Paprastas ir pigus pusryčių patiekalas gali gerokai pailginti gyvenimo trukmę

Britų mokslininkai įsitikinę: jeigu kas nors norėtų išrasti patį puikiausią pusryčių patiekalą, jam nepavyktų pralenkti avižinių dribsnių košės. 

 Kaip pusryčiaujate jūs?<br> 123rf nuotr.
 Kaip pusryčiaujate jūs?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-02 08:19, atnaujinta 2018-10-02 09:03

Ypač tai patiks tiems, kurie saugo širdį: kaip rašo „Daily Mail“, avižinių dribsnių košė yra ne mažiau veiksminga mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, nei vaistai. O taip pat tokie pusryčiai labai naudingi norint išvengti žarnyno vėžio.

Dubenėlyje košės yra daugiau skaidulų, negu riekelėje visadalių grūdų duonos. Joje mažai riebalų, nėra cukraus ir yra daug naudingų mineralų.

Itin daug naudos suteikia avižose esančios skaidulos, dėl kurių ilgai jaučiamės sotūs. Tai, kad ryte suvalgę košės ilgai nenorėsite užkandžiauti – tik vienas privalumas. Šios skaidulos yra gerųjų bakterijų maistas, tad valgydami avižinę košę stiprinate imuninę sistemą, mažinate cholesterolio kiekį ir netgi, manoma, užkertate kelią vėžiui. 

Avižose esantis beta gliukanas pasižymi dar viena itin svarbia savybe – jis mažina cholesterolio kiekį. 

Tyrimai parodė, kad 3 g beta gliukano per dieną (tokį kiekį gausite suvalgę 70 g avižų dribsnių) gali sumažinti vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį maždaug 7 procentais. 

„Panašių rezultatų galima sulaukti vartojant cholesterolio kiekį mažinančius vaistus statinus“, – „Daily Mail“ sakė Londono universitete dirbantis mitybos specialistas George'as Grimble'as. 

Tai skamba dar geriau įvertinus ir tai, kad nežinoma jokių šalutinių poveikių, kuriuos galėtų sukelti košė.

Pasak G.Grimble'o, košė turi ir daugiau privalumų: „Beta gliukanas suformuoja tam tikras rūgštis, viena kurių veikia gaubtinės žarnos ląstelių DNR ir turi priešvėžinio poveikio“.

14 metų trukusi Harvardo universiteto studija, paskelbta JAMA žurnale, apibendrino 100 tūkstančių sveikų žmonių tyrimo rezultatus. Paaiškėjo, kad tie, kurie dažniau valgė visadalių grūdų produktus, tarp kurių ir avižų košės, rečiau sirgo  įvairiomis ligomis, ne tik širdies. 

Dabar tyrėjai skelbia, jog nuolatinis visadalių grūdų valgymas gali prailginti gyvenimo trukmę. 

G.Grimble'as sutinka: „Manau, kad jeigu kiekvienas valgytų avižų košę, gerokai sumažėtų širdies ligų ir žarnyno vėžio atvejų, žmonės gyventų ilgiau“. 

Nepaisant didelės naudos, avižinė košė yra paprastas maistas, pasižymintis nedideliu glikemijos indeksu.  Dėl to pavalgius košės nejaučiami insulino ir gliukozės šuoliai kraujyje, energija į organizmą išskiriama tolygiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.