Štai kas gali padėti, kai trūksta vieno svarbaus elemento

Nors šio elemento trūkumas dažnai laikomas vegetarams bei veganams būdingu sutrikimu, jo gali trūkti kiekvienam iš mūsų, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ įspėja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. 

Norint gauti daugiau geležies, pirmiausia turėtume pradėti nuo mitybos, tačiau taip pat padėti gali ir tinkama keptuvė.<br> 123rf nuotr.
Norint gauti daugiau geležies, pirmiausia turėtume pradėti nuo mitybos, tačiau taip pat padėti gali ir tinkama keptuvė.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2019, 6:25 PM

Jis sako, kad norint gauti daugiau geležies, pirmiausia turėtume pradėti nuo mitybos, tačiau taip pat padėti gali ir tinkama keptuvė.

Turbūt ne naujiena, kad be maisto negalėtume ilgai išgyventi. Bet tas maistas turi būti subalansuotas ir priturtintas medžiagų. Kas nutinka mūsų organizmui, kai gauname ne visas jam reikalingas medžiagas? Kaip žinoti, ko mums trūksta, kai pasireiškia tam tikri simptomai, tokie kaip: nuolatinis nuovargis, dėmesio koncentracijos stoka ar irzlumas?

„Yra vienas cheminis elementas, kurio trūkumas organizme dažniausiai pasitaiko ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai – geležis“, – teigia gydytojas.

Anot jo, vienas pagrindinių požymių, kad trūksta geležies – šąlančios galūnės: „Minėtasis elementas yra būtinas baltymui, pernešančiam deguonį mūsų organizme, tad mums ima trūkti ir deguonies, vystosi geležies stokos mažakraujystė.

Kai tai nutinka, mūsų kraujotaka tampa nevisavertė. Organizmas centralizuoja kraujotaką – daugiau kraujo palieka gyvybiškai svarbiems organams ir sumažina kraujotaką galūnėse ir jos ima šalti.“

Jums gali trūkti geležies, jeigu nuolat ošia, ūžia ausyse, pastebi profesorius. Taip nutinka todėl, kad trūkstant deguonies, širdie priversta dirbti intensyviau tam, kad smegenis aprūpintų pakankamu deguonies kiekiu. Dėl intensyvesnio širdies darbo, sustiprėja kraujo tėkmė ir pradedame girdėti tam tikrą ūžesį.

Dar vienas geležies stokos racione požymis – trapūs nagai. „Kraštutiniais atvejais jie būna ne tik trapūs, bet ir tampa šaukštelio formos, t.y. įdumba“, – priduria medikas.

A. Unikausko teigimu, norint pašalinti geležies stygių, reikia pradėti nuo mitybos.

„Paprastai valgantys mėsą, ypač jautieną, geležies gauna. Pastaruoju metu populiarėja vegetarizmas ir veganizmas, o jei geležies gauname vien iš augalinio maisto, dar nereiškia, kad organizmas ją pasisavins.

Tad reikėtų rinktis produktus turinčius geležies ir derinti juos su produktais, turinčiais vitamino C, kuris net keturis kartus pagerina geležies pasisavinimą“, – sako gydytojas.

Be to, gaminti rekomenduojama geležinėje (iš ketaus pagamintoje) keptuvėje – iš metalinių keptuvių į maistą patenka geležies ir tai tampa dar vienu šios medžiagos šaltiniu, pastebi A. Unikauskas.

„Nors geležies deficitas gali būti dažnai siejamas su vegetarams ir veganams būdingu sutrikimu, tačiau jos trūkumas gali kamuoti kiekvieną iš mūsų. pasireiškiantys požymiai – tai raudona vėliavėlė, verčianti mus suklusti ir susimąstyti, ką darome ne taip, taip pat ir ką galėtume pakeisti savo įprastoje dienotvarkėje.

Subalansavę mitybą ir pradėję valgyti daugiau geležies praturtintų produktų, ilgainiui pamatysime, kad mums galūnės nebešąla, nagai nebelūžinėja, o ausyse nustojo zvimbti bitės“, – sako daktaras.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.