Tyrimas atskleidė, kokius produktus valgydami gyvensite ilgiau

Mitybos tendencijos nuolat keičiasi, bet moksliniai tyrimai patvirtino, kad augalinės kilmės produktai mūsų organizmui ir smegenims tinka labiausiai.

 Kavos vartojimas yra susijęs su geresne sveikata ir ilgaamžiškumu.<br>123rf nuotr.
 Kavos vartojimas yra susijęs su geresne sveikata ir ilgaamžiškumu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 9:25 AM

Štai naujausias tyrimas, kuris buvo publikuotas „Journal of Internal Medicine“ žurnale, nagrinėjo priešuždegiminės mitybos sąryšį su sumažėjusia ankstyvos mirties rizika.

Mokslininkai apžvelgė 68 tūkst. moterų ir vyrų iš Švedijos, kurių amžius buvo 45-83 m., duomenis. Nustatyta, kad tie, kurie valgė uždegimus slopinančius maisto produktus – vaisius, daržoves, visadalių grūdų duoną, kruopas, liesą sūrį, riešutus, šokoladą, naudojo alyvuogių ir rapsų aliejų bei gėrė arbatą arba kavą, patyrė 18 proc. mažesnę ankstyvos mirties riziką.

Konkretesni tyrimų rezultatai atskleidė, kad tokios mitybos besilaikančių asmenų tikimybė mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo 20 proc., o nuo vėžio – 13 proc.

Rūkantieji, kurie paisė tų pačių mitybos taisyklių, taip pat pastebėjo teigiamų pokyčių, palyginti su rūkaliais, kurių mitybos racione buvo mažai priešuždegiminių maisto produktų.

Uždegimas gali būti daugelio ligų, kaip antai, vėžio, silpnaprotystės ir širdies bei kraujagyslių problemų, priežastis. Malšinant uždegimą tam tikrais produktais galima kovoti su organizmui daroma žala.

„Netgi dalinis priešuždegiminės mitybos laikymasis gali būti naudingas sveikatai“, – sakė tyrimo autorė Joanna Kaluza.

Dar vieni tyrimo duomenys atskleidė, kad per mėnesį suvalgant tris juodojo šokolado batonėlius galima sumažinti širdies ligų išsivystymo grėsmę, o kavos vartojimas yra susijęs su geresne sveikata ir ilgaamžiškumu.

Parengta pagal thisisinsider.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?