Viena didžiausių mitybos klaidų istorijoje: patarimas, kuris labiau pakenkė, nei padėjo

Girdime daugybę rekomendacijų, kaip turėtume maitintis, kad būtume sveiki, sotūs, gražūs ir ilgai gyventume. Deja, dalis šių patarimų, iš pradžių gal ir atrodę logiški, vėliau buvo pripažinti klaidingais.

Riebalų fobija atvedė prie to, kad ėmėme valgyti tokį jogurtą, kurio viename indelyje – beveik visa dienos cukraus norma.<br>123rf nuotr.
Riebalų fobija atvedė prie to, kad ėmėme valgyti tokį jogurtą, kurio viename indelyje – beveik visa dienos cukraus norma.<br>123rf nuotr.
Riebalų fobija atvedė prie to, kad ėmėme valgyti tokį jogurtą, kurio viename indelyje – beveik visa dienos cukraus norma.<br>123rf nuotr.
Riebalų fobija atvedė prie to, kad ėmėme valgyti tokį jogurtą, kurio viename indelyje – beveik visa dienos cukraus norma.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 9:13 PM

Kai kurie iš tų patarimų ne tik nenaudingi, bet ir gali pakenkti.

Vienas iš tokių – raginimas nevartoti riebių pieno produktų.

Daug metų riebus pienas buvo demonizuojamas dėl didesnio kalorijų ir sočiųjų riebalų kiekio, tačiau dabar jam grąžinama sveikesnio produkto reputacija – tyrimai rodo, kad riebus pienas ir jo produktai kur kas naudingesni, nei mažai riebalų turinčių pieno produktų alternatyvos.

„Paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje visuomenę apėmė riebalų fobija – gydytojai ir kiti sveikatos priežiūros specialistai reikalavo mažinti riebalų kiekį, įskaitant ir riebalus, gaunamus iš pieno produktų“, – sako JAV pripažinta mitybos specialistė Frances Largeman-Roth.

Vis daugiau žmonių ėmė rinktis tokius produktus, kaip jogurtai su sumažintu riebalų kiekiu ar visai be jo. O gamintojai, siekdami geresnio skonio, į produkciją ėmė dėti daugiau cukraus ir įvairių dirbtinių ingredientų. Rezultatas? Mes ėmėme valgyti tokį jogurtą, kurio viename indelyje – beveik visa dienos cukraus norma.

Aromatizuoti nugriebto pieno jogurtai be riebalų yra niekam tikę ne tik dėl to, kad juose daug cukraus ir kitų priedų, – juos valgydami negauname naudos, kurią teiktų sveiki riebaus pieno produktai, sako F.Largeman-Roth.

„Kaip nebūtų keista, bet riebaus pieno produktai gali padėti išlaikyti sveiką svorį“, – tikina F.Largeman-Roth. 

Ji nurodo vieną tyrimą, kurio metu beveik dešimtmetį buvo stebima 18 tūkst. vidutinio amžiaus sveikų moterų. Paaiškėjo, kad tos, kurios gėrė daugiau riebaus pieno ir valgė pieno riebalų, buvo mažiau linkusios į antsvorį ar nutukimą, palyginti su moterimis, kurios nevartojo riebaus pieno produktų.

Atlikus nedidelį tyrimą, kurio rezultatai skelbiami „European Journal of Clinical Nutrition“, taip pat nustatyta, kad kasdienis riebaus pieno vartojimas padidino tyrimo dalyvių kraujyje gerojo cholesterolio lygį, tuo metu kasdienis nugriebto pieno vartojimas – ne.

„Kiti tyrimai parodė, kad vaikų, kurie gėrė riebų pieną, organizme buvo daugiau vitamino D, palyginti su jų bendraamžiais, kurie gėrė mažai riebalų turintį pieną, – priduria F.Largeman-Roth. – Mokslininkai mano, kad pieno riebalai gali padėti vaikams geriau įsisavinti vitaminą D“.

Vis daugiau atsiranda įrodymų, kad nėra pagrindo bijoti sveikų riebalų. Apie tai sužino vis daugiau žmonių.

Vis dėlto kai kurie sveikai maitintis norintys žmonės iki šiol vengia sočiųjų riebalų ir valgo liesus jogurtus, kuriuos praturtina kitais produktais, sveikųjų riebalų šaltiniais – pavyzdžiui, riešutais ar sėklomis. 

„Tai nėra blogas pasirinkimas, tačiau riebaus pieno produktai turi dar vieną pranašumą – juose yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir konjuguotos linolo rūgšties, kuri padeda išlaikyti sveiką svorį ir gali padėti kontroliuoti 2 tipo diabetą“, – sako F.Largeman-Roth.

Tačiau tai nereiškia, kad galima vartoti juos be saiko. Kaip ir kalbant apie bet kuriuos maisto produktus, pernelyg didelis jų perteklius nėra gera idėja. Jei toleruojate pieną, per dieną galite suvartoti  tris pieno produktų porcijas.  

Pasak F.Largeman-Roth, viena porcija – tai 220 ml pieno, indelis jogurto ar 40 g sūrio. 

Be to, pienas ir kiti pieno produktai – puikus kalcio šaltinis, o moterims kasdien reikia 1000 miligramų kalcio. 

Jeigu jūsų organizmas nevirškina laktozės, būtinai rinkitės pieno produktus, kurių sudėtyje jos nėra – šiais laikais prekybos centruose tokių produktų yra daug. „Taip pat atminkite, kad graikiškame jogurte yra labai mažai laktozės, o kietuosiuose sūriuose jos iš viso nėra, todėl šiuos produktus gali valgyti žmonės, kurie netoleruoja laktozės“, – sako F.Largeman-Roth.

Visiems sveikiems asmenims ji pataria nedvejojant į mitybą įtraukti keletą riebių pieno produktų per dieną ir esant galimybei rinktis ekologiškus produktus. „

Įvertinus keletą tyrimų nustatyta, kad ekologiškame karvių piene yra daugiau širdžiai naudingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, omega-3 riebiųjų rūgščių, vitamino E, geležies ir konjuguotos linolo rūgšties, nei tradiciškai auginamų karvių piene“, – sako F.Largeman-Roth. 

Parengta pagal health.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.