11 produktų, kurių turėtume valgyti bent kartą per savaitę

Įvairios mitybos mados ar tendencijos dažnai keičiasi. Tačiau iš esmės žinios apie naudingąsias medžiagas, kurios reikalingos kiekvienam, nesikeičia.

 Riešutų sviestas, lęšiai, lašiša.<br>123rf nuotr.
 Riešutų sviestas, lęšiai, lašiša.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2019, 8:29 AM

Kad būtumėte tikri, jog gaunate visko, ko jums reikia, turite laikytis vienos paprastos taisyklės – maistas turi būti kuo įvairesnis, jame turi būti pakankamai vitaminų ar mineralų. 

Tinkamų produktų pasirinkimas gali padėti užkirsti kelią širdies, kepenų ligoms, insultui, diabetui, vėžiui. 

Norintiems likti sveikiems ir gyventi ilgiau „The Daily Meal“ ekspertai sudarė produktų sąrašą – valgydami juos bent kartą per savaitę aprūpinsite organizmą viskuo, ko jam reikia. 

Morkos 

Prostatos problemos užklumpa dažną vyrą, o prostatos vėžys yra vienas labiausiai paplitusių visame pasaulyje. 

Prostatos sveikatai palaikyti labai reikalingas beta karotenas – pigmentas, kuris morkoms ar saldžiosioms bulvėms suteikia oranžinę spalvą. Tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti leidinyje „Cancer“, parodė, kad vyrai, kurie vartoja daugiau beta karoteno turinčių produktų, tokių, kaip morkos, patyrė mažesnę riziką susirgti prostatos vėžiu. 

Avokadai

Šis vaisius yra puikus mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Ne vienas tyrimas parodė, kad šiuos vaisius mėgstančių žmonių kraujyje yra 20 proc. mažiau blogojo cholesterolio. Kiti tyrimai rodo, kad avokadai labai naudingi gydant aukštą kraujospūdį.

Juodasis šokoladas 

Geras juodasis šokoladas yra puikus flavonolių šaltinis, o tai reiškia, kad jis apsaugo odą nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Tad valgydami juodąjį šokoladą mažiname odos vėžio riziką. 

Bet tuo šokolado nauda nesibaigia: antioksidantai, esantys šokolade, gerina kraujotaką, mažina kraujo spaudimą, atpalaiduoja kraujagysles.

Avinžirniai

100 g avinžirnių yra 68 proc. rekomenduojamos dienos skaidulų normos ir 38 procentai rekomenduojamos baltymų normos. Skaidulos padeda mažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, mažina infarkto ar insulto riziką. 

Liesa raudona mėsa 

Raudona mėsa – tai geležies, cinko ir baltymų šaltinis. Geležis iš mėsos pasisavinama daug geriau nei iš augalinės kilmės šaltinių. Tad neatsisakykite raudonos mėsos. 

Lašiša

Apie gerąsias lašišos savybes galima rašyti daug. Joje daug baltymų, gerųjų širdžiai naudingų riebalų, joje daug B grupės vitaminų. Įtraukę į mitybą daugiau lašišos galite išvengti infarkto, insulto, kraujagyslių trombų, koronarinės širdies ligos. Jeigu žuvies nemėgstate, žuvų taukai – taip pat išeitis.

Lęšiai 

Amžiui bėgant mūsų kaulai silpnėja, ima lūžti. Vienas geriausių būdų aprūpinti organizmą kalciu – valgyti daugiau lęšių.

Riešutų sviestas

Žemės riešutų sviestas pasižymi labai žemu glikeminiu indeksu – šis produktas padeda stabilizuoti cukraus lygį kraujyje. Valgant jį su aukšto glikeminio indekso produktais, pavyzdžiui, bananais, jis apsaugo nuo staigaus cukraus lygio svyravimo. Tiktai pasirinkite riešutų sviestą be pridėtinio cukraus. 

Žalioji arbata 

Žaliojoje arbatoje yra daug antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų. Taip pat jie gali padėti išvengti krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio. 

Saulėgrąžos 

Šios sėklos – tikras geros nuotaikos užtaisas. Jose yra dviejų svarbių medžiagų, reguliuojančių nuotaikas: magnio ir folatų. Kai trūksta magnio, žmogus darosi nervingas, greitai pavargsta, o folatų trūkumas veda link depresijos, nerimo, nemigos. 

Pomidorų sultys 

Kaip parodė tyrimai, pomidoruose esantis likopenas mažina prostatos, storosios žarnos ir kasos vėžio riziką. Tad pasimėgaukite stikline šių sulčių – ne tik skanu, bet ir naudinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.