Neatsisakykite sviesto: jis naudingesnis, nei jums sakė

Jau daugelį metų tęsiasi ginčai dėl to, ar sviestas yra sveikas ir naudingas, ar kaip tik kenkia sveikatai. Vieni teigia, kad svieste esantys sotieji riebalai gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, širdies ligų riziką ir užkimšti kraujagysles.

 Viename arbatiniame šaukštelyje sviesto yra 7 gramai sočiųjų riebalų.<br> 123rf nuotr.
 Viename arbatiniame šaukštelyje sviesto yra 7 gramai sočiųjų riebalų.<br> 123rf nuotr.
 Viename arbatiniame šaukštelyje sviesto yra 7 gramai sočiųjų riebalų.<br> 123rf nuotr.
 Viename arbatiniame šaukštelyje sviesto yra 7 gramai sočiųjų riebalų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 11:31 AM, atnaujinta Feb 24, 2019, 9:19 PM

Vis dėlto kai kurie gydytojai ir mokslininkai mano, kad neturėtume taip blogai galvoti apie sočiuosius riebalus. Naujas tyrimas atskleidė, kad sviesto trūkumai neprilygsta jo privalumams.

Weston A. Price fondas tiki, kad sviestas apsaugo nuo daugelio ligų. 2000 m. jie pastebėjo tai, ko paprastas vartotojas nemato ir įrodė, kad sviestas gali apsaugoti nuo:

 – širdies ligų;

 – vėžio;

 – artrito;

 – osteoporozės;

 – skydliaukės ligų;

 – virškinamojo trakto sutrikimų;

 – nutukimo;

 – jis padeda stiprinti imuninę sistemą;

 – yra naudingas vaikų augimui ir vystymuisi.

Svieste gausu vitaminų

Šiame produkte daugiausiai yra vitamino A. Tyrimai nustatė, kad vitaminas A padeda išsaugoti gebėjimą matyti naktį ir apsaugoti regėjimą. Šis galingas vitaminas taip pat stiprina imuninę sistemą ir kovoja su infekcijomis.

Vitaminas D skatina svorio mažėjimą, nes padeda nuslopinti apetitą, o nutukusiems žmonėms gali sumažinti širdies ligų riziką. Mokslininkų teigimu, šis vitaminas gali pagerinti depresijos simptomus.

Kitas galingas vitaminas, esantis svieste, yra B12. Tyrimais įrodyta, kad ši maistinė medžiaga gali sulėtinti smegenų veiklos sutrikimų vystymąsi ankstyvose silpnaprotystės stadijose, pagerinti kaulų bei širdies sveikatą ir apsaugoti nuo osteoporozės. Žinoma, sviestas neturėtų būti vienintelis jūsų vitamino B12 šaltinis, nes taip organizmas neįsisavins pakankamo jo kiekio.

Vitaminas K gali padėti kovoti su vainikinėmis širdies ligomis, prostatos vėžiu ir padidėjusia kaulų lūžių rizika.

Riebalai

„Piene esantys riebalai turi maždaug 400 skirtingų riebalų rūgščių, todėl pieno riebalų struktūra yra neva sudėtingiausia iš visų natūralių riebalų. Beveik 70 proc. pieno riebalų yra sotieji, iš kurių 11 proc. yra trumpos grandinės riebalų rūgštys, o pusę jų sudaro sviesto rūgštys“, – paaiškino 2008-aisiais metais atlikto tyrimo autorė Helena Lindmark Mansson.

Viena iš svieste esančių sviesto rūgščių forma yra žinoma kaip butiratas, kuris padeda nuslopinti uždegimą, kilusį virškinimo trakte, net ir Krono liga sergantiems pacientams.

Be to, pieno produktuose randama konjuguota linolo rūgštis padeda apsaugoti gyvūnų ir žmonių ląsteles nuo melanomos, storosios žarnos, krūties ir plaučių vėžio.

Sviestas ir širdis

Tiesa – svieste yra daug sočiųjų riebalų. Tačiau tyrimo, kuris buvo paskelbtas „The American Journal of Clinical Nutrition“ žurnale, metu nustatyta, kad šie riebalai iš tiesų padidina dalyvių HDL („gerojo“) cholesterolio kiekį kraujyje, o tai padeda sumažinti širdies ligų riziką.

Vis dėlto tame pačiame žurnale buvo paskelbtas ir kitas tyrimas, kuris nurodė, kad sotieji riebalai gali padidinti LDL („blogojo“) cholesterolio kiekį, todėl vieningos nuomonės ir nėra.

 

Sviestas ir nutukimas

Nors šiame produkte yra daug kalorijų ir riebalų, 2012-aisiais m. „European Journal of Nutrition“ žurnale paskelbto tyrimo rezultatai atskleidė, kad vartojant sviestą saikingai ir laikantis subalansuotos mitybos gali sumažėti nutukimo grėsmė.

„Amerikos širdies asociacija rekomenduoja apriboti suvartojamų sočiųjų riebalų kiekį iki mažiau nei 7 proc. visų dienos kalorijų. Taigi, jei per dieną suvartojate 2 tūkst. kalorijų, tai reiškia, kad suvartojote 16 gramų sočiųjų riebalų. Viename arbatiniame šaukštelyje sviesto yra 7 gramai sočiųjų riebalų“, – atsakė Dina Spector.

Parengta pagal „The Hearty Soul“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.