Štai kas nutiks, jeigu kiekvieną rytą valgysite avižinę košę

Jei dvejojate, ką valgyti pusryčiams, nebesukite galvos ir rinkitės avižinę košę. Joje tiek gausu organizmui naudingų medžiagų, kad net dauguma mitybos specialistų, sportininkų ir žvaigždių įtraukia šį patiekalą į savo mitybos racioną.

Avižos yra puikus angliavandenių, baltymų ir ląstelienos šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Avižos yra puikus angliavandenių, baltymų ir ląstelienos šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Avižos yra puikus angliavandenių, baltymų ir ląstelienos šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Avižos yra puikus angliavandenių, baltymų ir ląstelienos šaltinis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 8:58 AM

2008-aisiais m. atlikto tyrimo metu mokslininkai davė amerikiečiams 70 maisto produktų sąrašą. Tarp 4 sveikiausių ir organizmui naudingiausių pasirinktų produktų atsidūrė ir avižinė košė. Net 97 proc. mitybos specialistų pritaria, kad avižos yra neįtikėtinai sveikos.

„Avižų maistinių medžiagų sudėtis yra gerai subalansuota. Šis produktas yra puikus angliavandenių ir ląstelienos šaltinis. Taip pat jose yra daugiausiai baltymų ir riebalų, palyginus su kitais grūdais“, – tvirtino mitybos specialistė Hrefna Palsdottir.

Avižose gausu svarbių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Pusėje puodelio (78 g) yra:

mangano (191 proc. rekomenduojamos dienos normos);

fosforo (41 proc. RDN);

magnio (34 proc. RDN);

vario (24 proc. RDN);

geležies (20 proc. RDN);

cinko (20 proc. RDN);

folio rūgšties (11 proc. RDN);

vitamino B1 (39 proc. RDN);

vitamino B5 (10 proc. RDN);

kalcio, kalio, vitamino B6 ir vitamino B3 (kiek mažesnis kiekis).

Su 78 g avižų jūsų organizmas gaus 51 g angliavandenių, 13 g baltymų, 5 g riebalų, 8 g ląstelienos ir tik 303 kalorijas. Tai reiškia, kad avižos yra vienas iš daugiausiai maistinių medžiagų turintis maisto produktas.

Avižų nauda

Jei reguliariai valgysite avižinę košę, štai kokios naudos gaus jūsų organizmas:

avižinė košė yra praturtinta tirpia ląsteliena, todėl cukrus į kraujotaką patenka tik labai lėtai. Tai teigiamai veikia insulino ir glikemijos lygį, kraujo riebalus;

avižinėje košėje taip pat yra nemažai kalio, kalcio ir ląstelienos, kuri padeda sumažinti kraujo spaudimą, saugo nuo koronarinių širdies ligų bei gerina širdies sveikatą;

avižos padeda gydyti virškinamojo trakto sutrikimus, gerina virškinimo procesą ir didina sotumo jausmą;

 avižos padeda atsikratyti svorio. Jose esantis beta-gliukanas didina cholecistokinino, hormono, kovojančio su padidėjusiu apetitu, kiekį;

 avižinė košė dėl didelio baltymų kiekio yra puikus energijos ir kalorijų šaltinis;

avižinė košė net padeda sumažinti vėžio riziką, taip pat riziką mirti nuo vėžio ir širdies bei kraujagyslių ligų.

Norėdami išvengti kenksmingų cheminių medžiagų, tokių, kaip pesticidai ir herbicidai, pirkite tik ekologiškas avižas. Iš jų galite ne tik virti košę, bet pasigaminti batonėlius, keksiukus, įsidėti į jogurtą ir t. t.

Parengta pagal „Healthy Food House“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.