tukina ir yra kaloringos, daugelyje dietų rekomenduoja išvis atsisakyti bulvinių patiekalų. Tačiau ar tai iš tiesų būtina, norint išsaugoti tobulą figūrą? 

Kūno rengybos (fitneso) treneris P. Ratkevičius teigia, jog bulvė yra visapusiškai naudinga daržovė, kurioje yra daug vitaminų, mineralų bei kitų mums reikalingų medžiagų. 

Žinoma, virtų bulvių glikeminis indeksas (GI) yra daug mažesnis nei keptų, tad metantys svorį turėtų į tai atkreipti dėmesį. GI parodo, kaip greitai pasisavinami angliavandeniai, tad šiuo atveju lėčiau yra geriau.

Mitas, neva bulvės itin tukina, atsirado todėl, kad dažniausiai jos yra kepamos riebaluose – taip jos tampa tikra kalorijų bomba, kuri nėra tinkama nei mūsų sveikatai, nei figūrai. Tad jeigu mėgstate bulves, tikrai galite jomis pasimėgauti bent kartą per savaitę, nesibaimindami dėl pasekmių, tik derėtų atkreipti dėmesį į jų paruošimo būdą.

D. Dabrovolskas patarė, kaip paprastas bulves paversti gardžiais pietumis.

Išvirkite šviežias nedideles bulves.

Į keptuvę dėkite šiek tiek lydyto sviesto, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, aitriąją papriką bei kapotus pomidorus ir pakepkite kelias minutes. 

Į keptuvę su daržovėmis sudėkite virtas bulves ir kepkite 5-10 min.  

Baigiant kepti įdėkite špinatų lapelių ir apšlakstykite citrinos sultimis bei smulkintais rozmarinų lapeliais. Šias bulves galima valgyti tiek šiltas, tieks šaltas.

Kiaušiniai ir cholesterolis

Turbūt visi yra girdėję nuogąstavimus, kad kiaušiniai didina cholesterolio kiekį, taip skatindami širdies ligas. Tačiau tai ir vėl nėra tiesa.

Asmeninis fitneso treneris sako, jog tai vienintelis produktas, turintis daugiausiai visų mikroelementų, tad jis labai naudingas žmogaus organizmui. 

Daugelis diskutuoja dėl kiaušiniuose esančio cholesterolio, tačiau  juose taip pat yra ir daug aminorūgšties – cholino – kuris neleidžia cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių, taip apsaugodamas nuo neigiamų padarinių. „Žinoma, nereikia perlenkti lazdos, – sako P. Ratkevičius, – todėl rekomenduoju per savaitę suvalgyti 4-7 kiaušinius.“ 

Jeigu siekiate asmeninių rezultatų sporto salėje, šis kiekis gali išaugti iki 10 ir daugiau vienetų per savaitę.

Kulinaras Donatas dalinasi puikiu receptu, kuriam negalėsite atsispirti. 

Šiam patiekalui pasigaminti reikės:

1 šaukšto lydyto sviesto, poros kiaušinių, dviejų šaukštų jogurtinės grietinės arba graikiško jogurto, saujelės špinatų lapų, žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto, druskos, pipirų ir juodos duonos riekelės.

Ištirpinkite sviestą ir įplakite du kiaušinius. Kai kiaušiniai pradės trauktis, dėkite grietinę ir toliau kepkite maišydami.

Ingredientams susijungus į vientisą masę, sudėkite špinatus, druską, pipirus bei smulkintą muskato riešutą. Paruoštas patiekalas patiekamas su šildyta juodos duonos riekele. Skanaus!

Koks ryšys tarp burbuliukų vandenyje ir celiulito?

Dar vienas mitais apipintas produktas – gazuotas vanduo. Vyrauja įsitikinimas, kad  jis skatina celiulitą, bet ar tikrai vanduo su burbuliukais yra pats didžiausias priešas norint išvengti apelsino žievelės odos?

Treneris P. Ratkevičius šį mitą tvirtai paneigia: „Gazuotas vanduo su celiulitu neturi nieko bendra. Daugelis mano, jog vandenyje esantys burbuliukai ir yra celiulito sukėlėjai, tačiau galiu patikinti, jog esmė yra ne pačioje angliarūgštėje, o gėrimo sudėtyje. Taigi, jeigu gersite saldintus bei dažikliais praturtintus gėrimus, galite sulaukti nepageidaujamo apelsino žievelės efekto. 

Tačiau derėtų nepamiršti, kad mūsų kūną modeliuoja viskas, ką dedame į burną, todėl būtų neteisinga susikoncentruoti ties vienu produktu.“

Donatas siūlo pasimėgauti naminiu limonadu, kuriam pasigaminti reikės: citrinų sulčių arba citrinų griežinėlių, vieno griežinėlio greipfruto, kelių agurkų juostelių, nedidelio gabalėlio imbiero. Visi ingredientai sudedami į vandenį. Po keliolikos minučių galima skanauti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.