Norite pašildyti ryžius? Viena klaida gali smarkiai atsirūgti

Ryžiai – labai populiarus ir iš pažiūros visai nekaltas produktas, galintis rimtai susargdinti, jei yra laikomas ir naudojamas netinkamai.

 Ryžiai – labai populiarus ir iš pažiūros visai nekaltas produktas, galintis rimtai susargdinti.<br> 123rf nuotr.
 Ryžiai – labai populiarus ir iš pažiūros visai nekaltas produktas, galintis rimtai susargdinti.<br> 123rf nuotr.
 Ryžiai – labai populiarus ir iš pažiūros visai nekaltas produktas, galintis rimtai susargdinti.<br> 123rf nuotr.
 Ryžiai – labai populiarus ir iš pažiūros visai nekaltas produktas, galintis rimtai susargdinti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 6:37 PM

Anot JAV esančio Pietų Karolinos universiteto maisto saugos specialisto Benjamino Chapmano, verdant ryžius ne visi patogenai žūsta aukštoje temperatūroje.

„Problema yra ta, kad vienas patogenas, žinomas kaip Bacillus cereus, dažnai aptinkamas sausuose ryžiuose. Šie patogenai yra tarsi sporos, galinčios išgyventi net verdant aukštoje temperatūroje“, – sakė jis.

Jeigu išvirti ryžiai yra laikomi kambario temperatūroje, sporos gali sparčiai daugintis ir virsti bakterijomis, sukeliančiomis vėmimą ir viduriavimą. 

Nors nėra aišku, kiek iš viso Bacillus cereus maisto apsinuodijimo atvejų sukėlė, viename tyrime teigiama, kad ši bakterija yra atsakinga už beveik 64 tūkst. atvejų JAV per metus.

Tad ką daryti, jeigu po pietų liko ryžių? Jeigu baigę mėgautis patiekalu likusius ryžius įdėjote į šaldytuvą, turėtumėte būti saugūs.

Specialistų teigimu, kad žūtų ligas sukeliantys patogenai, virti ryžiai turėtų būti laikomi karštai, maždaug virš 63 laipsnių Celsijaus temperatūroje arba greitai atvėsinami ir padėdami į šaldytuvą per dvi valandas po to, kai buvo išvirti.

Pati pavojingiausia temperatūra yra 15-50 laipsnių Celsijaus, tad išvirtų ryžių niekada nelaikykite virtuvėje ant viryklės ar stalo. 

Maisto mokslininko Donaldo Schaffnerio tvirtinimu, visada reikia išlikti budriems ir atsargiems, nes restoranuose ryžiai yra gaminami dideliais kiekiais ir neretai visą dieną laikomi kambario temperatūroje.

„Kadangi Bacillus išskiria karščiui atsparius toksinus, tai nėra pats geriausias būdas laikyti ryžius – dėl jų yra kilę nemažai ligos protrūkių. Kadangi toksinai yra atsparūs karščiui, atvėsinant ryžius jie gali daugintis dar labiau.

Tokių problemų neturėtų kilti su sušiams gaminti naudojamais ryžiais, nes norint sumažinti ph lygį į juos yra įpilama acto, todėl tokius ryžius galima laikyti ir kambario temperatūroje“, – atkreipė dėmesį mokslininkas.

Taigi, norėdami apsaugoti save ir savo artimus žmones nuo bakterijų, maisto likučius padėkite į šaldytuvą per dvi valandas nuo pagaminimo. 

Be to, svarbu paminėti, kad pašildyti ryžiai taip pat gali sukelti apsinuodijimą maistu. Kaltas ne pats šildymo procesas, o tai, kaip ryžiai buvo laikomi prieš tai.

Jei pavalgius liko ryžių ir planuojate juos pasišildyti vėliau, šaldytuve iki pasišildymo juos galima laikyti tik 1 dieną. Nešildykite ryžių daugiau negu vieną kartą.

Parengta pagal skillet.lifehacker.com ir nhs.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.