Spanguolės – itin naudingos, bet tinka ne visiems

Spanguolės savo poveikiu prilygsta antibiotikams – jomis buvo gydomas peršalimas, slopinami uždegimai ir šlapimo takų infekcijos bei daugybė kitų negalavimų, yra ir daugiau naudingų šių uogų savybių, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Spanguolėse, anot gydytojo, yra benzoinės rūgšties, pasižyminčios baktericidiniu poveikiu.<br> 123rf nuotr.
Spanguolėse, anot gydytojo, yra benzoinės rūgšties, pasižyminčios baktericidiniu poveikiu.<br> 123rf nuotr.
 Nuotr. iš lrt.lt
 Nuotr. iš lrt.lt
Daugiau nuotraukų (2)

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt

Jan 17, 2019, 8:27 AM, atnaujinta Jan 17, 2019, 8:28 AM

Spanguolėse, anot gydytojo, yra benzoinės rūgšties, pasižyminčios baktericidiniu poveikiu: „Benzoinė rūgštis patenka į kepenis, kur yra paverčiama hipuro rūgštimi, vėliau patenkančia į šlapimą. Kuo šlapime daugiau hipuro rūgšties, tuo ji geriau nuplauna bakterijas nuo vidinio šlapimtakių sluoksnio.“

Be to, A. Unikausko teigimu, spanguolėse esančios medžiagos neleidžia prisitvirtinti prie vidinių organizmo paviršių, pvz., šlapimo pūslės ir šlapimtakių vidinio paviršiaus, prie žarnyno ar skrandžio sienelių, burnos ertmėje. 

„Beje, spanguolės saugo dantis nuo ėduonies“, – priduria jis.

Spanguolės, anot profesoriaus, turi ir daugiau naudingų savybių – gerina smegenų veiklą ir leidžia ilgiau išsaugoti aštrų protą, turi daug antioksidantų.

Spanguolėse esančios skaidulos gerina žarnyno darbą. „Kaip ir riebalai, baltymai bei angliavandeniai, taip ir skaidulos yra būtinos mūsų organizmui. Jos reikalingos gerosioms bakterijoms, esančioms žarnyne, taip pat padeda pašalinti toksinus iš organizmo, palaiko storosios žarnos rūgštinę terpę“, – pabrėžia gydytojas, bet įspėja, kad šių uogų reikėtų vengti sergant inkstų akmenlige, geriant kraują skystinančius vaistus, sergant kepenų ligomis.

Mitybos specialistė Rita Šilenskienė pateikė sveikų patiekalų su spanguolėmis receptų. Ji pademonstravo kaip pasigaminti spanguolių želę.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą