Drąsiai valgykite mėsą su bulvėmis – šis derinys netinka tik vienai grupei žmonių

Niekada nevalgote mėsos su bulvėmis, nes manote, kad tai nesveika? O gal po pietų atsisakote vaisių, nes esate įsitikinę, jog jie rūgsta žarnyne, ir jais reikia mėgautis tik prieš valgį?

Drąsiai valgykite mėsą su bulvėmis – skrandis tikrai tai suvirškins.<br> 123rf nuotr.
Drąsiai valgykite mėsą su bulvėmis – skrandis tikrai tai suvirškins.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2019, 12:29 PM

Natūropatinės mitybos specialistė, knygos „Balansas kasdienybėje" autorė ir laidos „Sveiki įpročiai" vedėja Tautvilė Šliažaitė paneigė populiariausius teiginius apie maisto derinimą ir pagrindė argumentuotais teiginiais.

Gausybė žmonių dabar atidžiai stebi, ką valgo: stengiasi baltymų nemaišyti su angliavandeniais ar su riebalais, vienu metu nevalgyti skirtingų baltymų tipų ir panašiai. 

„Kalbant apie baltymus dažnai kyla klausimų: ar galime valgyti vištieną kartu su bulvėmis? Mano atsakymas – taip. Maisto derinimo taisyklėmis ar nepasitikiu ir jų nepalaikau. Paaiškinsiu, kodėl“, – kalbėjo T.Šliažaitė. 

Maisto derinimas pradėjo populiarėti praėjusio amžiaus pradžioje. Tuomet vis daugiau žmonių pradėjo kalbėti, kad derinant maistą lengviau numesti svorio, kiti sakė, kad valgant atskirai mėsą arba bulves susitvarko visos virškinimo sistemos problemos.

„Maisto derinimas ir taikomas žmonėms, kurie turi virškinimo sistemos problemų. Bet ar tikrai to reikia visiems? O gal geriau pasirūpinti virškinimo sistema, ją sutvarkyti, kad galėtume viską suvirškinti kartu?“, – klausė T.Šliažaitė. 

Ji išvardijo keturis mitus apie maisto derinimą.

1. Nereikėtų maišyti krakmolingų daržovių, tokių, kaip bulvės, su mėsa.

2. Vaisius reikėtų valgyti prieš valgį, kitaip žarnyne prasideda jų rūgimas. 

3. Negalima kartu valgyti ir angliavandenių, ir riebalų, ir baltymų. 

4. Nereikėtų maišyti skirtingų baltymų tipų. 

„Panagrinėkime šiuos teiginius. Pavyzdžiui, riešutai. Juos valgydami gauname ne tik baltymų – juose yra ir riebalų, ir angliavandenių. Jeigu maisto derinimo taisyklės būtų teisingos, vadinasi, mūsų skrandis nesugebėtų suvirškinti riešutų, ir jų mums iš viso nereikėtų valgyti“, – mitą sugriovė lrytas.tv laidos „Sveiki įpročiai" vedėja T.Šliažaitė. 

Ji neigiamai vertina maisto derinimą, nes yra įsitikinusi – galime prisidaryti daugiau žalos, negu naudos: „Kai atskiriame angliavandenius nuo baltymų, atsiranda rizika susirgti cukriniu diabetu, nes nėra gerai subalansuojamas cukraus lygis organizme. 

Labai dažnai suvalgę mėsos tiktai su daržovėmis mes jaučiamės alkani, tad greitai rinksimės kokį nors užkandį.“

Daugybė mokslininkų bandė atlikti tyrimus ir išsiaiškinti, ar verta laikytis maisto derinimo taisyklių. Tačiau daugiau nei per šimtą metų neatsirado nė vieno patikimo tyrimo, kuris įrodytų maisto derinimo naudą.

„Tad drąsiai valgykite bulves kartu su mėsa. Bet stiprinkite virškinimo sistemos darbą, jeigu esate iš tų žmonių, kurie turi jautresnę ar nusilpusią virškinimo sistemą. Taip, tokiems žmonėms siūlyčiau neprisivalgyti vaisių po valgio, ypač bananų. 

Ir nepamirškite, kad skrandžio rūgštys nužudo visas bakterijas, tad organizme negali vykti jokia fermentacija, taip sakant, rūgimas. Fermentacija vyksta, kai maistas yra dar lėkštėje. Bet mūsų skrandžio terpės rūgštingumas yra 1-2,5 ph. Tai reiškia, kad visos bakterijos bus nužudytos, ir fermentacija nevyks. 

Kitas dalykas: jei riešutuose yra ir angliavandenių, ir baltymų, ir riebalų, vadinasi, mes viską sugebame suvirškinti vienu metu. Todėl nereikėtų gaišti laiko atskiriant produktus.

Atsiminkite: būtent angliavandeniai kartu su baltymais mums suteiks sotumo jausmą, mes galėsime ilgiau jaustis sotūs ir nenorėsime užkandžiauti. Ir taip pat tai bus apsauga nuo cukrinio diabeto“, – patarė T.Šliažaitė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.