Lietuviški obuoliai – naudingų medžiagų šaltinis

Atėjus rudeniui turime galimybę mėgautis šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, kuriuose gausu skaidulų, vitaminų bei mineralų. Tuo tarpu mūsų pamėgti ir gerai žinomi obuoliai – vieni vaistingiausių maisto produktų. Apie jų naudą žmogaus organizmui kalbamės su gydytoja dietologe Kristina Jasmontiene.

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.
 Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė bei sodininkė Vitalija Kuliešienė.
 Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė bei sodininkė Vitalija Kuliešienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 3:56 PM

Mineralų šaltinis

„Obuolių nauda sveikatai žinoma seniai, tai vertingas maistinių skaidulų, puikus antioksidantų, flavanoidų, fitonutrientų (polifenolių, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio) šaltinis. Polifenoliai – tai gausiai vaisiuose randami bei ypatingai žmogaus sveikatai naudingi augaliniai junginiai. Be to, obuoliuose aptinkama kalcio, kalio, fosforo, C bei B grupės vitaminų“, – pasakoja K. Jasmontienė.

Dažnai sakoma, kad tai vaisius, kuris padeda išlaikyti jaunystę. Net skandinavų mitologijoje dievai valgo obuolius ir išlieka jauni iki pat kosminio ciklo pabaigos.

Apsaugo nuo ligų

Paklausta apie obuolių naudą sveikatai, pašnekovė pabrėžia, kad šis vaisius turi teigiamą įtaką įvairių ligų profilaktikai. „Ne viena studija pagrindžia, jog obuolius reguliariai valgantiems mažesnė vėžio rizika. Be to, šis vaisius mažina širdies kraujagyslių ligų riziką, kraujospūdį bei riziką susirgti cukrinu diabetu, tinka Alzheimerio ligos profilaktikai, gerina atmintį. Žinoma kalbame apie saikingus šių vaisių kiekius.“, – akcentuoja gydytoja dietologė.

Be to, nuo senovės žinoma, jog obuoliai padeda išvengti peršalimo ligų ar net astmos. Valgant juos teigiamai veikiama plaučių funkcija ir galima numesti svorio, nes jie turi mažai kalorijų ir greitai suteikia sotumo.

Gydytoja dietologė pabrėžia, kad labai svarbu obuolius vartoti saikingai, jų nepadauginti, tai puikus užkandis, bet vietoj vakarienės didelis kiekis obuolių nebus itin sveika. Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 300 g vaisių, kurių tarpe gali būti ir obuoliai, ypač jų sezono metu. Saikas būtinas dėl juose esančio vaisių cukraus.

Kokybiški obuoliai

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė bei sodininkė Vitalija Kuliešienė pataria renkantis obuolius atkreipti dėmesį į ženklinimą ant obuolių pakuotės. Daugelis Lietuvos verslinių sodų obuolius augina pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

„Pagal šią sistemą užaugintiems obuoliams yra keliami kur kas aukštesni kokybės reikalavimai nei įprastu būdu auginamiems. Auginant ženklu „Kokybė“ žymimus obuolius, yra ribojamas herbicidų naudojimas, vaismedžių tręšimas. Jei obuolius puola kenkėjai, tai mes, sodininkai, augalų apsaugos priemones su ta pačia veikliąja medžiaga per sezoną galime panaudoti vos 2 kartus per sezoną, o auginant įprastai kai kuriuos chemikalus galima naudoti net ir 4 kartus. Dėl to mūsų užauginti obuoliai yra išskirtinės kokybės, tikrai skanūs ir daug sveikesni“, – sako V. Kuliešienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.