Šio aliejaus turėtų būti kiekvienoje virtuvėje – paaiškino, kodėl

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidelėse kalba apie produktus, kuriuos reikėtų vartoti, ir tuos, kuriuos reikėtų išbraukti iš mitybos sąrašo. 

„Labai dažnai rekomenduoju savo pacientams įtraukti kokosų aliejų į savo patiekalus, nes jis suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui, ir nesinorės taip dažnai užkandžiauti“, – sakė T.Šliažaitė. 
„Labai dažnai rekomenduoju savo pacientams įtraukti kokosų aliejų į savo patiekalus, nes jis suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui, ir nesinorės taip dažnai užkandžiauti“, – sakė T.Šliažaitė. 
Kokosų aliejus ypač naudingas žmonėms, kurie nori atsikratyti svorio aplink juosmenį.
Kokosų aliejus ypač naudingas žmonėms, kurie nori atsikratyti svorio aplink juosmenį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-03 06:34

Šįkart ji kalbėjo apie riebalus ir daugeliui gerai žinomą kokosų aliejų. 

„Manau, ne vienas iš jūsų girdėjote, kad kokosų aliejus yra nuodas, ir jį reikėtų visai išbraukti iš savo raciono. Norėčiau tam paprieštarauti“, – pabrėžė T.Šliažaitė. 

Jos pačios virtuvėje kokosų aliejus vis dar vyrauja, ir Tautvilė jį dažnai rekomenduoja savo pacientams. 

„Tikriausiai atsiminsite, kad praėjusioje laidoje kalbėjome apie sočiuosius riebalus. Taip, kokosų aliejuje yra sočiųjų riebalų ir būtent dėl šios priežasties jis yra puolamas. 

Bet atsiminkime – sočiųjų riebalų mums labai reikia. Nereikėtų pamiršti, kad visi riebalai yra labai skirtingi – kokosų aliejus išsiskiria labai įdomia sudėtimi“, – tikino T.Šliažaitė. 

Kokosų aliejus turi vidutinio ilgio grandinę trigliceridų, angliškai vadinamą MST. Būtent šie trigliceridai labai greitai yra paverčiami į energiją. 

Tai, pasak T.Šliažaitės, labai tinkamas mūsų organizmui kuras, kurį  dažnai naudoja sportininkai ar asmenys, norys atsikratyti antsvorio, ypač liemens srityje. 

Klaidą daro ir tie, kurie atsisako kokosų aliejaus, nes baiminasi dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje.

„Labai dažnai girdžiu, kad žmonės, kurių yra padidėjęs cholesterolis labai atgrasiai žiūri į sočiuosius riebalus ir labai dažnai išbraukia ir kokosų aliejų. Labai norėčiau paminėti – iš tiesų kokosų aliejaus vartojimas gali kaip tik pagerinti cholesterolio lygį. 

Buvo pastebėta, kad mažojo tankio lipidai, kurie mums žinomi kaip blogasis cholesterolis, sumažėjo būtent tuomet, kai žmonės naudojo kokosų aliejų. 

Ir geras dalykas tai, kad žmonėms, kurie reguliariai vartojo kokosų aliejų, didelio tankio lipidai, gerojo cholesterolio kiekis labai dažnai padidėja. Tą patį pastebėjau ir dirbdama su savo pacientais“, – patikino Tautvilė. 

Todėl ji pati labai dažnai augalinio tipo aliejus keičia kokosų aliejum. Būtent jis ir yra tinkamas maistui gaminti. 

Kitas dalykas – nereikėtų pamiršti, kad riebalai reikalingi ir smegenų bei nervų sistemai. 2006 metais atliktas tyrimas parodė, kad žmogus, sirgęs lengva Alzheimerio ligos forma, reguliariai vartodamas kokosų aliejų pagerino atmintį ir koncentraciją.

„Žinoma, mes vis dar neturime gydymo nuo demensijos, bet norėtųsi į mitybą įtraukti visus produktus, kurie galėtų nors šiek tiek pristabdyti jos vystymąsi“, – kalbėjo T.Šliažaitė.

Geros naujienos ir tiems, kurie nori susireguliuoti svorį ar jo atsikratyti - kokosų aliejus ypač naudingas žmonėms, kurie nori atsikratyti svorio aplink juosmenį. Taip pat kokosų aliejus turi savybę suaktyvinti medžiagų apykaitą. 

„Taip pat labai dažnai rekomenduoju savo pacientams įtraukti kokosų aliejų į savo patiekalus, nes jis suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui, ir nesinorės taip dažnai užkandžiauti. 

O pabaigai – atsiminkite, kad kokosų aliejus turi antibakterinių, antivirusinių ir net priešgrybelinių savybių“, – priminė T.Šliažaitė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.