9 deriniai: produktai, kuriuos naudingiau valgyti kartu su kitais

Sudaryti tinkamą mitybos planą – menas. Ne visada pakanka intuicijos ir įsiklausymo į organizmą. Svarbu žinoti ir suprasti, kaip reikėtų derinti medžiagas tarpusavyje.

 Siekiate padidinti pomidorų maistinę vertę? Papildykite patiekalą brokoliais. <br> 123rf nuotr.
 Siekiate padidinti pomidorų maistinę vertę? Papildykite patiekalą brokoliais. <br> 123rf nuotr.
 Ankštiniuose produktuose yra gausu cinko ir geležies. Kad šie mineralai būtų geriau pasisavinami, verta jų pridėti sieros, esančios svogūnuose.<br> 123rf nuotr.
 Ankštiniuose produktuose yra gausu cinko ir geležies. Kad šie mineralai būtų geriau pasisavinami, verta jų pridėti sieros, esančios svogūnuose.<br> 123rf nuotr.
 Ciberžolėje yra antioksidanto kurkumino, kuris yra geriau pasisavinamas organizme kartu su juodaisiais pipirais.<br> 123rf nuotr.
 Ciberžolėje yra antioksidanto kurkumino, kuris yra geriau pasisavinamas organizme kartu su juodaisiais pipirais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-06 08:53, atnaujinta 2019-01-08 11:42

Yra produktų, kuriuos geriau valgyti kartu. Taip jie atskleidžia visas naudingąsias savybes ir netgi padidina vienas kito maistinę vertę.

„KitchenMag“ parinko 9 poras produktų, kuriuos būtina naudoti kartu. Taip jie suteiks organizmui daugiausia naudos, o juose esančias naudingąsias medžiagas organizmas geriau pasisavins.

Pomidorai + alyvuogių aliejus

Ruošiate pomidorų salotas? Į ingredientų sąrašą įtraukite alyvuogių aliejų. Pomidoruose yra daug antioksidanto likopeno, kuris ne tik suteikia daržovei raudoną spalvą, bet ir sumažina vėžio išsivystymo riziką. Likopenas geriausiai pasisavinamas su riebalais. Todėl geriausia naudoti alyvuogių aliejų.

Lašiša + kopūstai 

Geriausias garnyras patiekalams iš raudonųjų žuvų – kopūstai. Baltagūžiai, raudonieji, Pekino ar lapiniai – rinkitės bet kuriuos. Lašišos sudėtyje yra daug vitamino D, o kopūstuose – kalcio, kuris prisideda prie geresnio vitamino D pasisavinimo. Tai bus ne tik naudingas, bet ir puikus gastronominis duetas.

Obuoliai + juodasis šokoladas 

Yra saldumynų, kuriuos galima valgyti be mažiausio sąžinės graužimo. Pavyzdžiui, kepti obuoliai su juoduoju šokoladu. Obuoliuose yra kvercetino, o juodojo šokolado sudėtyje – katechinų. Kartu šios medžiagos stiprina kraujagyslių sieneles, padidina jų elastingumą ir neleidžia susidaryti kraujo krešuliams. 

Pomidorai + brokoliai

Siekiate padidinti pomidorų maistinę vertę? Papildykite patiekalą brokoliais. Amerikos mokslininkai atliko eksperimentus su gyvūnais ir pateikė įdomių išvadų. Jei 10 proc. dietos sudaro brokoliai ir 10 proc. pomidorai, onkologinių ligų atsiradimo ir vystymosi rizika sumažėja 52 proc. Tokių įspūdingų rezultatų nepasiekta atskirai vartojant brokolius ir pomidorus. 

Lašiša + česnakai

Kitas puikus lašišų kompanionas – česnakai. Pastarieji yra tikri natūralūs antibiotikai. Jų sudėtyje yra daugiau kaip 150 biologiškai aktyvių medžiagų.  Kanados mokslininkai įrodė, kad ši maisto produktų pora sustiprina širdies ir kraujagyslių sistemą ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Ciberžolė + juodieji pipirai 

Nuostabų mišinį sudaro ciberžolė ir juodieji pipirai. Naudokite šį prieskonių derinį kuo dažniau, kad sustiprintumėte kūną, imuninę sistemą, švelniai išvalytumėte kūną ir pagerintumėte virškinimo sistemą. Ciberžolėje yra antioksidanto kurkumino, kuris yra geriau pasisavinamas organizme kartu su juodaisiais pipirais.

Saldžiosios paprikos + juodosios pupelės 

Norėdami padidinti maistinę vertę, pabandykite įdaryti paprikas ne mėsa, o pupelėmis. Šios sudedamosios dalys puikiai dera ir harmoningai papildo viena kitą. Juodosios pupelės yra vertingas geležies šaltinis. Beje, tai gerai pasisavinama geležis. Tačiau organizmas jos keletą kartų daugiau, jei geležį papildysite vitaminu C, kurio daug yra saldžiosiose paprikose.

Ankštiniai produktai + svogūnai 

Ankštiniuose produktuose yra gausu cinko ir geležies. Kad šie mineralai būtų geriau pasisavinami, verta jų pridėti sieros, esančios svogūnuose.

Briuselio kopūstai + alyvuogių aliejus

Briuselio kopūstus kepkite alyvuogių aliejuje. Tai pasirodys ne tik skanus, bet ir labai sveikas patiekalas. Vitaminas K, kurio yra Briuselio kopūstuose,  prisideda prie geresnio kraujo krešėjimo ir formuoja kaulinį audinį. Šis vitaminas geriau absorbuojamas, jei yra derinamas su riebalais. Tad negailėkite alyvuogių aliejaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.