Lieknėti padeda ir daugelio mėgstamas prieskonis – tik rinkitės jį atidžiai

Prieskoniai skirti ne vien maistui pagardinti – jie turi daug teigiamų savybių. Deja, ne visi prieskoniai mums naudingi – vis dažniau girdime apie skonio stipriklius, dažiklius ir kitus cheminius preparatus, kurie naudojami prastos kokybės maistui pagardinti ir jų prekinei išvaizdai pagerinti.

Dažniau gardinkite valgius ar arbatas cinamonu – tai padės tirpdyti kilogramus.<br> 123rf nuotr.
Dažniau gardinkite valgius ar arbatas cinamonu – tai padės tirpdyti kilogramus.<br> 123rf nuotr.
 Cinamono arbata.<br> 123rf nuotr.
 Cinamono arbata.<br> 123rf nuotr.
 Ceilono cinamonas.<br> 123rf nuotr.
 Ceilono cinamonas.<br> 123rf nuotr.
 T.Šliažaitė.
 T.Šliažaitė.
Daugiau nuotraukų (4)

Tautvilė Šliažaitė, Natūropatinės mitybos specialistė

Nov 11, 2018, 11:05 AM

Siūlyčiau vengti mišinių, rinktis grynus prieskonius ir juos maišyti. Mano namuose visa spintelė pilna įvairiausių prieskonių ir neįsivaizduoju, kaip be jų gaminčiau. Negailėkime pinigų ir rinkimės ekologiškus prieskonius, tai užtikrins, kad jie nebus niekuo purkšti ir turės daugiau naudingų savybių.

Jei turime sąlygas, prieskonių siūlyčiau auginti namuose ant palangės – taip visus metus organizmą aprūpinsime visomis reikalingomis mineralinėmis medžiagomis. O artėjant žiemai užsišaldykime petražolių, krapų ar kalendrų.

Toliau aptarsiu vieną mėgstamiausių prieskonių ir apžvelgsiu sveikatai teigiamas savybes, tačiau norėčiau priminti, kad jį reikėtų vartoti reguliariai ir gausiai norint gauti bent dalį teigiamų savybių. Neužteks tik retkarčiais pabarstyti, ypač jei jus kamuoja sveikatos sutrikimai.

Prieš pradėdama kalbėti, koks nuostabus Ceilono cinamonas, norėčiau, kad pirmiausia išsiaiškintume, kokį cinamoną geriausia rinktis.

Cinamonas paprastai skirstomas į dvi dideles grupes:

a) Kininis cinamonas (angl. cassia) plačiai paplitęs, nes labai pigus, bet, deja, prastos kokybės ir nepasižymi gydomosiomis savybėmis.

b) Ceilono cinamonas, kurį dar kitaip pavadinčiau tikruoju cinamonu. Nors jo daug sunkiau rasti ir jis gerokai brangesnis, būtent šis cinamonas pasižymi daugeliu teigiamų savybių.

Visada ieškokite užrašo „Ceilono cinamonas“, jei tokio nėra, tikrai galima manyti, kad tai – kininis cinamonas. Dažniausiai tokio cinamono galima rasti sveiko maisto parduotuvėse, man pačiai jo skonis geresnis už paprastojo.

Ceilono cinamonas pasižymi nemažai teigiamų savybių:

* Slopina uždegimą ir stiprina imuninę sistemą.

* Gerina atmintį – atlikti tyrimai patvirtino, kad gali pristabdyti senatvines ligas, tokias kaip Alzheimeris.

* Pasižymi antibakteriniu, antivirusiniu ir antimikrobiniu efektu – puikiai tinka žmonėms, kuriuos kamuoja virškinimo sistemos sutrikimai.

* Jame gausu antioksidantų, reikalingų mums išlikti sveikiems ir jauniems.

* Dažnai vartojamas kaip produktas, padedantis subalansuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai puiki prevencinė priemonė žmonėms, kurių šeimoje yra asmenų, sergančių cukriniu diabetu, arba kai kartais šokteli cukraus kiekis kraujyje.

Būtent Ceilono cinamonas pasižymi stipriomis cukraus kiekį kraujyje mažinančiomis savybėmis, tad jei sergate cukriniu diabetu ir geriate vaistus ar leidžiatės insuliną, būkite atsargūs ir pradėdami jį vartoti dideliais kiekiais pasitarkite su gydytoju.

* Padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šis cinamonas – puiki pagalbinė priemonė visiems, norintiems mažinti svorį. Kaip žinome, lieknėjant itin svarbu, kad cukraus lygis išliktų stabilus, nešokinėtų. Tačiau, kaip minėjau anksčiau, galima nors kilogramais valgyti sveikuoliškus produktus, šiuo atveju Ceilono cinamoną, bet jei vartosite daug saldumynų ir kito nesveiko maisto, svorio nepavyks atsikratyti. Žinau, tai liūdina, būtų puiku išgerti tabletę ir, žiūrėk, gali valgyti, ką nori, ir gyventi, kaip nori. Tik ar ilgai? Kiek tokių tablečių mums prireiks? Anksčiau ar vėliau organizmas pavargs su mumis kovoti, nes jis visada už mus, o ne prieš mus.

Pabaigoje noriu pabrėžti, kad kuo ilgiau cinamoną kaitinsime, tuo jis bus naudingesnis ir jo poveikis stipresnis. Siūlyčiau cinamono dėti gaminimo pradžioje – juo puikiai tinka gardinti avižų košes, sausainius, keptus obuolius, įberti verdant avinžirnius ar tiesiog ruošiant cinamono arbatą.

Be to, kuo ilgiau cinamoną virsime, tuo gardžiau kvepės mūsų namai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.