Štai ko nereikėtų valgyti prieš miegą, jei nenorite sapnuoti košmarų

Visiems pasitaiko pabusti naktį susapnavus košmarą. Ar kada nors susimąstėte, kad taip gali nutikti todėl, jog prieš miegą prisikirtote ko nors netinkamo? 

Dėl gausiai aštriais prieskoniais paskaninto maisto naktį galite sapnuoti košmarus.<br> 132rf nuotr.
Dėl gausiai aštriais prieskoniais paskaninto maisto naktį galite sapnuoti košmarus.<br> 132rf nuotr.
 132rf nuotr.
 132rf nuotr.
 Sūris ir kiti pieno produktai padeda miegoti ramiai.
 Sūris ir kiti pieno produktai padeda miegoti ramiai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-14 20:27

Tai, ką suvalgėte prieš miegą, turi įtakos ne tik miego kokybei, bet ir tam, ką sapnuojate, teigia amerikietė mitybos specialistė Lori Shemek.

Žmogus sapnuoja tris-keturis kartus per naktį. Jeigu vienus sapnus prisimename aiškiai, tarsi viskas būtų vykę tikrovėje, kitų sapnų iš viso neprisimename.

Dažniausiai sapnuojama tam tikros fazės (REM) metu – šiai miego fazei būdinga tai, kad akys, nors ir užmerktos, greitai juda. Tuo metu smegenys yra aktyviausios – jų veikla tuo metu panaši į nemiegančio žmogaus smegenų veiklą.

Jeigu tuo metu jūsų virškinimo sistema vis dar virškina, ir į kraują išskiriamos tam tikros medžiagos, jos pasiekia ir smegenis. Ir nelygu ką valgėte – arba jas nuramina, arba dar labiau įaudrina.

Geriausia, jeigu prieš miegą nepersivalgysite. Tačiau nėra gerai miegoti eiti pilvui gurgiant. 2007 metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo diabetu sergantys žmonės, parodė, kad staiga sumažėjęs gliukozės kiekis kraujyje tiesiogiai susijęs su košmarais ir neramiu miegu.

Tad ką valgyti prieš miegą, o ko – ne, jei norite ramiai išsimiegoti? Pataria L.Shemek.

Sūris. Net ir nedidelis gabalėlis sūrio prieš miegą nulems taikius, ramius sapnus. Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad trys iš keturių tyrimo dalyvių, kurie likus 30 minučių iki miego suvalgė 20 gramų sūrio, sapnavo malonius sapnus.

Riebūs produktai. Jiems suvirškinti reikia daugiau laiko. Jeigu užmigsite anksčiau nei organizmas suvirškins riebų patiekalą, pabudę galėsite pasakoti siaubo istorijas.

Pienas. Ne veltui vaikystėje mama prieš miegą duodavo pieno – jis iš tiesų turi įtakos miego kokybei. Piene yra melatonino – hormono, reguliuojančio miego trukmę. Be to, jame yra kalcio, kuris turi įtakos melatonino gamybai. Išgėrę pieno miegosite ilgiau ir giliau, o sapnai jūsų neblaškys.

Muskato riešutas. Prieskoniai, vartojami nedideliais kiekiais, neturėtų sutrikdyti jūsų sapnų, bet jei jų vartosite daug, sapnai gali gąsdinti. Pavyzdžiui, muskato riešute yra tam tikros medžiagos miristicino. Nedidelis jo kiekis nepakenks, tačiau didelis jo kiekis sukelia pykinimą, haliucinacijas, dirgina virškinimo organų gleivinę. Atkreipkite dėmesį į tai, kad muskato gali būti prieskonių mišiniuose. Jis dažnai naudojamas indiškuose prieskoniuose.

Aštrūs prieskoniai. Aštrūs prieskoniai paspartina medžiagų apykaitos procesą, smegenys veikiamos intensyviau, todėl prisivalgius aštriai dažniau kamuoja košmarai. „International Journal of Psychophysiology“ paskelbta apie tyrimą, kurio metu grupei sveikų žmonių prieš miegą buvo duodama labai aštraus maisto; vėliau jų miego kokybė lyginta su aštraus maisto nevartojusių žmonių miego kokybe. Paaiškėjo, jog aštriai prikirtę asmenys daugiau laiko praleisdavo nemiegodami, o jų miego kokybė buvo prastesnė.

Produktai, kuriuose yra daug triptofano ir vitamino B6.  Tai pati tiesiausia kelionė į malonių sapnų karalystę. Aminorūgštis triptofanas ir vitaminas B6 padeda greičiau užmigti. Nemažai triptofano yra linų sėmenyse, pupelėse, lęšiuose, kalakutienoje, vištienoje, žemės riešutuose. Geriausias vitamino B6 šaltinis – žuvis. Šis vitaminas padeda melatonino, vadinamojo miego hormono, gamybai.

Šokoladas. Valgyti saldumynus prieš miegą – ne pati geriausia idėja. Tuo blogiau, jeigu tai šokoladas. Jame yra medžiagos, kuri aktyvina smegenų veiklą. Dėl vienos iš šių medžiagų – tiramino – organizme išsiskiria adrenalinas, padidindamas kraujo spaudimą ir širdies plakimą. Ir viena, ir kita gali nulemti ne pačius maloniausius sapnus.

Migdolai. Tai puikus magnio šaltinis, o magnis reikalingas tam, kad raumenys atsipalaiduotų, pagerėtų miego gilumas ir kokybė. 

Žalioji arbata. Joje yra teanino – medžiagos, atpalaiduojančios smegenis, palengvinančios miegą. Puodelis arbatos turėtų nubaidyti košmarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras