Dietologė išvardijo tinkamiausius prieskonius vištienai

Vištieną paruošti nesudėtinga – žiupsnelis mėgstamų prieskonių, ir kasdien valgome skirtingo skonio patiekalą.

 Vištieną paruošti nesudėtinga – žiupsnelis mėgstamų prieskonių ir kas dieną valgome skirtingo skonio patiekalą. <br> 123rf nuotr.
 Vištieną paruošti nesudėtinga – žiupsnelis mėgstamų prieskonių ir kas dieną valgome skirtingo skonio patiekalą. <br> 123rf nuotr.
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2018, 9:50 AM, atnaujinta Dec 30, 2018, 9:51 AM

Ši mėsa – universali ir lengvai virškinama, todėl daugelio mėgstama, tačiau svarbu nepamiršti, kad ir prieskonius jai reikia rinktis atsakingai.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė pataria, kokius prieskonius rinktis vištienai, kad nesusilpnintume jos gerųjų savybių.

Vartojame per daug druskos

Įprastai pirmiausia vištieną skaniname druska – dažniausiai jos drąsiai beriame kelis žiupsnius ar net saują. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, druskos per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau nei 5-6 gramus. Tai yra mažiau nei telpa viename arbatiniame šaukštelyje.

Dietologė paaiškina, kad per didelis druskos vartojimas sukelia tam tikras ligas: „Didžiausia druskos rykštė – hipertenzija, arba padidėjęs kraujo spaudimas. Tai dažniausia liga ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje, kuri gali sukelti ypač pavojingas komplikacijas – insultą ar infarktą.”

Pirmenybė – prieskoninėms žolelėms

Druską nesudėtinga pakeisti sveikatai draugiškiausiomis prieskoninėmis žolelėmis. J. Dobrovolskienė teigia, kad būtent jos pasižymi vitaminų užtaisu. Krapai, petražolės, gelsvės bei česnakai ir svogūnai puikai tinka ne tik vištienai paskaninti, bet ir kitus lietuvių virtuvės patiekalams.

„Norint paruošti lengvą patiekalą, geriausia jį skaninti prieskoninėmis žolelėmis ir biriais prieskoniais, kurie puikiai kompensuoja druskos dalį. Panaudojus įvairių prieskonių, patiekalo nebereikia gausiai sūdyti, kas labiausiai apsunkina maisto virškinimą ir kelia kitų sveikatos problemų”, – tvirtina J. Dobrovolskienė.

Padaugina populiariausių prieskonių

Dietologė atkreipia dėmesį, kad prieskoniais nederėtų piktnaudžiauti – nors visi pagardai turi sveikatai naudingų savybių, jos atsiskleidžia tik vartojant saikingai.

Lietuviai ruošdami vištieną dažniausiai padaugina ciberžolės, kario, pipirų. Dietologė pataria visais prieskoniais skaninti gatavus patiekalus, jau patiektus lėkštėje. Pasak jos, šis įprotis padės išvengti prieskonių perdozavimo, dėl kurio vištiena gali netekti geriausių savybių.

J. Dobrovolskienė įvardija, kad vištienai puikiai tinka kalendros, kardamonai, gvazdikėliai, džiovintas imbieras, muskatas, kmynai. Anot jos, šie prieskoniai ne tik padeda atskleisti vištienos skonio savybes, bet ir gerina žarnyno mikroflorą. Šalys, kuriose naudojama daug šių prieskonių, pavyzdžiui, Tailandas, garsėja mažu skrandžio ligų paplitimu.

Aštrūs prieskoniai, pavyzdžiui, aitrioji paprika, vartojama saikingai, taip pat ugdo atsparumą skrandžio susirgimams. „Aitrioji paprika skatina virškinimą ir teigiamai veikia skrandį, bet per dideli kiekiai gali jį ir sudirginti ar net paskatinti skrandžio vėžį“, – sako dietologė.

Ar paruoštuose marinatuose – tik nesveiki prieskoniai?

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad pirkdami pusgamininius, vištieną marinatuose, patys nesirenkame prieskonių – jie jau būna produkto sudėtyje. Tad itin svarbu atkreipti dėmesį į tokių maisto produktų sudėtį. Dietologei antrina ir Oksana Borkovska, paukštyno „Kekava“ atstovė Lietuvoje. Ji pataria renkantis pusgaminius, pavyzdžiui, marinuotą vištieną, atkreipti dėmesį į marinato sudėtį.

„Dažnai žmonės yra įsitikinę, kad paruošti produktai, pavyzdžiui, vištiena marinate, yra savaime nesveika. Vis dėlto tai nėra visiška tiesa – svarbiausia renkantis paruoštus produktus atidžiai skaityti sudėtį etiketėse, atkreipti dėmesį į druskos kiekį. Parduotuvių lentynose tikrai yra ir natūralių marinatų, kurių sudėtyje galima rasti, pavyzdžiui, citrinos ir imbiero, prieskoninių žolelių. Pastarasias rekomenduoja ir mitybos ekspertai“, – teigia O. Borkovska.

Pasak O. Borkovskos, analizuojant produkto sudėtį etiketėje svarbu nepamiršti ir paties produkto kokybės. Apie pastarąją praneša informacija apie auginimą: „Jei renkatės paruoštą vištieną marinate, be to, kad analizuojate, kokiais prieskoniais ji gardinta, nepamirškite įsigilinti ir į tai, kaip višta buvo auginta. Šiandien svarbiausia kreipti dėmesį į ženkliuką „Užauginta be antibiotikų“, kuriuo žymimi tų gamintojų produktai, kurie tam gavo leidimą iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos“.

Tiesa, yra atvejų, kai tas pats gamintojas taip žymi tik savo šviežios vištienos pakuotes, o marinatų – ne. Tai reiškia, kad marinuotų produktų pakuotėse parduodama vištiena galimai buvo auginta naudojant antibiotikus. Tad itin svarbu atkreipti dėmesį, ar ant pakuotės yra minėtasis ženkliukas, nes jis praneša apie vištų auginimo sąlygas, ir savaime nesieti produkto pavadinimo su auginimu be antibiotikų. Ženklas „Užauginta be antibiotikų“ yra vienintelis būdas įsitikinti, kaip buvo augintos vištos“, – sako O. Borkovska.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.