Sojų produktai: grėsmė ar nauda sveikatai?

Sojos ir jų produktai – ypač dažnai aptariamas produktas. Vieni tvirtina, kad tai puikus baltymų šaltinis veganams ir vegetarams, kurie nevalgo mėsos. Tuo tarpu kiti įsitikinę, kad sojos yra didžiulis mūsų organizmo priešas. Kurioje nuomonėje daugiau tiesos? 

 Sojos ir sojų produktai kelia daug diskusijų.<br> 123rf nuotr.
 Sojos ir sojų produktai kelia daug diskusijų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Jan 15, 2019, 9:03 AM

Sojų pupelės, varškė ir kiti produktai ypač dažnai vartojami, kuomet atsisakoma gyvulinės kilmės baltymų. Svarbu žinoti tai, kad sojos yra vienas iš nedaugelio gamtos sukurtų produktų, kuriuose yra visos nepakeičiamos amino rūgštys. Tai visaverčiai augaliniai baltymai, tokie, kaip ir bolivinių balandų, kanapių sėklos ir baltymai bei ispaninio šalavijo sėklos.

Žinoma, negalime sakyti, kad sojos atstoja mėsą, nors jose yra visos nepakeičiamos amino rūgštys ir gausu baltymų – augalinių baltymų pasisavinimo koeficientas yra žemesnis nei gyvulinių baltymų. Pavyzdžiui, kiaušinio baltymo pasisavinimo rodiklis yra aukščiausias ir gali siekti net 95-100 proc., paukštienos – apie 80 proc., o sojų produktų tik 50-60 proc. 

Sojos tikrai turi minusų. Ir tai nėra faktas, jog tai genetiškai modifikuoti produktai. Šiandien mūsų prekybos centruose sojų produktai žymimi ženklu „Be GMO“ (genetiškai modifikuoti produktai), tačiau tai tik viena medalio pusė. 

Sojose gausu Omega 6 riebalų rūgščių ir labai mažai Omega 3. Dėl tokio riebiųjų rūgščių disbalanso organizme kyla uždegiminės reakcijos. Omega 6 ir Omega 3 santykis sojos produktuose vidutiniškai yra 51 su 6!

Didžiausios sveikatos institucijos (tarp jų ir Pasaulio sveikatos organizacija) rekomenduoja 5:1 ar mažesnį santykį, kad būtų pasiektas organizmo balansas. Esant disbalansui organizme kyla uždegiminiai procesai. Dėl Omega 6 pertekliaus siaurėja kvėpavimo takai, kraujagyslės, didėja kraujo krešumas, taip pat šis perteklius yra siejamas su padidėjusia širdies ligų rizika, diabetu, artritu, nutukimu, astma, įvairiomis alergijomis ir t. t. Omega 6 perteklius kaupiasi gausiai vartojant ne tik sojas, bet ir augalinius aliejus (ypač saulėgrąžų), grūdus ir jų produktus, sėklas ir riešutus (išskyrus linų sėmenis ir ispaninio šalavijo sėklas) ir kitus ankštinius produktus. 

Svarbu ir tai, kad sojose yra daug fitoestrogenų, kuriuos organizmas atpažįsta kaip estrogenus (moteriškus hormonus). Puiku, jei sojos ar jų produktai yra vartojami moterų menopauzės laikotarpiu, tačiau nesant estrogenų trūkumo per dažnas šių produktų vartojimas gali sukelti daugiau žalos, negu naudos. 

Taigi, yra dvi pusės. Viena – fitoestrogenai ir Omega 6 perteklius, o kita – visos amino rūgštys ir augalinės kilmės baltymai. 

Valgyti sojas ar ne? 

Nereikėtų pulti į kraštutinumus. Jeigu nevalgote mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, kartais sojos gali būti puikus baltymų šaltinis. Baltymai mūsų kūnui labai reikalingi. O fitoestrogenai gali būti itin naudingi moterims vyresniame amžiuje. 

Žinoma, sojos neturėtų būti valgomos kasdien ir itin dideliais kiekiais. Kartais renkantis šiuos produktus organizmas tikrai susitvarkys su neigiamomis sojų ir iš jų pagamintų produktų savybėmis. 

Patarimais pasidalijo „Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.