Ilgaamžiai atskleidė, kokie produktai padėjo jiems sulaukti daugiau nei 100 metų

Ne paslaptis, kad žmonės nori gyventi kiek įmanoma ilgiau. Kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), dabar vidutinė gyvenimo trukmė siekia maždaug 72 m. 

 Šokoladas gali sumažinti cholesterolio kiekį ir padėti įveikti stresą.<br> 123rf nuotr.
 Šokoladas gali sumažinti cholesterolio kiekį ir padėti įveikti stresą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2019, 10:24 PM

Dar niekas neatrado nemirtingumo recepto, bet galime paklausyti tų, kurie perlipo per 100 metų slenkstį. 

Seniausias pasaulio žmogus mėgaujasi saldumynais

Japonė Kane Tanaka, kuriai šiuo metu 116 metų, dažnai mėgaujasi braškėmis ir šokoladu. Pasaulio Guinnesso rekordų knygoje įrašyta, kad tai seniausias žmogus pasaulyje.

Maistas visada užėmė nemenką jos gyvenimo dalį. Japonė padėjo vystyti šeimos verslą ir gaminti ryžių pyragus.

Dabar moteris gyvena Fukuokoje, Japonijoje, keliasi 6 val. ryto ir mokosi matematikos. Tačiau ant kasdienio jos stalo ne visada būna tik jūros kopūstai ar ryžiai.

Vienoje iš paskutinių moters nuotraukų matyti, kaip ji mėgaujasi braškėmis su plakta grietinėle. Japonė pripažino, kad apetitu nesiskundžia – mėgsta ne tik saldumynus, bet ir kavą bei gazuotus gėrimus.

Ilgo gyvenimo paslaptingi ingredientai

Tuo tarpu kito ilgaamžio – brazilo Bernardo LaPallo, sulaukusio 114 metų, ilgo gyvenimo paslaptis – penki produktai.

„Žmonės klausdavo manęs, ką aš darau, kad išlikčiau toks jaunas. Aš atsakydavau, kad tu esi tai, ką valgai“, – atsakė jis. Bernardo gimė 1901-aisiais metais ir mirė 2015-aisiais.

Jo kasdieniniame mitybos racione būdavo daug daržovių ir vaisių, bet Bernardo tikėjo, kad paslaptis slypėjo būtent 5 produktuose. Štai jie.

Visų prieskonių karalius – cinamonas

Cinamonas yra ne tik gardus prieskonis, jis žinomas dėl savo galingų gydomųjų savybių. Šis prieskonis gali kovoti su vėžiu, širdies ligomis ir bakterinėmis bei grybelinėmis infekcijomis. Be to, cinamonas gali padėti kovoti su ŽIV.

Dovana iš dangaus – šokoladas

Šokoladas taip pat gali turėti teigiamo poveikio sveikatai. Jis gali sumažinti cholesterolio kiekį, užkirsti kelią pažintinių funkcijų praradimui (kitaip tariant, silpnaprotystei) ir įveikti stresą. Jei ignoruojate šį skanų šedevrą dėl kūno sudėjimo, pats metas jį išbraukti iš „draudžiamų valgyti produktų“ sąrašo.

Natūralus antibiotikas – česnakas

Česnakas gali užkirsti kelią Alzheimerio ligos ir silpnaprotystės vystymuisi, mažinti širdies nepakankamumo riziką, išvalyti organizmą nuo kenksmingų medžiagų ir kovoti su įvairiomis ligomis.

Vaistas nuo visų ligų – medus

Šis nuostabus bičių gaminamas produktas medicinoje naudojamas jau daugiau kaip 5 tūkst. metų. Medus turi natūralių gydomųjų savybių įvairioms problemoms ir yra žinomas dėl savo antiseptinių, antioksidacinių bei antibakterinių savybių.

Gyvenimo aliejus – alyvuogių aliejus

Anot specialistų, aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje apstu sveikų mononesočiųjų riebalų, kurie padeda palaikyti sveikas smegenis ir širdį. Be to, šis aliejus teigiamai veikia kognityvines funkcijas, turi daug antioksidantų, gali sumažinti 2 tipo cukrinio diabeto ir vėžio riziką.

Dar keletas Bernardo LaPallo patarimų

Bernardas pasakojo niekada gyvenime nesirgęs. Be nurodytų produktų valgymo, jis klausė ir tėvo nurodymų.

„Tėvas man liepė nevalgyti įprastos raudonos mėsos ir laikytis kuo atokiau nuo jos. Taip pat negalėjau valgyti dešrainių, gruzdintų bulvyčių ir kitų produktų“, – pabrėžė Bernardo.

Vyras pridūrė, kad laikėsi ir sveikų gyvenimo būdo įpročių. Eidavo ryte pasivaikščioti, žaisdavo šaškėmis ir spręsdavo kryžiažodžius. Tai padėdavo Bernardo išsaugoti aiškų mąstymą ir išlikti aktyviam. 

Parengta pagal „Bright Side“ ir „The Daily Meal“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.