Žali ir sunokę bananai skirtingai veikia sveikatą. Kokius geriausia rinktis?

Bananai yra sveikas ir daugelio mėgstamas vaisius. Vieniems labiau patinka žali, dar kietoki, tvirtos struktūros, o kitiems – minkšti, pernokę ir labai kvapnūs bananai. Nors kiekvienas renkasi pagal skonį, reikėtų atsižvelgti ir į sveikatai teikiamą naudą.

 Skirtingai prinokę bananai turi skirtingo poveikio sveikatai.<br> 123rf nuotr.
 Skirtingai prinokę bananai turi skirtingo poveikio sveikatai.<br> 123rf nuotr.
 Bananai padeda geriau virškinti, saugo širdies sveikatą ir skatina svorio mažėjimą. <br> 123rf nuotr.
 Bananai padeda geriau virškinti, saugo širdies sveikatą ir skatina svorio mažėjimą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 7:46 AM, atnaujinta Sep 21, 2018, 9:32 AM

Šie kasdieniais mums jau tapę egzotiški vaisiai padeda geriau virškinti, saugo širdies sveikatą ir netgi padeda lieknėti. Juose gausu kalio, vitaminų ir kitų maistinių medžiagų, reikalingų organizmui.

Pasak interneto svetainės providr.com, įdomu tai, kad skirtinga bananų žievelės spalva reiškia ir skirtingą vaisių poveikį sveikatai. 

Žali bananai

Juose uose yra atsparaus krakmolo – anot dietologės Jill Corleone, šio tipo krakmolas organizme funkcionuoja kaip skaidulos.

„Atsparus krakmolas, reguliuodamas cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje, gali sumažinti cukrinio diabeto ir širdies ligų riziką“, – paaiškino ji.

Žalesniuose bananuose gausu skaidulų, o tai reiškia, kad suvalgę tokį bananą ilgesnį laiką jausitės sotūs, todėl tai itin naudinga metantiems svorį.

Nepakankamai sunokę bananai turi žemą glikemijos indeksą, todėl jie labiau tinka kaip užkandis norintiems kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Geltoni, tvirtos struktūros bananai

Tokiuose bananuose yra daug antioksidantų, saugančių organizmą nuo įvairių ligų, ypač mažinančių širdies ir degeneracinių ligų riziką. Be to, svarbu paminėti, kad sunokusiuose bananuose yra kur kas daugiau cukraus.

Geltoni, suminkštėję bananai su rudomis dėmėmis 

Šie bananai jau nebe tokie kupini naudingųjų medžiagų, bet juose vis dar gausu antioksidantų.

Mokslininkai iš Japonijos įrodė, kad šie bananai iš tiesų gali kovoti su vėžiu. Jie atrado, kad dėmėtų bananų sudėtyje yra 8 kartus daugiau auglio nekrozės faktoriaus (TNF).

TNF geba išardyti nenormalias kūno, pavyzdžiui, vėžinių navikų, ląsteles. Su vėžiu kovojanti medžiaga yra taip pat naudinga imuninei sistemai, nes ji nukreipia baltuosius kraujo kūnelius į vietą, kur organizme kilo uždegimas.

Parudavę bananai 

Lyginant su visais kitais, juose daugiausiai cukraus, bet ir daugiausiai širdžiai naudingo kalio. 

Ruduose bananuose taip pat yra nuotaiką reguliuojančios aminorūgšties, dar vadinamos triptofanu. Tai gali padėti  geriau išsimiegoti, sušvelninti depresiją bei sumažinti nerimą.

Kuo bananai yra geriau sunokę, tuo lengviau juos virškinti, todėl rudos spalvos bananai puikiai tinka žmonėms, turintiems virškinimo problemų. Vis dėlto reikėtų atminti ir tai, kad tokių bananų glikeminis indeksas pats aukščiausias, tad jų suvalgius organizme staigiai pakyla cukraus kiekis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.