Paaiškino, kodėl dabar reikėtų valgyti daugiau raugintų daržovių

Atėjus šaltajam metų laikui susimąstome, kaip maitintis, kad organizmas būtų atsparesnis šalčiui ir puolantiems virusams. 

Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra viskas, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų.<br>D.Umbraso nuotr.
Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra viskas, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų.<br>D.Umbraso nuotr.
Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra viskas, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų.<br>D.Umbraso nuotr.
Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra viskas, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 2:08 PM, atnaujinta Nov 20, 2018, 2:15 PM

Kievienas žinome, kaip svarbu rinktis vertingą maistą, kuris neapsunkintų ir turėtų pakankamai naudingų medžiagų, pavyzdžiui raugintos daržovės

Ekspertai pastebi, kad raugintos daržovės nebėra tik tradicinės lietuviškos virtuvės pasididžiavimas – lietuviams žiemą jos tampa nepamainomu vitaminų ir antioksidantų šaltiniu.

Apsauga nuo žiemiškų ligų

Raugintos daržovės – tarsi šaltojo sezono supermaistas, kuriame yra viskas, ko reikia norint apsaugoti organizmą nuo žiemos negandų. Mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, atvėsus orams ir sumažėjus mūsų fiziniui aktyvumui, į kasdienį meniu reikėtų įtraukti kuo daugiau raugintų daržovių dėl jų maistinių savybių ir organizmui teikiamos naudos.

„Raugintos daržovės pasižymi vitaminų, antioksidantų, skaidulų, vandens, o svarbiausia – prebiotikų ir probiotikų gausa, kurie padeda virškinimo sistemai įsisavinti maistines medžiagas, skatina gerųjų bakterijų gamybą ir kartu užtikrina, kad organizmas bus stiprus ir kovos su ligomis. 

Tai natūralus naudingų medžiagų ir vitaminų šaltinis, kurių mums taip trūksta žiemą“, – pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja A. Matulevičiūtė. 

Pirkėjų siekį aprūpinti organizmą naudingosiomis medžiagomis šaltuoju laiku pastebi ir prekybininkai. Pasak parduotuvių tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, atėjus žiemai, raugintos produkcijos pardavimai ženkliai išauga.

„Šaltuoju metų laiku pirkėjai noriai renkasi mažai kaloringas ir vitaminų prisotintas raugintas daržoves, kurias valgo vienas arba gardina kitus patiekalus. Pastebime, kad populiariausi išlieka rauginti kopūstai ir šviežiai paraugti agurkai. Taip pat žmonės renkasi ir kitaią raugintų daržovių troškintų kopūstų iki egzotiškesnių skonių, kaip korėjietiškai paruoštos morkų ar raugintų kopūstų su spanguolėmis“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Raugintos daržovės – ne tik garnyrui

Nežinantiems, kaip įtraukti raugintas daržoves į savo racioną, maisto poveikio sveikatai tyrėja siūlo atsižvelgti į šiuos dalykus.

„Pagalvokite, kokias daržoves labiausiai mėgstate, su kokiais kitais maisto produktais jas galėtumėte valgyti ir kaip organizmas priima raugintas daržoves. Įvertinę šiuos aspektus, raugintas daržoves į kasdienį mitybos racioną įtraukite palaipsniui. Galite pradėti nuo paprastų, lietuviškoje virtuvėje dažnai sutinkamų produktų, tokių kaip rauginti burokėliai ar agurkai“, – pataria A. Matulevičiūtė. 

Specialistė priduria, kad vartojant raugintas daržoves reikia nepamiršti, kad svarbiausia – maisto įvairovė: „Rekomenduoju raugintų daržovių savo namuose turėti ne vieną skirtingą stiklainį ir jas derinti su įvairiais patiekalais. Raugintos daržovės gali būti patiekiamos tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Mėgindami daržoves integruoti į kasdienius patiekalus pasitelkite fantaziją, improvizuokite. Taip organizmas įsisavins visą puokštę skirtingų vitaminų ir maistinių medžiagų.“

Nuo virusų ginasi sultimis

Būdų, kaip įtraukti raugintas daržoves į savo valgiaraštį yra ne vienas. Pasak B. Čaikauskaitės, sumanumo virtuvėje nestokojantys lietuviai itin pamėgo raugintų daržovių sultis, kurias derina tiek su skirtingais valgiais, tiek vartoja kaip vaistą nuo virusų.

„Pastebime, kad žiemą išauga ne tik raugintų daržovių, bet ir jų sulčių paklausa. Pirkėjai sulčių pagrindu gamina sriubas, jomis gardina salotas ar geria vienas, taip bandydami apsisaugoti nuo peršalimo ligų“, – teigia B. Čaikauskaitė.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.