Mokslininkai išsiaiškino, ar sveika valgyti krabų lazdeles

Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto institutas ištyrė surimio gaminio – „Snieginio krabo“ – baltymų virškinamumą, maistinę ir biologinę vertę. Mokslininkų išvadose teigiama, kad šiame gaminyje esantys surimio baltymai yra aukštos biologinės vertės ir yra lengvai virškinami.

 Norint paruošti 1 kg surimio prireikia net 3–4 kg žuvies.<br> 123rf nuotr.
 Norint paruošti 1 kg surimio prireikia net 3–4 kg žuvies.<br> 123rf nuotr.
 Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Pranešimo autorių schema
 Pranešimo autorių schema
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-03-26 06:22

Vertinant baltymų kokybę, buvo tiriama, kaip jie virškinami ir pasisavinami žmogaus organizme, ar juose yra žmogaus poreikius atitinkantys nepakeičiamų aminorūgščių kiekiai. Nuo to priklauso vartojamų maisto produktų biologinė vertė.

„Mūsų tyrimai parodė, kad „Snieginis krabas“ yra mažai kaloringas, jame daug baltymų. Iš įvairių gamybos partijų imti mėginiai buvo stabilios baltymų ir aminorūgščių sudėties bei savybių. Produkte yra visų nepakeičiamų aminorūgščių, surimio baltymai yra aukštos biologinės vertės – prognozuojamas jų įsisavinimas didesnis nei 70 proc“, – teigė KTU Maisto instituto mokslininkė dr. Gitana Alenčikienė.  

Ttyrimai atlikti skirtingu metu imant mėginius iš penkių skirtingų šio produkto partijų. Tai leido išvengti dėl galimų skirtingų žaliavos savybių ar aplinkos sąlygų atsirandančių rodiklių svyravimų ir gauti patikimus rezultatus. 

Pasak „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovės Loretos Stonkienės, surimis – tai išvalyta ir nukaulinta žuvis, sutrinta iki pastos konsistencijos, iš kurios pašalinti riebalai. Iš tokių baltųjų žuvų kaip jūros lydekos, menkės ar sardinės gaminamos surimio lazdelės yra termiškai apdorotos, todėl tinkamos valgyti iš karto.

„Moksliniai tyrimai ir bendradarbiavimas su mokslininkais itin svarbus tiek kuriant naujus produktus, tiek vertinant seniai rinkoje esančių gaminių savybes. Šįkart buvo tiriama vieno pagrindinių mūsų surimio produktų maistinė vertė ir įtaka organizmui. Savo teiginius apie produktų naudą sveikatai norime pagrįsti moksliškai. Dėmesys mitybai visuomenėje nuolat auga, todėl norime būti įsitikinę savo produktų verte ir galimybėmis šią vertę perteikti mūsų vartotojams“, – sakė Loreta Stonkienė. 

Anot jos, aukšto lygio moksliniai tyrimai ne tik leidžia objektyviai informuoti vartotojus apie konkrečias maistines produkto savybes, tam tikrais atvejais tyrimų rezultatai padeda gerinti ir patį produktą. 

Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies. Gaminant surimį, iš žuvies pašalinami riebalai ir vanduo, todėl surimyje grynų žuvies baltymų yra netgi daugiau nei pačioje žuvyje. Norint paruošti 1 kg surimio prireikia net 3–4 kg žuvies. Kartu tai yra mažai kaloringas produktas: suvalgius 100 g „Snieginio krabo“, gaunama tik 82 kcal. 

Surimio produktuose išlieka ir tokios naudingosios medžiagos, esančios žuvyje, kaip magnis, vitaminas B12, fosforas ar selenas.

Keletą idėjų, ką skanaus paruošti iš krabų lazdelių, rasite žemiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.